Böbrekleriniz için bunlara dikkat!
Böbrekler, kanı filtreleyerek, metabolizma atıklarının vücuttan atılmasını sağlayan organdır.
Vücudun sıvı elektrolit dengesini ve asit baz dengesini düzene sokar. Bu kadar önemli bir organın zarar görmesi ve işlevini yitirmesi insan sağlığını epey olumsuz etkiler. Günlük yaşantımızda yaptığımız bazı hatalar ile zarar gören böbrekler, kan basıncını ve kan hacmini düzenler, gerekli hormonları ve enzimleri üretir. Böbreklerinizi korumanız hayati bir önem taşır. Eğer fazla protein tüketilirse, vücut fazla amonyak üretir. Böbrekler ise bunu nötrleyebilmek için fazla çalışır ve yavaş yavaş gücünü kaybeder. Tuz, böbrekleri yoran en büyük etkendir. Çok fazla tuz tüketimi, böbreklere vücut elektrolitlerini ve kan basıncını düzenlemek için fazla baskı uygulanır.
Böbreklerin bitirmesini önleyecek diğer önemli alışkanlık ise su içmektir. Vücut fazla su kaybettiği zaman, böbrekler çalışmayı durdurur. Böbrekler düzgün çalışabilmek için suya ihtiyaç duyar. Günde yaklaşık 10 bardak su içerek bunu sağlayabilirsiniz. Yeterince su tüketip tüketmediğinizi idrar renginizden anlayabilirsiniz. Sağlıklı idrarın rengi sarıdır. Eğer yeteri kadar su içiyorsanız idrarınız açık sarı olur. Sigara, damarların daralmasına ve sertleşmesine sebep olur. Bu durum ise böbrekler dahil bütün vücuda kan dağılımını olumsuz etkiler.
Alkol tüketimi, kandaki ürik asit seviyesinin artmasına sebep olarak böbrek borularının tıkanmasına ve taş oluşmasına yol açar. Ağrı kesici ya da ilaçların kötüye kullanımı böbreklere zarar verebilecek olumsuz etkilere sahiptir. Diyabet veya kan basıncı için yazılan reçeteli ilaçlar doğru doz ve şekilde alınmadıkça böbrek yetmezliğine sebebiyet verir. Maryland Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma sonucuna göre B6 vitamini eksik olduğu takdirde böbrek taşı riski artıyor. Antep fıstığı, nohut, balık, nişastalı sebzeler ve ayçiçeği tohumları B6 vitamini açısından zengin besinlerdir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.