Beşar Esad: Bu Bir Zafer

Beşar Esad: Bu Bir Zafer

Suriye lideri Beşar Esad, Halep'in geri alınmasının Suriye kadar İran ve Rusya için de bir zafer olduğunu kaydetti.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yaptığı açıklamada, "Halep'in geri alınmasının Suriye için olduğu kadar İran ve Rusya için de bir zafer olduğunu ve savaşın sonlandırılmasına yönelik bir adım olduğunu" söyledi.
İranlı üst düzey bir yetkiliyle yaptığı görüşme sonrası konuşan Esad, "savaş alanındaki başarıları tüm Suriye topraklarında terörizmi sonlandırmaya giden yolda atılmış temel bir adım olarak" nitelendirdi. Esad, bunun savaşı sonlandıracak bir çözüm için doğru koşulları yarattığını kaydetti.

Halep'ten toplam 34 bin kişi tahliye edildi
Uluslararası Kızılhaç Komitesi ve Suriye Kızılayı, çarşamba gece saatlerinde Halep'in doğusundan 4 bin savaşçının, muhaliflerin elindeki bölgelere tahliye edildiğini duyurdu.
Uluslararası Kızılhaç Komitesi Sözcüsü Krista Armstrong, "Çarşamba ve perşembe arası gece yarısı, 4 binden fazla savaşçı farklı taraflar arasındaki anlaşma uyarınca özel araç, kamyon ve pikaplarla Halep'in doğusundan Halep'in batısındaki kırsal bölgelere götürüldü" şeklinde konuştu.

Armstrong, yoğun kar yağışı ve rüzgar nedeniyle zorlukla yürütülen çalışmalar kapsamında şu ana dek 34 bin insanın tahliye edildiğini belirterek, "Tahliye tüm gün ve gece boyunca ve muhtemelen yarın da (cuma) devam edecek" dedi.

"Tıbbi yardım geç geldi"
Kentteki tüm savaşçı ve aileler tahliye edilince Suriye ordusunun kente gireceği belirtiliyor.
"Save The Children" adlı yardım örgütü ise yoğun kar yağışının yaralı çocukların kurtarılmasını geciktirdiğini bildirdi. Çoğunun zayıf olduğunu ve yetersiz beslendiğini kaydeden örgüt, tıbbi yardım geç geldiği için pek çok çocuğun bazı uzuvlarının kesilmesi gerektiğini açıkladı.

BM'den Suriye kararı
Öte yandan, BM Suriye'deki savaş suçlularının adalet karşısına çıkarılabilmesini öngören bir kararı onayladı. Karara göre, BM Suriye'de olası savaş suçları konusunda bilgi toplayabilecek ve bunları gelecekte hukuki açıdan karar verici bir kuruma iletebilecek.

Karara 105 ülke destek verdi; böylece 193 üyeli BM'de gerekli çoğunluk sağlanmış oldu. Almanya da kararı onaylayan ülkeler arasında yer aldı. İran, Rusya ve Çin gibi ülkeler karşı çıktı.
Suriye'de savaş suçlarını yargılayacak bir mekanizma oluşturulması yönündeki girişimler şimdiye kadar sonuç vermemişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.