Blockchain bebek uygulaması hayata geçti
Blockchain teknolojisi ödeme yöntemlerinden lojistiğe kadar birçok sektörde hayatımıza girdi. Son olarak blockchain bebek projesi ile yenilikçi bir uygulamaya geçildi.
Blockchain’in izlenebilirlik özelliği sayesinde, uygulandığı projelerde şeffaf ve güvenilir bir çözüm sağlıyor. Bİtcoin gibi kripto para birimleri ile yaygınlaşan blockchain teknolojisi, günümüzde lojistikten üretime kadar birçok sektörde kullanılıyor. Bunlardan sonuncusu ise bebek takip uygulaması oldu.
Blockchain bebek projesi AID ile Tanzanya’da uygulamaya alındı. PharmAccess ile kurulan ortaklıkla, doğum öncesi ve doğum sonrası süresinin sağlıklı ilerlemesi için bir takip platformu kuruldu.
Bu uygulamada PharmAccess, her hamile kadına bir dijital kimlik veriyor. Blockchain platformu, bu dijital kimlik üzerinden hamilelikteki ilerlemeyi, ilk doktor randevusunu, doğuma kadarki tüm tıbbi işlemleri kaydediyor. SQL veritabanı üzerinde tıbbi kayıtlar, reçeteli ilaçlar, test sonuçları saklanabiliyor.
Özellikle yoksul ülkelerde doğum öncesi gerekli kontrollerin yapılmaması ve ilaçların kullanılmaması nedeniyle çok fazla sayıda bebek ölümleri yaşanıyor. Bu uygulama ile hamile kadınların takip edilmesi ve bebeklerin sağlıklı bir şekilde hayata gelmesi hedefleniyor.
İlk olarak 13 Temmuz tarihinde bir bebek bu uygulama ile takibe alındı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.