Bulut sistemlerine yatırım artıyor!
Telcoset Genel Müdürü Tarkan Özenci, pandeminin sanayinin yavaşlamasına ve talebin ani artışı ile birlikte teknolojik ürünlerde çip talebinin karşılanamamasına yol açtığını ve iş dünyasının çareyi bulut sistemlerinde bulduğunu belirtti.
”Dijital dönüşümde bulut bilişim teknolojileri şirketlerin imdadına yetişerek işlerin devam etmesinde önemli rol oynadı. Çalışma düzenine esneklik getiren ve verimliliği maksimize eden bulut çözümleri, Covid 19 sonrası da şirketlerin göz bebeği olmayı sürdürüyor” diyen Telcoset Genel Müdürü Tarkan Özenci, Covid-19 sonrası yeni dünya düzeninde dijital dönüşümün bir tercihten öte artık bir zorunluluk olduğunu ifade etti.
Özenci, “Değişen çalışma şartları ile birlikte dijital dönüşüm, sürdürülebilir üretim, bilgilere 7/24 erişim, arz talep dengelerinin sağlıklı kurulması ve şirket içi iletişim hızının artması gibi gerekçelerle şirketlere rekabette avantaj sağlıyor. Reel sektörde üretim maliyetlerinin sıkça gündeme gelmesi ile birlikte birçok şirket fiyat avantajı sağlamak adına da bulut bilişim çözümlerine başvuruyor. Bulut teknolojilerinin şirketlere sağladığı faydalar; ölçeklendirme, inovasyon kabiliyetinin artması, verimlilik, veri güvenliği, esneklik, pratiklik, hız, çeşitlilik ve uzmanlık. Dijital dönüşümün reel sektörün kar maksimizasyonu açısından stratejik önemi var. Yerli sanayinin yüksek katma değerli ürün üretme potansiyeline ve AR-GE yatırımlarına da bu yolla katkı sunulacak” diye belirtiyor. Tarkan Özenci, globalde iş süreçlerinin %94’ünün bulut sistemleri üzerinden takip edilebileceğini vurgulayan Özenci, koronavirüs salgını sırasında dünya ekonomisini, lojistiğini, uzaktan çalışma imkânını destekleyen bulut bilişimine yatırım hacminin araştırmalara göre globalde bu yıl %11’ i aşmasının beklendiğini belirterek 2025 sonuna kadar 800 milyar Dolar’a ulaşmasının beklendiğini söylüyor.
Pandemi ile birlikte globalde olduğu gibi Türkiye’de de bulut teknolojilerine geçişin hızlanmaya başladığını ve şirketlerin iş yapış biçimlerini değiştirerek evden veya hibrit çalışma şekline geçmesinin bu alana yatırım yapmayı hazırlandığını belirten Özenci, lokal regülasyonlara rağmen kurumsal pazarda müşterilerin özellikle e-posta, yedekleme servisleri, yazılım geliştirme servisleri gibi iş ihtiyaçlarını buluttan karşılamaya başladıklarını ifade ediyor.
Bulut Sistemlerine Yatırım 304.9 Milyar Doları aşacak
Pandeminin şirketlere yüklediği risklerin sadece insan kaynağı ile, sağlıkla sınırlı olmadığını ekleyen Tarkan Özenci, “Pandemi süreci aniden artan talep yüzünden akıllı telefonlardan, bilgisayarlara, otomobilden tabletlere kadar birçok teknolojik ürünün üretiminde kullanılan çiplerin kıtlığını da beraberinde getirdi. Evlere kapandığımız bu süreçte, bilgisayar ve akıllı cihazlara duyulan ihtiyaç artarken, sağlık endişeleri ‘araba sahibi olma’ talebini arttırmış durumda. Söz konusu krizi aşmak için kolları sıvayan şirketler çareyi, “DaaS” olarak da bilinen bulut tabanlı masaüstü uygulamalarında buldular. Bulut masaüstleri, mevcut krizde yaşanan gecikmeleri önlemede en iyi yöntem gibi görünüyor. Bulut masa üstü uygulaması, fiziksel bir cihaz gerektirmeksizin iş süreçlerini uzaktan yönetebilme imkanı sağlıyor” dedi ve çip krizinin “ekonomi tarihinde” önemli bir kırılma noktası olduğunu söyledi. “Gartner raporuna göre genel bulut hizmetlerine yapılan tüketici harcamalarının globelde bu yılki payının %18,4 artarak toplam 304,9 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Çip krizi, özellikle DaaS ve genel olarak bulut teknolojilerine olan ilgiyi üst seviyelere taşıyacak gibi duruyor” dedi.
Tarkan Özenci; “Gerek her alanda bulut teknolojilerinden faydalanabilmek, gerek ise genel anlamda pandeminin yolaçtığı riskleri minimize etmek için, bu aralar yerli endüstriler teknolojik dönüşüm alanındaki uzmanlığımıza çok daha sık başvuruyorlar, Türkiye dijital sanayi devrimini pandemi sürecinde gerçekleştiriyor diyebiliriz” diyerek teknolojik dönüşüme artan ihtiyacın da altını çizdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.