Büyükşehir'den İzmirli üreticiye bir destek daha

Büyükşehir'den İzmirli üreticiye bir destek daha

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme’de nesli tükenmekte olan Kaçeli koyunlarının çoğalması ve korunması için Çeşme Belediyesi ve Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile iş birliği yapıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme’de geçmişte sürüler halinde yetiştirilen ancak günümüzde nesli tükenmekte olan Kaçeli koyunlarının çoğalması ve korunması için proje yürütüyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çeşme Belediyesi ve Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında imzalanan “Kaçeli Koyunu Irkının Çoğaltılması ve Korunması ile İlgili İş Birliği Protokolü” kapsamında, Kaçeli koyunu üreticisi olarak tespit edilen kişilere, bilinçli bir üretici olmaları için eğitimler veriliyor. Ayrıca meralardan yararlanmanın düşük olduğu kuzulama zamanı olan kış aylarında, hem kuzuların gelişmesini teşvik etmek için hem de koyunların sağlıklı bir doğum sezonu geçirmelerini sağlamak üzere üreticilere yem desteği de veriliyor.

i2.jpg

BİLİMSEL PROJE BAŞLATILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca Kaçeli koyununun bir ırk olarak tespit edilmesi için Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ile protokol imzaladı. “İzmir-Çeşme Yöresel Kaçeli Koyunu Akreditasyon Araştırmaları’’ adlı proje ile Kaçeli koyunun ırk olarak tespit edilmesi ve Tarım ve Orman Bakanlığı hayvan bilgi sisteminde yer alması için gerekli hayvansal bilgiler, veteriner hekimler tarafından kayıt altına alındı. Proje içerisinde yer alan anaç hayvanların yün ve yapağı ağırlıkları, anaç hayvanların ve proje kapsamında doğan kuzuların canlı ağırlık tartımları ve gelişimi takip edilen kuzuların ultrason ölçümleri gerçekleştirildi. Bu ölçümlerde, hem kuzuların sağlıklı bir şekilde doğması hem de gelişimleri sırasında vücut kondisyonları takip edildi. Sürü bazında alınan kan örnekleri ile üniversite laboratuvarında genetik inceleme çalışmaları yapıldı.

i3.jpg

HASSAS KORUMA PROGRAMINDA

Günümüzde Çeşme’de 390 adet kalan Kaçeli koyunları, hem yapağı hem süt hem de et verimi yönünden yetiştiriliyor. Ayak yapısı dağlık ve taşlık mera alanlarına uyumlu olan Kaçeli koyunları, dayanıklı yapıları ile de dikkat çekiyor. Kaçeli koyunu; meradan yüksek verim alan, özel bakım gerektirmeyen ve tüm mevsim şartlarında yaşayabilen en eski koyun ırkı olarak biliniyor. Yapılan çalışmalarla Kaçeli koyunu, 26 Kasım 2023’te Resmi Gazete’de yayımlanarak hassas koruma programına alındı.

i4.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.