Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi’nde ‘yetkili sendika’ krizi
Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, SES en fazla üyeye sahip olmasına rağmen yetkili sendika olamadı. SES Şube Yöneticisi Hava Akcan ve avukat Hasan Hüseyin Evin, gazetemize konuştu.
ASYA YAŞARİKİZ / MEDYA EGE - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesinde en fazla üyeye sahip olmasına rağmen yetkili sendika seçilmedi.
Yetkili sendikanın Sağlık Sen olduğunu ve çalışanların sendika değiştirme haklarının gasp edildiğini söyleyen SES Şube Yönetim Kurulu Üyesi Hukuk Sekreteri ve İşyeri Temsilcisi Hava Akcan gazetemize konunun detaylarını anlattı.
“Bir işyerinde en fazla üye hangi sendikadaysa o sendika işyeri yetkili sendikası olur” diyen Şube Başkanı Akcan, 2023 tevkifat listelerine göre Buca Seyfi Demirsoy Eğitim Araştırma Hastanesinde 15 Mayıs itibariyla SES’in en çok üyeye sahip sendika olduğunu söyledi.
SENDİKAL ÖZGÜRLÜĞE ENGEL
Sağlık Sen’den yaklaşık 26 daha fazla üyeye sahip olduklarını dile getiren Akcan, Sağlık Sen’in, çalışanların sendika değiştirme haklarına engel olduğuna dikkat çekti. Anayasa ve kanunlara usül ve esas yönünden aykırılıklar olduğuna işaret eden Akcan şöyle konuştu; “Sağlık Sen’den istifa edip SES’e geçmek isteyen çalışanların sendika değiştirmesi engellendi ve sendika değiştirme hakkına yazılı olarak itiraz ettiler. İtiraz gerekçeleri ise, sendikadan toplu istifa edilemeyeceği idi. Her istifa ayrı evraklarda, ayrı kayıt numaraları ile yapıldı. Sendika değiştirmek yasalarca korunmuş bir haktır.”
Anayasa’nın 90. Maddesine atıfta bulunan Şube Yöneticisi Akcan, “Hastane yönetimi, SES’e geçmek isteyen arkadaşlarımızın istifaları hakkında inceleme başlattı. Bunun inceleme gerektiren bir durum olmadığını, çalışanların Anayasa’ya göre istediği sendikaya üye olabileceğini biliyoruz. Yaptıkları inceleme, soruşturma kurallarına ve Anayasa’nın 90. Maddesine göre usul ve esas olarak aykırı. Buna itiraz ettik ancak tarafımıza yazılı bir cevap gelmeden tebliğ ve tebellüğ kuralları ihlal edildi.”
Sendika değiştiren çalışanların da mobbinge uğratıldığına dikkat çeken Akcan, sendika seçme özgürlüğünün gasp edildiğinin altını çizdi. SES’in 37 üyesinin üyeliğinin düşürüldüğünü belirten Akçam “Yetkiyi alana kadar hukuki yollar olmak üzere tüm meşru mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz” dedi.
HAK İHLALLERİ YAŞANIYOR
Şube Avukatı Hasan Hüseyin Evin ise, Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hak ihlalleri yaşandığına dikkat çekerek ulusal ve uluslararası sözleşmelerce, çalışanların sendikal haklarına “Anayasa’nın 51. maddesi ve 90. Maddesi yollamasıyla, Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi, Avrupa Sosyal Şartı, Uluslararası Çalışma Örgütünün (ılo)’nün 87 ve 151 sayılı sözleşmeleri, BM Ekonomik Sosyal ve Kültürel Sözleşmesi, Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme gibi birçok sözleşmelerce herkesin sendikaya üye olma, sendika faaliyetlerine katılma ya da katılmama, sendika seçme özgürlüğü gibi hakları var. Bu kapsamda çalışanlar sendika seçme özgürlüğü kapsamında sendikalarından ayrılıp başka sendikaya geçebilirler” cümleleri ile dikkat çekti.
Sendika değiştirmenin yasal bir süreç olduğuna vurgu yapan Avukat Evin, “İnsanlar istifa formlarını doldurmuşlar, kurum kayıtlarına geçirmişler. Yasa, bir sendikadan istifa edip başka bir sendikaya üye olmayı uygun görür. Yeni üyelik 30 gün sonra yürürlüğe girer. 30 gün içinde istifadan vazgeçme hakkı vardır. Bu da dilekçe ile olmalı. İstifadan vazgeçtiklerine dair bir dilekçe yok. İncelemeye dayalı olarak bu istifalar geçersiz sayıldı. Gerekçe olarak da istifa dilekçelerinin bizzat üyenin kendisi tarafından verilip verilmediğinin net olarak anlaşılmadığı ileri sürüldü. Ayrıca, bir kısım üyelerin de ifade için telefonla davet edildikleri halde, gelmedikleri gerekçesiyle istifaları geçersiz sayıldı” dedi.
İstifa iradesinin yok sayıldığına dikkat çeken Evin, hastane yönetiminin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından baskı gördüğünü “Hastane yönetimine İl Sağlık Müdürlüğünden yazı gelmiş. Anayasanın 137. ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 11. maddesi uyarınca kanunsuz emir niteliğindeki bu emrin konusu da suç oluşturduğundan hiçbir suretle uygulanamayacağı hatırlatılmasına rağmen kanunsuz emrin uygulanmasında ısrar edildi. Hastane yönetimi baskı altında. Sendika değiştiren çalışanlar baskı altında. Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi yönetimi, İl Sağlık Müdürlüğü baskısı altında” cümleleriyle özetledi.
Öte yandan hukuki süreç başlatacaklarını da dile getiren Evin açıklamasını, “Listeler hazırken başka liste getirilerek Sağlık Sen'in yetkili olduğuna karar verildi. Toplantı sırasında başka liste getirilerek işlem yapmak tamamen hukuka aykırı ve suç oluşturur. Burada bir evrakta sahtecilik söz konusu. Kendileri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu. Sürecin takipçisiyiz” cümleleri ile sonlandırdı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.