Binalarda enerji verimliliği, Karşıyaka’da konuşuldu

Binalarda enerji verimliliği, Karşıyaka’da konuşuldu

Karşıyaka Belediyesi tarafından, üretimi ve tüketimi noktasında planlamaya, akılcı çözümlere gerek duyulan en önemli ihtiyaç kalemi olan enerji ile ilgili ‘Binalarda Enerji Verimliliği’ başlığıyla panel düzenlendi.

Karşıyaka Belediyesi'nin düzenlediği ve Zübeyde Hanım Nikah Sarayı’nda gerçekleştirilen ‘Binalarda Enerji Verimliliği’ paneli, açılış konuşmaları ile başladı. Konuşmasında ‘enerji yoksulluğu’nu tanımlayan TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Doktora Öğretim Üyesi Özgür Tamer, “Enerji fiyatlarının hepimize yansıdığı, hepimizin karşılamakta zorlandığı bugünlerde çok önemli bir buluşma gerçekleştiriyoruz. Enerji, artık elimizdeki imkanların kullanılamaz bir hale geldiği seviyeye bağlanmaya başladı. Odamızın bu konudaki tanımı da ‘enerji yoksulluğu.’ Örneğin ısınmayı elektrik ile yapan bir aile kış aylarında montla oturmak zorunda kalıyorsa ya da serinleme amacıyla kullanamıyorsa bu enerji yoksulluğudur. Ülkemizin bugün içinde bulunduğu durum da tam olarak bu, halk olarak artık bunu karşılayamayacak seviyeye gelmiş durumdayız. Çare akılcı politikalarla, doğru kamulaştırmaya enerjinin devlet tarafından üretilmesi, dağıtılması ve halka ulaştırılmasıdır” dedi.

4.jpeg

ENERJİ VERİMLİLİĞİ NEDİR?

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İlkin Boz ise enerjiyi verimli kullanmanın ülke ekonomisine katkı sunacağını vurgulayarak şunları kaydetti: “Yaşadığımız bu günlerde en önemli savaşımız ekonomi ve buna bağlı yaşam güvencesi olmuştur. Günümüzde ülkemizde yaşanan olumsuzlukların en büyük etkisi enerji maliyetleri ve maliyetlerin yaşamlarımız üzerinde yaptığı etkilerdir. Ülkemiz tüketmekte olduğu enerjinin ortalama yüzde 75’ini yurtdışından satın almaktadır. Evlerimiz hepimizin yaşam alanıdır, bu alanda enerji kaynaklarının tüketimi ve bu tüketimin disiplini bizlerin kontrolündedir. Unutmayalım ki enerjiyi verimli kullanmak, enerjiyi kullanmamak değildir. Harcadığımız enerjiden en yüksek faydayı sağlayabilmek enerji verimliliği demektir. İşte bu noktada bireysel olarak yapacağımız çalışmalarla enerji bedelini düşürebileceğimiz gibi ülke ekonomisine de katkı sağlamış oluruz. Siz değerli Karşıyakalılara ve bu paneli hazırlayarak toplumu bilinçlendirme görevini kendine ilke edinmiş Karşıyaka Belediye’mize ve onun yöneticilerine teşekkür ederim”

9.jpeg

“DOĞAYI KİRLETMEDEN ENERJİ ELDE ETMELİYİZ”

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ise enerji tasarrufunun önemine vurgu yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Kurmuş olduğumuz İklim Değişikliği Müdürlüğü’müz ile iklim krizi konusunda yerel yönetimler olarak çalışmalar yapmayı hedefledik. Hem kurumsal olarak üzerimize düşeni yapmak hem de Karşıyaka halkını iklim krizi konusunda bilinçlendirmek için çalışıyoruz. İklim krizini ele aldığımızda karbon emisyonu konusu var. Karbon emisyonu da en çok enerji elde etmek için; bazen ısı, bazen ulaşım, elektrik üretmek için ya da sanayide yapılan faaliyetlerde ortaya çıkan karbon içeren gazların atmosferde birikimi ve buna bağlı olarak dünyanın ısınmasıyla başlayan bir süreç. Yani bizim odağımızda gerçekten bir enerji ihtiyacı var ve bu ihtiyacın doğayı kirletmeden, doğaya karbon bırakmadan sağlanması gerekiyor. Bunu hallettiğimiz zaman aslında iklim krizi ile ilgili sorunu da çözmüş olacağız. Bizim de bu konuda devam eden ve gerçekleştirmeyi planladığımız çalışmalarımız var.”

