Bilim adamları kanser ile savaşan yumurta...
Japon bilim insanları yayınladıkları bir rapor ile, genetik mühendisliği ile üzerinde çalıştıkları tavukların yumurtalarının, içlerinde bulunan ilaçlar sayesinde kanser de dahil olmak üzere pek çok ciddi hastalıkla savaştığını açıkladı.
Japon bilim adamları, kanser de dahil olmak üzere pek çok hastalıkla savaşan ve maliyeti yüksek olan bir proteini, genetiği geliştirilmiş tavuk yumurtalarından elde edecek.
Bilim adamları, multipl skleroz ve hepatit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ve birkaç mikrogramı 888 dolara mal olan bir protein olan interferon beta’yı genetiği değiştirilmiş tavuklar yetiştirerek elde etmeyi başarırlarsa, hastalıkların tedavi sürecinin maliyeti ciddi şekilde düşecek.
Rapora göre Kansai bölgesindeki Ulusal Gelişmiş Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’ndeki (AIST) araştırmacılar, tavuk sperminin öncüllerinin interferon beta üreten genleri oluşturması için çalışmalara başladılar. Daha sonra bu spermler, tavuk yumurtaları ile döllendi ve bu genleri miras alacak tavuklar yetiştirdiler. Raporda yazılanlara göre araştırmacıların şu anda yumurtaları ilaç içeren 3 adet tavuğu var ve tavuklar hemen hemen her gün yumurtluyorlar.
Araştırmacılar, ilacı ilaç firmalarına satarak fiyatlarını yarı yarıya azaltmayı planladıklarından, firmalar bunu bir araştırma malzemesi olarak kullanabiliyorlar. Tüketicilerin bir süre beklemesi gerekebilir, çünkü Japonya yeni veya yabancı farmasötik ürünlerin tanıtımı ile ilgili sıkı düzenlemelere sahip ve tarama süreçlerinin tamamlanması yıllar alabilir.
Ancak ekip, teknolojik atılımın sonunda ilacın maliyetini mevcut fiyatının yüzde 10'una indirmesine yardımcı olacağını umduğunu bildirdi. Enstitüdeki yetkililere yorum için ulaşılamadı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.