Binance Türkiye’den kripto varlıklar için öneriler!
Binance Türkiye, Türkiye’deki kripto varlık endüstrisinin sürdürülebilir, güvenilir ve sağlıklı büyümesini amaçlayan düzenleyici görüş ve önerilerini yayınladı
Dünyanın önde gelen blok zinciri ekosistemi ve kripto para altyapı sağlayıcısı Binance Türkiye, kripto varlık ekosistemi güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Kripto para borsalarının yasal çerçeveye alınmasına yönelik çalışmaların sektöre zarar vermeden ve yenilikçiliği engellemeden kullanıcıyı koruyacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini açıklayan Binance TR, yasal düzenleyiciler ve önemli paydaşlar için güven, dürüstlük ve şeffaflığın korunması adına sağlıklı kripto varlık endüstrisi önerilerini 13 adımda açıkladı.
“Kripto Varlık” tanımı net olarak oluşturulmalı
Binance TR tarafından yapılan açıklamada, ekonomik ve hukuki düzlemlerde anlaşılır tanımların kullanılması gerektiği belirtilirken, kripto varlık endüstrisindeki tartışmalarını ortadan kaldıracak tanımlama “elektronik olarak aktarılabilir, saklanabilir veya alınıp satılabilir”, “mübadelesi mümkün”, “ekonomik değer saklama aracı olarak tasarlanmış veya kullanılabilir olmak” anlamlarını karşılaması gerektiği ifade edildi.
Stabil Coin’ler düzenlenmeli, NFT’ler kripto varlıklardan ayrı değerlendirilmeli
Stabil coin’lerin de kripto varlıklar ile aynı şekilde düzenlenmesini ve denetlenmesini öneren Binance TR, NFT’lerin kripto varlıklardan ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiği görüşünü açıkladı. Her gün farklı bir kullanım alanı keşfedilen NFT’ler ile kripto varlıkların bu teknolojilerden en iyi şekilde yararlanılabilmesi adına ayrışması gerektiğinin altı çizildi.
Staking’e olanak sağlanmalı
Binance TR, kullanıcıların sahip oldukları kripto varlıkları için bir ödül kazanma yöntemi olan ‘Staking’ faaliyetlerinin kısıtlanmaması gerektiğini, aksi halde kullanıcı deneyiminin zarar görmesiyle birlikte aynı zamanda kripto varlıkların kullanıcı odaklı olma ve topluluktan güç alarak çalışma prensiplerinin zedeleneceğini ifade etti. Açıklamada, ‘Staking’in sadece kullanıcıların dürüst biçimde ödüller kazanmasına değil, aynı zamanda küresel çapta, otonom biçimde güvende tutulmasına da yarayan bir sistem olduğu vurgulanarak, “Türk kullanıcılar da kripto ve blockchain ekosistemi için bu kadar hayati olan bir husustan mahrum bırakılmamalı” denildi.
Kullanıcılara doğrudan erişim sunulmalı
Türkiye’nin kripto varlık endüstrisindeki önemine ve potansiyeline dikkat çeken Binance TR, kullanıcılar için kripto varlıklara erişimin mümkün olabildiğince özgür olmasının en çok Türkiye’ye fayda sağlayacağını ifade etti. Ancak söz konusu ‘kolay erişim’in yeterli ve sağlam Kimlik Doğrulaması ve Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesi prosedürlerine sahip oyuncularla sınırlanması gerektiğinin altı çizildi.
Global havuzlara izin verilmeli
Likidite havuzlarının küçük olmasıyla piyasa manipülasyonlarına açık hale geleceğini belirten Binance TR, büyük havuzlarda kullanıcıların daha yüksek kolaylık ve finansal güvenlik ile işlem yapmalarına ve yatırım kararları vermelerine olanak sağlayacağını vurguladı.
Kripto varlık saklama hizmetleri düzenlenmeli
Kripto varlıkların güvenle saklanmasının önemine değinen Binance TR, güvenlik için her bir kripto varlık borsasının üç tür hizmet (borsa emanet modeli, kendi kendine saklaması modeli, üçüncü taraf saklama modeli) seçeneğinden birini kullanması gerektiğini belirtilerek, “Bu modeller düzenleme ve denetlemelere tabi olmalıdır” denildi.
Binance TR ayrıca, listeleme ve listeden kaldırma süreçlerinde net kriterler belirlenmesinin, yeterli araştırma kapasitesine sahip borsaların kendi listelemelerine karar verebilmesinin gerektiğini belirtti. Bunun yanı sıra borsaların kullanıcılarını korumak için bir sigorta fonuna sahip olması gerektiği ifade edildi.
Yüksek güvenlik standartları zorunlu olmalı
Uygulanacak düzenlemelerin prensip temelli olması ve bugünün teknolojisiyle kısıtlanmaması gerektiğini belirten Binance TR, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının sorumluluk bilincinde hareket ederek yüksek güvenlik standartlarına uymasının önemine değindi. Açıklamada, kripto transferlerinin sınırlandırılması ile var olan teknolojinin kullanılabilirliğinin ve gelişiminin zarar gördüğünün altı çizildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.