Bornova'da engelliler için özel projeler
Bornova'da hayata engel yok
Tüm yurttaşların yaşam kalitesini arttırmayı hedefleyen Bornova Belediyesi engelliler için özel projeler üretiyor. İlçedeki tüm sokak ve çocuk oyun alanları engellilerin rahatça kullanacağı şekilde düzenlenirken engelli bireylerin sosyal hayatın içinde yer alabilmeleri için de birçok proje hayata geçirildi. Geçen yıl hizmete giren Down Kafe tüm Türkiye’ye örnek oldu. Ayrıca ilçede yaşayan ihtiyaç sahibi engelli vatandaşlar için engelli nakil aracı hizmeti, akülü ve manuel tekerlekli sandalye yardımı, danışmanlık hizmetleri, sosyal aktiviteler, hasta yatağı ve bez yardımı gibi pek çok alanda 11 bin 984 engelli vatandaşa ve ailesine hizmet verildi.
Bornova Belediyesi yaptığı çalışmalarla engelli vatandaşların yaşam kalitesinin yükselmesine katkıda bulunuyor. Fiziksel çevre düzenlemeleri yanında, engelli nakil aracı hizmeti, akülü ve manuel tekerlekli sandalye yardımı, danışmanlık hizmetleri, sosyal aktiviteler, hasta yatağı ve bez yardımı gibi pek çok konuda 11 bin 984 kişiye destek veriyor. Bornova Belediyesi ayrıca engelli bireylerin sosyal hayata katılmaları için de ürettiği projeleri hayata geçirdi. Yürüme engelli vatandaşlar için akülü sandalye şarj istasyonları kurlurken, Engelsiz Yaşam Merkezi ile down sendromlu gençler için açılan +1 Down Kafe de tüm Türkiye’ye örnek oldu.
İhtiyaç sahibi engelli bireylere yardım
Yoksul ve dar gelirli engelli bireylerin, sokağa çıkarak sosyal hayata katılmalarını amaçlayan Bornova Belediyesi, akülü tekerlekli sandalye ve manuel tekerlekli sandalye yardımı yapıyor. 2014 yılından bu yana 229 akülü ve manuel sandalye dağıtımı yapılırken, 87 kişiye hasta yatağı ve 533 ihtiyaç sahibine de periyodik aralıklarla (yani ayda bir paket olmak üzere) hasta bezi dağıtıldı.
Engelli nakil aracı yardımı ve psikolojik destek hizmeti
Bornova’da yaşayan engelli vatandaşların sağlık kuruluşları ve resmi kurumlara ulaşımına destek olmak amacıyla hasta nakil hizmeti de veriliyor. 3 bine yakın engelli vatandaş 14 bin 184 kez sağlık kuruluşlarına taşındı. Ayrıca engeli vatandaşların her türlü sorunlarını cevaplayarak, problemleri için çözüm yolları göstermek amacıyla psikolojik destek danışmanlık ve yönlendirme hizmeti de veriyor.
Sosyal aktiviteler ile hayatları renkleniyor
Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi’nde engelli bireylerle yönelik olarak hobi ve beceri edindirme kursları da düzenleniyor. Resim, modern dans, halk oyunları, Latin dansları, doğal taş boyama, psiko drama, okuma klubü, ritim terapi, işitme engelli işaret dili ve koro çalışmaları yapılan merkezden her yıl yüzlerce engelli eğitim görüyor. Yılın belirli dönemlerinde ise engelli vatandaşların keyifli vakit geçirmeleri amacıyla çeşitli etkinlikler de düzenliyor. Kahvaltı, ağaç dikimi, kermes çalışmaları, söyleşiler, yemek organizasyonu, panel ve çeşitli gezilere katılan vatandaşlar böylece sosyal hayatın içinde yer alabiliyor.
Engelli şarj istasyonu
Bornova Belediyesi, yürüme engelli olup akülü araç kullanan vatandaşlar için ilkini 2015 yılında Bornova Merkezde açtığı araç şarj istasyonlarını yaygınlaştırdı. İlçenin değişik yerlerine kurulan 7 istasyonda iki akülü araç aynı anda şarj olabiliyor. Meydan’da kuralan istasyonun ardından, Küçük Park, Bornova Engelli Merkezi, Çamdibi Pazar Yeri önü, Altındağ Kültür Merkezi ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kütüphane ve Poliklinik girişlerine de cihazlar yerleştirildi. Bu projeyle, akülü sandalye kullanan vatandaşlar, en büyük korkularından biri olan yolda şarj bitmesi sorununu da artık yaşamıyor.
+1 Down Kafe örnek oldu
Bornova Belediyesi, down sendromlu bireyler için açtığı “+1 Down Kafe” ile sosyal sorumluluk örneği gösterdi. 3 Aralık 2015 tarihinde hizmete başlayan kafe sayesinde Down Sendromlu gençler çalışma hayatında aktif rol alarak sosyal hayatın içinde de yer almaya başladı. İZBAŞ ve Ege Üniversitesi işbirliği ile Büyük Park içinde hizmet veren mekan, Bornovalılar tarafından da büyük ilgi görüyor.
Çamdibi’nde engelli vatandaşlar için engelsiz bir yaşam alanı
Tüm engelli vatandaşların toplumsal yaşama dahil olmaları, evlerinden çıkarak sosyal yaşamda daha fazla yer almalarını sağlamak amacıyla bu yıl açılan Engelsiz Yaşam Merkezi, Çamdibi Atatürk Parkı’nda hizmet veriyor. Özellikle dezavantajlı vatandaşlar için hayata geçirilen projelerden olan merkez, engelli bireylerin yanı sıra engelli bireylerin aileleri de dahil olmak üzere tüm vatandaşların faydalanabileceği yeni bir sosyal tesis olarak hizmete veriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.