Böbrek rahatsızlıkları kalbi de bozuyor
Kalp-damar hastalıklarının tüm vücudu ve organları olumsuz etkilediği bilinmekte.
Diğer organlardaki bazı bozukluklar da kalbin sağlığına ve çalışmasına olumsuz etki edebiliyor, böbrekler de bu organlar arasında. Vücudun sıvı elektrolit dengesinde kilit rol oynayan böbrekler, aynı zamanda tansiyonu düzenler ve vücut için gerekli birçok hormonun yapımını sağlar, kanı zararlı maddelerden temizler.
Böbreğin çalışması yetersiz olsa bile başlangıçta herhangi bir belirti vermeyebilir. Böbrekle ilgili hastalık ilerledikçe vücuttaki su ve elektrolit dengesi daha da bozulmaya başlar. Başlangıçta hafif olan daha sonra giderek artan çabuk yorulma, kaslarda güçsüzlük, nefes darlığı, iştah azlığı, mide bulantısı, kusma, konsantrasyon, uyku bozuklukları, geceleri kas krampları, ciltte kuruluk ve kaşıntı, özellikle geceleri daha sık idrar çıkma gibi belirtiler karşımıza çıkabilir.
ÖDEMİN NEDENİ BÖBREKLER OLABİLİR
Bu aşamada özellikle sabahları göz çevresi, ayaklar ve bacaklar başta olmak üzere vücut genelinde şişlik görülebilir. Şişliğin sebebi böbrekler yoluyla atılamayan ve vücutta biriken suyun neden olduğu ödem tablosudur. Böbrekler yeterli kapasitede çalışmadığı için idrar çok azdır.
Böbrekler her türlü duruma kolay uyum gösteren güçlü bir organ olduğu için, yetmezliğinin ciddi belirtileri, böbrekler geri döndürülemez şekilde hasar görene kadar ortaya çıkmayabilir.
BÖBREK HASTALARINDA KALP TAKİBİ DE YAPILMALI
Böbrek atardamarının dar olması, böbreğin su ve tuz atılımındaki işlevinin bozulması, salgıladığı hormon miktarı ve işlevindeki bozukluk hipertansiyona yol açar. Hipertansiyonun verdiği olumsuz etki kalpte bir takım değişikliklere neden olur.
Ayrıca vücutta su ve tuz tutulumu kalbin yükünü daha da arttıracak kalp yetersizliği bulgularının belirginleşmesine yol açacaktır. Potasyum, kalsiyum, fosfor ve magnezyum gibi minerallerin dengesindeki bozukluklar kalp ritminde ciddi bozulmalara tedavisi zor aritmilere sebep olabilir. Bu nedenle böbrek hastalarının kalp yönünden yakın takibi gerekir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.