Bornova’da temizlikten taviz yok

Bornova’da temizlikten taviz yok

Geçen yıl 24 saat esasına göre sürdürülen çalışmalarda 175 bin 914 ton evsel atık toplandı

İlçede yaşayanların yaşam standartlarının yükselmesi hedefiyle çalışmalarını sürdüren Bornova Belediyesi temizlik ve hijyen konusuna özel bir önem veriyor. 430 çalışanla  24 saat esasına göre çalışan ekipler, 2017 yılı içinde 175 bin 914 ton evsel atık topladı. Ayrıca ibadethanelerin temizlenmesinden moloz toplamaya ve ilaçlamaya kadar pek çok hizmet sunuldu. Ambalaj atıkları gibi geri dönüşümü mümkün olan maddeler de ayrı topluyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalarda 2017 yılında 7 bin 149 ton ambalaj atığı toplanırken,6 bin 306 ton da cam atık  geri dönüşüm tesislerine gönderildi. İlçe sınırları içinden 2017 yılında ortalama olarak 20 bin 775 ton moloz ve hafriyat da Bornova Belediyesi ekiplerince toplandı.

Bornova Belediyesi vatandaşların daha sağlıklı ve hijyenik ortamlarda günlük yaşamlarını sürdürmesini sağlamak için aralıksız olarak çalışıyor. İlçe sınırları içinde bulunan 45 mahallede yer alan meydan, bulvar, cadde, park ve sokaklar ile 20 adet semt pazarın temizliği aralıksız gerçekleştiriliyor.  7 binden fazla çöp konteynerının bulunduğu ilçede sokak ve caddelerin yıkanması, ibadethanelerin temizlenmesi, ilaçlama, moloz ve hafriyatların toplanması, kanal açma ve vidanjör gibi hizmetler de yapılıyor. 430 çalışanla  24 saat esasına göre çalışan ekipler 2017 yılı içinde 175 bin 914 ton evsel atık topladı.

Çöp toplama hizmetinin eksiksiz yürütülmesine büyük bir özen gösterilirken, sokakların temizliği de 162 süpürgeci ile sağlanıyor. İnsan ve trafik yoğunluğunun arttığı noktalarda çalışan 10 adet mobil süpürge aracıyla da temizlik daha hızlı ve verimli bir şekilde yapılıyor.

Her ay 1500 konteyner temizleniyor

Evsel atıkların atıldığı konteynerlerin temizliğine de büyük önem veriliyor. Bu kapsamda konteyner bakım ekipleri evlerin önünde ve sokaklarda bulunan konteynerlerin temizliğini ve bakımını belirli periyotlarda gerçekleştiriyor. Bu ekipler ayda bin 500 konteyneri yıkayıp dezenfekte ederek daha hijyenik hale getiriyor. Yıpranan konteynerler ise Bornova Belediyesi’nin kendi imkanlarıyla tamir edilerek boyanıyor. Ayrıca konteynerlerin görüntü kirliliği yaratmaması için yeşil çimçitten kafes yapılıyor. Bu çalışmalarla bir yıl içinde 5 bin 709 konteyner boyanırken, 3 bin 11’inin tekerleği değiştirildi. 810 adetin de bakım ve onarımı yapıldı. 298 konteynere da çim giydirme uygulandı.

Atıklar ayrı toplanıyor

Bornova Belediyesi evsel atıkların yanı sıra cam, ambalaj atıkları gibi geri dönüşümü mümkün olan maddeleri de ayrı topluyor. İlçenin çeşitli noktalarında bulunan geri dönüşüm konteynerleri ile cam şişe kumbaralarından, haftanın belirli günleri vatandaşlar tarafından ayrıştırılan atıklar alınıyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalarda 2017 yılında 7 bin 149 ton ambalaj atığı toplanırken,6 bin 306 ton da cam atık  geri dönüşüm tesislerine gönderildi.

Ayrıca, düzenlenen çeşitli etkinlikler ve hayata geçirilen projelerle doğaya zaralı olan atık piller de tek bir merkezde toplanarak bertaraf için hazırlanan özel tesislere gönderiliyor. Bornova özellikle atık pil toplama konusunda İzmir’de ki ilçeler arasında birinci sırada yer alıyor. Bir yıl içinde toplanan atık pil miktarı ise 6 bin 797 kiloyu buldu. Geri dönüşüm atıklarının çöpe atılmaması ve geri kazanılması için ilçeye 5 atık toplama makinesi, 20 adet potalı 8 adette kare atık toplama eti alınarak uyugun noktalara yerleştirildi.

20 bin 775 bin ton hafriyat atığı toplandı

Bornova Belediyesi özellikle evlerde yapılan tamiratların ardından çoğunlukla sokağa bırakılan ve çirkin görüntülerin oluşmasına neden olan molozları da topluyor. 30 çuvala kadar olan moloz atıkları Bornova Belediyesi tarafından alınarak daha önceden belirlenmiş döküm alanlarına götürülüyor. İlçe sınırları içinden 2017 yılında ortalama olarak 20 bin 775 ton moloz ve hafriyat toplandı. Ayrıca kanal açma hizmetin 2 bin 412 farklı adreste gerçekleşirken, 726 adrese de vidanjör hizmeti veridi.

İbadethaneler temizleniyor

İlçe sınırları içinde bulunan bütün ibadethanelerin temizliği düzenli olarak yapılıyor. 8 personel ve 1 kontrolörden oluşan 2 ekip 106 ibadethanenin temizliğini gerçekleştiriyor. Periyodik aralıklarla yapılan temizliklerle ibadethaneler ortalama ayda 2 defa temizleniyor.

2017 yılı içinde yapılan temizlik çalışmalarının yanında ilçe sınırları içinde bulunan 110 devlet okuluna ekolojik dezenfektan seti dağıtılırken, pazaryeri, balık satış yerleri ve meydanlarda da 2 bin kilo ekolojik koku giderici kullanıldı.

Bahar Temizliği Kampanyası

Bornova Belediyesi’nin, temiz çevre bilincini arttırmak amacıyla ilk olarak 2015 yılında başlattığı Bahar Temizliği Kampanyası bu yıl da vatandaşların yoğun ilgisiyle gerçekleşti. Her hafta sonu farklı mahallelerde yapılan ‘Bahar Temizliği’ etkinliklerinde Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’ da Temizlik İşleri Müdürlüğü çalışanları ve vatandaşlar ile birlikte sokakları temizledi.

Yollara ve kaldırımlara atılan katı atıklar torbalara doldurulurken, Bornova Belediyesi’nin temizlik araçları da cadde ve sokakların detaylı temizliğini yaptı.  Bahar temizliği kampanyası çerçevesinde kenti temiz tutmanın önemini hatırlatmak ve atıkların gelişi güzel yerlere atılmasını önlemek için, Bornova Belediyesi’nin yaptığı hizmetler vatandaşlara anlatıldı. Konuyla ilgili broşürler dağıtıldı.

Bornova Belediyesi bünyesinde 30 çöp kamyonu, 10 mobil süpürge aracı, 1 vidanjör, 2 konteyner yıkama aracı, 2 kepçe, 6 damperli kamyon, 9 çift kabinli kamyonet kontrol aracı, 4 çok amaçlı çöp toplama aracı, 2 kanal açıcı,1 binek araç,3 mini damperli çöp toplama aracı, 1 adette arazöz bulunuyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.