6.jpeg

TASARRUF VURGUSU

Kamu binalarında enerji tüketiminin özenli olması gerektiğine değinen Başkan Tugay konuşmasına şöyle devam etti: “Bir yandan da yapılarda enerji verimliliği açısından neler yapabilirizi değerlendirdik. Bu binaların hatırı sayılır bir kısmı da kamu binası. Yapılması gerekenlerden bazıları mevzuatta var bazılarını da bi yere yönetim yetkilerimiz dahilinde sağlayabiliriz. İnsanları bu konuda bilinçlendirebiliriz ama ilk önce kamu binalarında enerji verimliliği konusunu masaya yatırmak gerekir düşüncesiyle bir süredir verileri takip ediyoruz. Bu çabaların daha da geliştirilmesi, mevcut durumun daha iyi anlaşılması için bu paneli düzenledik. Biz bunu kendimiz için yaparken başkalarına da örnek olmayı umuyoruz. Belki bu toplantıdan sonra alacağımız pratik önlemlerle 3 megavatlık bir güneş santralinden elde edeceğimiz enerjiye tasarruf ederek ulaşmış olacağız. Enerjiyi elde etmenin en güzel yolu tasarruflu kullanmaktır. O kadar basit şeylerden çok büyük enerji kayıplarımız var, kamu binalarında bu durum daha da vahim. Çoğu eski, yapılırken enerji verimliliği gözetilmemiş. Ayıca kamu yöneticileri ve kamu çalışanları kamu binalarındaki enerji harcamalarında aynı kendi evlerinde olduğu gibi özenli davranmak zorundadır. Çünkü o fatura kendileri de dahil bu halkın cebinden çıkıyor. Panelimizin faydalı olmasını diliyorum, katkı koyan herkese teşekkür ediyorum.”

1.jpeg

“BİLİNÇLİ ADIMLAR ATMALIYIZ”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Şükran Nurlu ise konuşmasında şu ifadeler yer verdi: “Biz insanoğlu olarak yaşam alışkanlıklarımızı çok hızlı değiştirdik. Bu hız milyonlarca yıllık dünyanın kendi dinamiklerini çok hızlı bir şekilde maalesef ki alt üst etti. Kentlerde ve binalarda yaşamayı seçiyoruz, çoğunlukla binalarda yaşıyoruz ve aslında binalarda da bazı şeylere de dikkat etmemiz gerekiyor. Bunları konuşmak için buradayız. Karşıyaka Belediyemiz her zaman iklim değişikliği, doğa ile ilgili konularda öncü belediyelerimizden birisi olmuştur, başta başkanımız olmak üzere emeği geçen arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yürütmekte olduğumuz çeşitli çalışmalar var. Bu şekilde şehre örnek olacak, kamu binalarındaki enerji ile ilgili düşünceği bir nebze değiştirebilecek uygulamaları sağlamaya çalışıyoruz. En önemli şeyin duyarlılığın artırılması ve yaşam alışkanlıklarımızı değiştirilmesi olduğunun altını çizmek istiyorum. Sadece enerji yönetiminde değil, bütün çevresel sorunları bilinçli adım atmamız lazım. Bu panelin verimli ve yararlı olacağına kesinlikle inanıyorum, başta başkanımıza ve emeği geçen herkese ve sizlere burada olduğunuz için çok teşekkür ediyorum.”

TEKNİK OTURUM

Konuşmaların ardından, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası temsilcisi Eylem Ulutaş Ayatar'ın moderatörlüğünde teknik oturum gerçekleştirildi. Oturumda yer alan TMMOB Makine Mühendisleri Odası temsilcisi Hakan Kocaova, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası temsilcisi Avni Gündüz ve TMMOB Mimarlar Odası temsilcisi Dr. İlker Kahraman; ısı yalıtımı, enerji etkin binalar, ev içi elektrikli cihazlar, akıllı evler ve sürdürülebilir yapılı çevre yaklaşımlarını konuştu.

UYGULAMALAR ANLATILDI

Teknik bilgilerin konuşulduğu oturum sonrası; enerji verimliliği konusunda çeşitli işlere imza atmış isimlerin tecrübelerini aktardığı uygulama oturumu gerçekleştirildi. Dr. İlker Kahraman moderatörlüğünde yapılan uygulama oturumunda; Bursa Valiliği –İl Enerji Yönetimi Birimi'nden Levent Yazıcı, Narterlaw A.Ş. temsilcisi Av. Cenk Narter ve SETAŞ Enerji LTD. Şti. temsilcisi Gülsüm Nilay Teker konuşmacı olarak yer aldı. Bu oturumda ise kamu binalarında enerji verimliliği, yeşil finansmana ulaşım ve binalarda enerji verimliliği etütleri konularında bilgilendirme ve sunumlar yapıdı. Programın ardından ‘Geleceğe dair yol haritası: sorunlar ve çözüm önerileri’ başlığında serbest kürsü gerçekleştirildi. Serbest kürsüde programı takip eden vatandaşlar düşüncelerini aktarırken, iletilen sorular da uzmanlarca yanıtlandı.

Etkinlik sonrasında Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay panel katılımcılarına günün anısına zeytin fidesi takdim etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.