Bebeklere uyku eğitimi verirken nelere dikkat edilmeli?

Bebeklere uyku eğitimi verirken nelere dikkat edilmeli?

Yataş Uyku Kurulu Uzmanı, 0-4 Yaş Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky, hem bebek hem de ebeveynler için son derece önemli olan uyku düzeni oluşturmanın yollarını anlattı.

Bebek uyku eğitiminin iki temel amacı olduğunu belirten Yataş Uyku Kurulu Uzmanı, 0-4 Yaş Uyku Danışmanı Pınar Sibirsky açıklamasında ilk olarak, “Bu amaçlardan ilki bebeğin yaşına uygun bir uyku düzeni kurmak, ikincisi ise bebeğe yatağında desteksiz uykuya dalmayı öğretmektir. İlk adımı düzenlemek, aileler için diğerine göre bir miktar daha rahattır. Zira bebeğin zorlanacağı, ağlayıp protesto edeceği kısım ikinci kısımdır, yani yatağında desteksiz uykuya dalmayı öğreneceği süreç” diyor.

Bebeğinizin ağlaması sizi endişelendirmesin

Yataş Uyku Kurulu Uzmanı Sibirsky, bebeklerine uyku eğitimi verirken ebeveynlerin en çok problem haline getirdiği konunun, uyku eğitiminin aralarındaki güvene zarar verip vermeyeceği olduğunu söylüyor. Bu haklı endişenin temel nedeninin bebeklerin eğitim süreci boyunca yapılan değişiklikleri protesto ederek ağlamaları olduğunu belirten Sibirsky, bu noktada ebeveynlerin tercih edilecek metodun büyük önem taşıdığını hatırlatıyor. Sibirsky, bebeğin yanında olup güven vererek, severek, okşayarak verilecek uyku eğitimlerinin, ağlama içerse bile güven kaybına neden olmayacağını vurguluyor.

Uyku eğitimde en hassas dönem ilk haftadır

Uyku eğitimi sırasında aileleri endişelendiren en önemli konulardan bir diğeri ise eğitim boyunca ve hatta sonrasında bebekleriyle birlikte evden çıkıp çıkamayacakları oluyor. “Her ne kadar düzenli gündüz uykuları ve kesintisiz bir gece uykusu bebeklerimiz ve biz ebeveynler için çok kıymetli olsa da, bu uğurda eve hapis olmayı da kesinlikle tercih etmiyoruz” ifadelerini kullanan Sibirsky, bebeklerde uyku eğitiminde özellikle ilk haftanın önemli olduğunu hatırlatıyor.

1632755005-bebekuykuuzmani-pinarsibirsky.jpg

Yataş Uyku Kurulu Uzmanı Sibirsky, önerilerini şöyle sıralıyor: “Bebeğinize uyku eğitimi vermek istediğinizde, önünüzde en azından 2 haftalık bir tatil programı olmadığından emin olmanızı öneririm. Ancak bu günlük gezintiler yapamayacağınız anlamına gelmez. Bebek, bu süreçte aylardır süregelen uyku alışkanlıklarından kopup yatağında uykuya dalmayı öğrendiği için yatakta uykuya dalmayı bolca deneyimlemelidir. Bu nedenle ilk haftayı mümkün olduğunca tüm uykularda evde geçirmenizi öneririm. Hafta sonunda ise gündüz uykularından bir tanesini dışarıda pusette veya otomobilde yapabilirsiniz. İkinci haftaya geldiğinizde artık biraz daha rahatlayarak, birkaç günde bir gündüz uykularından bazılarında onu dışarıda uyutabilirsiniz.”

Bebeğiniz gündüz uykusunu eksik uyuduysa mutlaka telafi edin

Bebeklerin uyku düzenlerini beslenme düzenlerine benzeten Sibirsky, nasıl ki bir öğün eksik yediklerinde ertesi öğünde bunu telafi ediyorsak, bir uykuyu eksik uyumuşlarsa bir sonraki uykuda da bunu telafi etmemiz gerektiğine dikkat çekiyor. Sibirsky, bir yandan bu günlük dengeleri korurken, diğer yandan bebeğin büyüme sürecinde karışılacağı diş çıkartma, tatil, atak dönemleri, yolculuk gibi uyku düzenini olumsuz etkileyebilecek dönemlerde de kontrolü hiçbir zaman elden bırakmamanın öneminin altını çiziyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.