Çağın sosyal fobisi, ağız kokusu ile mücadele vakti!
'Ertelemek' fikrini unutun. Çünkü hayat yoluna devam ederken siz erteledikleriniz yüzünden çok şey kaçırıyor olabilirsiniz.
Peki nedir bu ertelediklerimiz? Günlük işler mi, hayaller mi ya da küçük ve basit sorunlar mı? Ertelediklerimiz; basit diye nitelendirdiğimiz küçük sorunlar. Ama unutulmaması gereken bir gerçek var. Küçük sorunlar büyük problemler yaratır. Tıpkı bir domino etkisi gibi... Ve tıpkı, günümüzün sosyal fobisi ağız kokusu gibi... Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, her ne kadar önemsiz görüp ertelesek de ağız kokusunun ciddi bir ağız sağlığı problemi olduğunu ifade ederek bu konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.
Ağız kokusu nedir?
Halitosis ya da bilinen adıyla ağız kokusu, genellikle ağız bakımının özenli yapılmamasından doğan bakteriler sonucu oluşan bir problemdir. Halitosisi 2 ayrı gruba ayırmak mümkündür. Yemeklerden sonra veya uyandığımızda ağızda oluşan ağız kokusu fizyolojik ağız kokusu olarak tanımlanır ve bir hastalık belirtisi değildir. Bunun dışında meydana gelen ağız kokusu genellikle bir hastalık belirtisi olarak kabul edilir ve patolojik ağız kokusu olarak tanımlanır. Dolayısıyla sorunu göz ardı etmemek ve devam etmesi halinde bir diş hekimine kontrole gitmek önemlidir.
Ağız kokusu neden olur?
Birçok yiyecek ağız kokusuna davetiye çıkarır. Bunların başında soğan ve sarımsak gibi baskın kokuları olan yiyecekler gelmektedir. Bunlara ek olarak;
Tedavi edilmeyen diş çürükleri,
Periodontal(diş eti ve çevre kemik dokusu)hastalıklar,
Ağız kuruluğu,
Ağızdan soluma,
Sigara tüketimi,
Yetersiz ağız hijyeni ( İyi temizlenmemiş ağızda plak oluşur ve zamanla kötü ağız kokusuna hizmet eder.)
Sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar,
Mide ve bağırsak sistemi hastalıkları ağız kokusunun sebepleri arasında sayılmaktadır.
Peki, stresin ağız kokusuna sebep olduğunu biliyor muydunuz?
Bir değişim çağı içinde olduğumuz aşikar. Değişen şartlar değişen yaşam biçimlerini de beraberinde getiriyor. Modern bir çağın gereği olarak hızlı ve yoğun bir temponun içinde stresle iç içe bir hayat yaşıyoruz. Haliyle ortaya çıkan çoğu problemin kaynağı olarak stres karşımıza çıkıyor. Tıpkı çağın sosyal fobisi, ağız kokusu gibi…
Stres anında ağız içinde bulunan tükürük miktarı azalmaya ve ağız kurumaya başlar. Bu durum ise ağız kokusuna sebebiyet verir. Bunun dışında bir de hayali halitosis vardır. Kişi sürekli ağızının koktuğu düşünür. Bu kişiler ağız kokularını yalnızca kendileri alır ve rahatsızlık duyarlar. Buna bağlı olarak da iş ve sosyal hayatında insanlardan uzak durmayı tercih ederler. Bu durum uygun tedavi yöntemleriyle kontrol altına alınabilir.
Ağız kokusunun sosyal ilişkilerinizi bozmasına izin vermeyin!
Ağız kokusu basit bir problem gibi gözükse de uzun vadede hem başka hastalıklara yol açabilir hem de psikolojik etkileriyle hayatınızı kabusa çevirebilir. Her ikisi içinde yapılacak en etkili önlem tedavi olmak ve düzenli ağız temizliğini bir rutin haline getirmektir.
Önlem alınmayan ve ihmal edilen ağız kokusu problemi sadece sağlığınızı etkiler sanıyorsanız büyük bir yanılgı içindesiniz demektir. Çünkü kötü bir ağız kokusu sosyal ilişkilerinizden ikili ilişkilerinize kadar geniş bir çerçevede olumsuz sonuçlar doğuruyor. Şöyle ki, koku imzanız gibidir. Güzel bir koku insanlar üzerinde olumlu bir etki yaratırken, ağızdan gelen kötü bir kokunun yaratacağı etkiyi düşünmek bile yeterince korkutucu!
Ağız kokusu probleminin eşlerin dile getirdikleri başlıca şikayetlerden biri olduğunu biliyor muydunuz? Evet, çiftler arasında büyük bir problem olan ağız kokusu ilişkileri bozarak boşanma sebebi bile olabiliyor. Hem eşler arasındaki ilişkileri, hem de iş ortamında insanların yakın çalışmasını engellemesi sebebiyle sosyal ve iş başarısını da etkiliyor.
Ağız kokusunda tedavi mümkün mü?
Eğer siz de kötü ağız kokusundan şikayetçiyseniz öncelikle bu konunun üzerine gitmelisiniz. Çünkü basit bir müdahale ile bu probleminizden tamamen kurtulmanız mümkün olabilir. Eğer ağız ve dişlerinize yapılan müdahaleden sonra hala ağız kokusu devam ediyorsa diğer sebepleri de araştırmak gerekecektir. Öncelikle uzman bir diş hekimine gitmeli ve tam bir ağız muayenesi yaptırmalısınız. İleri diş eti hastalıkları ve diş çürükleri tedavi edilmelidir. Ağız enfeksiyonları yok edilmeli gömük, sorunlu dişler çekilmelidir.
Ağız kokusunu önlemek için 10 önemli ipucu…
Dişlerinizi mutlaka en az 2 kere fırçalayın.
Ağzınıza uygun bir ağız temizleme suyu edinin.
Diş ipiyle diş aralarını temizleyerek kokuya neden olan gıda kalıntılarını temizleyin.
Dişlerinizle birlikte dilin yüzeyinin ve özellikle arka kısmının fırçalanması kokuyu önlemek açısından önemlidir.
Baharatlı ve ağır kokulu yiyeceklerden uzak durun.
Lokmaları iyi çiğneyin. Bu sayede yiyeceklerle tükürük salgısı iyice karışır ve ağızda yemek parçası kalma olasılığı düşer.
Sakız çiğneyerek tükürük salgısını harekete geçirin.
Bol bol su tüketin.
Asitli içecekler ise ağzın ve dişlerin düşmanıdır çünkü bakteriler asidik ortamda hızlıca çoğalarak ürerler. Bu sebeple asitli içecek tüketimine dikkat edin.
En önemlisi de diş ve diş eti problemlerinizi tedavi ettirin. Çünkü sorun dişlerde ise tedavi olmadan çözüme ulaşamazsınız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.