Borçların Yapılandırılmasında son gün 25 Kasım

Borçların Yapılandırılmasında son gün 25 Kasım

Ebru Akçınar, "Bu kanun mükellefler için olduğu kadar kamu açısından da çok önemlidir."

İzmirli mali müşavir Ebru Akçınar, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 6736 sayılı kanunun getirdiği avantajlardan yararlanma süresinin 25 Kasım 2016 tarihinde sona erdiğini belirterek, bu kanundan yararlanmak isteyen vatandaşların müracaatlarını bir an önce yapmalarını söyledi.

Medya Ege haber sitesinde yer alan ilk köşe yazısında vatandaşlara seslenen Akçınar, 6736 sayılı devlete olan borçların yapılandırılmasının vatandaş adına önemli bir fırsat olduğunu ve borcu olan vatandaşların bu fırsatı değerlendirmeleri gerektiğini belirtti.

100-x150.jpg

6736 sayılı af yasası ile vatandaşların devlete karşı olan borçlarına taksitle ve daha az tutarla ödeme imkanı getirildiğini vurgulayan Akçınar, yazısında şu sözlere yer verdi:

Değerli Okurlarım ; 

  Kamuoyunda vergi affı olarak bilinen 6736 SAYILI   BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUNUNA    25 KASIM  da müracaat etmek için son gün !! 

   Biz  Mali Müşavirler, devlet ve mükellef arasında adeta bir  köprü görevi görmekteyiz. Bu kanunun öneminin farkındayız. Bu sebeple kanunu  mükelleflerimize  ve mümkün  olduğunca en geniş kitlelere , dostlarımıza  anlatmak ve faydalandırtmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu kanunla getirilen hakları, mükellefler açısından altın bir fırsat olarak değerlendiriyorum.Söz konusu kanun ile ; 

bcfb6068-3a43-4203-952e-86496a1bda1f.jpg

30.06.2016 tarihi itibariyle gecikmiş vergi borçlarında Yurt İçi ÜFE oranında güncelleme, 

Motorlu Taşıtlar Vergisi ve Trafik Para Cezalarında önemli indirim, 

Peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %50 indirim, 

Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50’sinin silinmesi, 

Varlık Barışı, 

Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında %80’e varan indirim, 

İşletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi, 

Eczanelerde cezasız faizsiz stok düzeltme, 

Matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet, 

İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma, 

Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan, 

Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödeme, 

6552 sayılı Kanun kapsamında devam eden borçların yeniden yapılandırılması, 

Vadesi 31.12.2011 tarihinden önce olan 50 TL ve altındaki borçların silinmesi, 

gibi çok önemli imkanlar getirilmiştir. 

Bu kanun mükellefler için olduğu kadar kamu açısından da çok önemlidir. Devletimiz bu kanunla hem vergi barışı sağlayacak, hem de ciddi bir tahsilat elde etmiş olacaktır. Ülkemizin içinde bulunduğu şartlar hepimizin malumu… Maalesef 15 Temmuzda çok acı bir olay yaşadık ve hepimizi etkilemeye devam ediyor.. Ülkemiz bugün pek çok terör örgütüyle mücadele etmek zorundadır .  Bunun için bu kanun sonuçları itibariyle de çok önemli. Peşin yapılan ödemelere bu kanunla çok ciddi bir indirim getirilmiş. Diğer taraftan ilk iki taksitin ödenmesi ilk defa bu kanunla şart koşulmuştur.   

Yapılandırılan borçların taksitle ödenmek istenmesi halinde, 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden biri seçilebilecek ve ilk taksit 30 Kasım 2016 tarihine kadar, kalan taksitler de ikişer aylık dönemler halinde ödenecek .Peşin ödenmesi halinde borçlara herhangi bir katsayı uygulanmayacak ve Yi-Üfenin yarısı silinecek. İhtilaflı alacaklara ilişkin yapılandırma imkanı var. Başvurular internet üzerinden vergi dairesine gelerek ve posta yoluyla yapılmakta ancak ihtilaflı alacaklarda internet yeterli değil. Islak imzalı olarak vergi ihtilafından vazgeçtiğini ya da dava açmayacağını beyan etmesi gerekmektedir. Diğer başvuruların internet üzerinden yapılması yeterlidir. Devam eden vergi incelemelerine ilişkin bu kanundan yararlanma imkânı var. Matrah artırımına ilişkin, yine geçmiş 5 yıla ilişkin matrah artırımında bulunan mükellefler vergi incelemesinden  kurtulmuş olacaklar. Kaldı ki 2013 yılı Her firmaya Vergi Usul denetimi   planlanmış bazı firmalar incelenmişti. Ayrıca cirosu yüksek düzgün vergi ödeyen mükelleflerde    2014 yılı  Risk değerlemesi incelemesiyle  karşı karşıya kaldılar .Bu yüzden önerim MATRAH ARTIRIMINDAN  mutlaka  yararlanın aksi takdirde incelemeler    tüm hızıyla devam edecek …… Varlık Barışı olarak bildiğimiz diğer hususta da daha önceki kanunlarda bildirilen, getirilen tutar üzerinden belli bir oranda vergi ödenmekteydi. Bu kanun ile bildirilen, getirilen tutar üzerinden herhangi bir vergi ödemeden milli ekonomiye kazandırılma imkanı getirilmiştir. 6183 sayılı kanunun 48. Maddesinde taksitlendirme var. Bu kanunla getirilen yapılandırmadan teminat aranmadan taksitlendirme yapılmakta, hem de 6183’ten farklı olarak her türlü vergiler taksitlendirme, yapılandırma kapsamına girmektedir. KDV, ÖTV gibi. Matrah artırımına ilişkin gelir vergisi, kurumlar vergisi, gelir kurum stopajı ve katma değer vergisi üzerinden matrah artırımı yapılabilmektedir.  . 

6736 Sayılı Kanun Gereği  SGK Borçları  da  Yapılandırılacak!! 

Sigorta primi, 

Emeklilik keseneği, 

İşsizlik sigortası primi, 

Sosyal güvenlik destek primi, 

Ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, 

SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, 

Genel sağlık sigortası priminin asılları ile bu alacaklara Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın belirtilen sürede ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek. 

asdfgh.jpg

   Yine ayrıca BELEDİYELERE ödenmesi gereken  ; 

Emlak, Çevre Temizlik, İlan ve Reklam ile Eğlence vergisi de bu kapsamda olup, bu vergiler ile bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme, 

6183 sayılı kanun kapsamında takip edilen diğer belediye gelirlerine ait ikincil alacaklar, 

2464 sayılı kanunun 97. Maddesine göre tahsili gereken ücret alacakları ile bunlara bağlı fer’i alacaklar, 

5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında bulunan su, atık su ve katı atık ücreti alacakları ile bunlara bağlı fer’i alacaklar, 

Büyükşehir Belediyelerinin 2872 sayılı Çevre Kanunun ilgili maddesi gereği katı atık ücreti alacakları ile bunlara bağlı fer’i alacakları, 

Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdarelerinin ödenmemiş bulunan su ve atık su bedeli alacakları ile bu alacaklara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i alacakları da aynı kanun kapsamında affa giriyor. 

Gelin bu büyük fırsattan siz de yararlanın ….    

Unutmayın !!! Hayatta bir kez gittiğinde asla geri dönmeyen üç şey; Zaman,Sözcükler ve Fırsattır… 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.