Bornova'da tarımsal kalkınmada önemli mesafe alındı

Bornova'da tarımsal kalkınmada önemli mesafe alındı

Yerelde kalkınma hedefiyle tarımsal üretimi destekleyen projeleri bir bir hayata geçiren Bornova Belediyesi, dünya literatürüne giren Bornova Misket Üzümü ile Bornova Bamyası’nın coğrafi işaret tescilini almak için çalışmalarına devam ediyor.

Bornova’nın önceden köy statüsünde olan 12 mahallesinde de çok önemli tarımsal üretimlerin yapıldığını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Fidan ve malzeme dağıtımından eğitimlere pek çok alanda tarımsal üretime ve çiftçilerimize destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz” dedi.

Bornova Belediyesi, tarımsal üretime verdiği destekleri Bornova’ya özgü iki önemli ürünü tescilleyerek bir üst aşamaya taşımaya hazırlanıyor. Dünya literatüründe ismi “Bornova Misket Üzümü” olarak geçen üzüm ile lezzetiyle tüm Türkiye’de tanınan Bornova Bamyası’na coğrafi işaret tescili almak için çalışmalara başlandı. 2012 yılından bu yana her yıl 10 kilogram civarında Bornova Bamyası tohumunu üretip dağıtan Bornova Belediyesi, Çamiçi Mahallesi’ndeki 5.5 dönümlük bağda misket üzümü yetiştiriyor. 2017 ve 2018 yıllarında üreticilere 1500 adet aşılı Bornova Misket Üzümü Fidanı dağıtıldı. Bornova’nın tarımsal değerlerini koruyup geliştirmek için pek çok çalışma yapan Bornova Belediyesi, tescil işlemlerini tamamlamak için çalışmaları hızlandırdı.

Çok yönlü destek

Bornova Belediyesi, tarımsal üretimi desteklemek için pek çok alanda çalışmalar yapıyor. Büyükpark’ta Tohum Takas Şenliği’nin ikincisini yaparak gelenekselleştirme kararı alan Bornova Belediyesi, İncirliova, Seferihisar ve Bafra’da düzenlenen tohum takas şenliklerinde Bornova Bamyası tohumlarının dağıtılmasını sağladı. 2016 ve 2017 yıllarında kırsal mahallelerde Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden onaylı 2 bin 500 zeytin fidanı fidanı dağıtıldı. Bu yıl üçüncüsü düzenlenecek arıcılık eğitimlerine katılanların sayısı 260’a çıkacak. Kayadibi Mahallesi’nde oluşturulan 22.5 dönümlük arılık, daha önce dikilen 300 meyve fidanına ek olarak 1000 fidan daha dikilerek bal ormanına dönüştürülecek. 2017 yılında Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ve Aşılama – Budama eğitimi verildi. Son üç yılda 1000’den fazla meyve fidanı vatandaşlara dağıtıldı. Beşyol Mahallesi’nde üçüncüsü 2017 yılında düzenlenen Kiraz Festivali geleneksel hale geldi. Bornova Belediyesi çeşitli sosyal sorumluluk projeleri kapsamında fidan dikimi etkinliklerini de sık sık yaparak çevrenin yeşillendirilmesi konusunda vatandaşları teşvik ediyor.

Bornova’nın önceden köy statüsünde olan 12 mahallesinde de çok önemli tarımsal üretimlerin yapıldığını söyleyen Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, “Fidan ve malzeme dağıtımından eğitimlere pek çok alanda tarımsal üretime ve çiftçilerimize destek veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Yerelde kalkınmayı sağlama hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun da en iyi yolu tarıma destek vermek. Bu doğrultuda çiftçilerimizin tarımsal üretimlerini arttırmaları ve daha kaliteli hale getirmeleri için projeler üretiyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.