Belirtilere dikkat! Yazın dış kulak iltihabı artıyor
Özel Sağlık Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uğur Elçi, Dış Kulak İltihabının önemli bir rahatsızlık olduğunu vurgulayarak her yaşta görülebileceğini söyledi.
Dış kulak iltihabına su ile daha fazla temas edilen yaz aylarında ve yüzücülerde daha sıklıkla rastlandığına dikkat çeken Op. Dr. Elçi, kulağının içerisine dokunan, ya da dış kulak yoluna bir şey sokup kaşıyan kişilerde çok daha sıklıkla görüldüğünü ifade etti.
Dış kulak kanalına herhangi bir şey sokmanın iltihap gelişimine yol açabileceğine vurgulayan Op. Dr. Uğur Elçi, parmakla kaşıma, pamuklu kulak çöpü, kürdan gibi her türlü yabancı cisimin iltihabı artırabileceğine de dile getirdi.
AĞRI VE TIKANIKLIK HİSSİ OLABİLİR
Hastalık hakkında bilgi veren Op. Dr. Uğur Elçi, “Hastalık genelde şiddetli kulak ağrısı ile başlar. Ağrı, bazen muayeneye engel olabilecek kadar belirgindir. Kulak çevresine dokunmakla dahi ağrı artabilir. Dış kulak kanalında tıkanıklık (ödem), akıntı gibi diğer iltihap bulguları da görülebilir. Kulakta basınç hissi, dolgunluk, içerisinde bir şey varmış hissi olabilir. Kulak kanalı daraldığı hatta bazen tamamen tıkandığı için genellikle işitmede azalma mevcuttur. Dış kulak iltihabı, dış kulak yolu cildinin enfeksiyonu, dış kulak yolunun iltihabıdır. Genellikle sadece dış kulak kanalında iltihap bulunur. Dış kulak iltihabı, dış kulak yolu cildinin koruyucu mekanizmaları bozulduğu zaman ortaya çıkar. Dış kulak kanalının en dış bölümünü oluşturan kıkırdak dış kulak yolunun bezleri tarafından üretilen salgılar, bakterilerin üremesini engelleyici bir fonksiyonu vardır. Enfeksiyon oluşturabilecek mikroorganizmaları durdurucu etki, salgının asit özellikli olması sayesinde sağlanır. Ancak bu salgının aşırı düzeyde olması sağlıklı bir durum değildir. Kulağın koruyucu salgısının aşırı üretilmesi halk arasında kulak kiri adı verilen durumun oluşmasına yol açar. Bu durumda kulağın kulak burun boğaz uzmanı tarafından temizlenmesi gerekir” dedi.
MUTLAKA UZMAN HEKİME MUAYENE OLUN
Dış kulak iltihabı şüphesi bulunanların vakit kaybetmeden uzman hekime görünmelerini tavsiye eden Op. Dr. Uğur Elçi, “ Dış kulak kanalına herhangi bir şey sokmak dış kulak iltihabı gelişimine yol açabilir. Buna parmakla kaşıma, pamuklu kulak çöpü, kürdan gibi her türlü yabancı cisim dahildir. Dışarıdan uygulanan bu çeşit yabancı cisimler hem koruyucu salgı tabakasını bozarak hem de dış kulak kanalı cildine hasar vererek enfeksiyona zemin hazırlar. Ankara dış kulak iltihabı tanısı, kulak yolunun otoskop ya da endoskop ile muayenesi ile konulur. Tanının net koyulabilmesi için gerekli hallerde dış kulak yolunun aspiratör ya da diğer aletlerle temizlenmesi gerekebilir. Çoğu dış kulak kanalı iltihabı, hastalıklı kulağın kulak burun boğaz uzmanı tarafından temizlenmesi, buna ek olarak ağızdan ve kulak içerisinden kullanılan ilaçlarla tedavi edilebilir. Deri artıkları ve kulak kirinin kulaktan temizlenmesi, dış kulak kanalında uygun asidik ortamın sağlanması, gerekli dış kulak kanalı damlalarının kullanılması tedavide çok faydalı olur. İhtiyaç duyulan hallerde tedaviye sistemik tedaviler de eklenebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.