Bozdağ: Çocuğun hak ve hukuku her şeyin üzerindedir
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Bir milleti ayakta tutan, çocuğun hak ve hukukunu her şeyin üzerinde tutan bir anlayışın, devletin başından itibaren her bir kurum ve kuruluşunda, her yerde egemen olmasını sağlamaktır" dedi.
Uşak Belediyesi At Çiftliği'nde gerçekleştirilen "Çocuk Görüşme Merkezi" açılışına katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 90 yıldır uygulanan ve zaman zaman tartışmalara da neden olan icra yoluyla çocuk teslimine son verilen uygulama hakkında, "Bugün burada yaptığımız çocuk görüşme merkezlerinden birinin ilk resmi açılışını yapıyoruz. Açılışını yaptığımız merkezin, bu çağımıza ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını Cenabı Allah’tan temenni ediyorum. Çocuk görüşme merkezleri, bizim çocuklarımıza daha doğru ifade ile geleceğimize verdiğimiz ehemmiyetin bir göstergesidir.
Bir milleti ayakta tutan sadece yetişkinlerin gayreti çabası değil, gelecekte ülkeyi emanet edecekleri çocuklarımızın iyi yetiştirilmesi, onların üstün yararının her şeyin üstünde tutulmasıdır, çocuk söz konusu olduğunda adeta akan suları durduran ve çocuğun hak ve hukukunu her şeyin üzerinde tutan bir anlayışın, devletin başından itibaren her bir kurum ve kuruluşunda, her yerde egemen olmasını sağlamaktır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, gelecekte ülkemizi ve milletimizin geleceğini emanet edeceğimiz çocuklarımızın iyi yetişmesi için üstün çabaları ortaya koydu. Özellikle son 20 yıl içerisinde AK Parti iktidarı döneminde attığımız tarihi adımlar, yaptığımız büyük reformlarla çocuk konusunu anayasamızın, milletimizin ve kurumlarımızın öncelikli gündemi haline getirdik. Bildiğiniz gibi Anayasamızın 10. maddesi eşitlik maddesidir. Bu madde temel bir ilkeyi ortaya koymaktadır. Ama hepimiz biliyoruz ki ülkemizde dezavantajlı gruplar var. Bir yandan kadınlarımızın aleyhine olumsuz pek çok hadise var. Öte yandan çocuklarımız, engelli kardeşlerimiz, şehitlerimizin yakınları ve gazilerimizin aleyhine pek çok olumsuz sonuç var.
Gördük ki eşitlik ilkesini uyguladığımız zaman tam anlamıyla aradaki dezavantajı ortadan kaldırma imkanı yok. O nedenle Anayasa'ya ‘öncelikle kadınlar ve erkekler, eşit haklara sahiptir’ diye açık açık yazdık. ‘Devlet bu eşitliği hayata geçirmekle yükümlüdür’ diye devlete de görev yükleyen emir veren bir kural koyduk. Ama buna rağmen devlet bu yükümlülüğü eşitlik ilkesine riayetle yerine getirdiğinde aradaki farkın kapanmayacağını fark edince, bu sefer Anayasamızda ilk defa pozitif ayrımcılık diye bilinen bir ilkeyi getirip koyduk. Kadınlar ile çocuklar, engelliler, şehitlerimizin yakınları ve gazilerimiz lehine eşitlik ilkesine aykırı, alınacak tedbirlerin ve uygulanacak kararların anayasaya aykırı olarak değerlendirilemeyeceği noktasında özel ve ayrıcalıklı pozitif bir düzenlemeyi getirip koyduk” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.