ÇANDARLI TÜRKİYE’NİN YENİ ENDÜSTRİ BÖLGESİ HALİNE GELECEK

ÇANDARLI TÜRKİYE’NİN YENİ ENDÜSTRİ BÖLGESİ HALİNE GELECEK

Hükümet, Türkiye’nin 5 ayrı liman bölgesinde 5 endüstri bölge kurma kararı alırken, Ege’de kurulacak endüstri bölgesinin yeri Çandarlı olarak açıklandı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ülkenin batısında kurulacak endüstri bölgesinin yerini Kuzey Ege olarak işaret ederken, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan 3 Kasım’da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Çandarlı’nın endüstri bölgesi olacağını açıkladı. Konteyner piyasasındaki daralmadan dolayı limanın hizmet edeceği alanları değiştirdiklerini belirten Bakan Arslan, Çandarlı Limanı’nın daha kombine, daha farklı alanlara da hizmet edeceğini, geride Çandarlı endüstriyel bölgesini de kurarak onunla birlikte fayda sağlayacak bir çalışma yaptıklarını söyledi.  


İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Kuzey Ege Çandarlı Limanı ve hinderlandının endüstriyel bölge olarak belirlenmesinin Ege ve Türkiye ekonomisi için çok önemli sonuçlar doğuracağını söyledi. Öztürk, “Obez büyüme nedeniyle İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde yatırımcı yer bulamıyor. Kuzey Ege, limanları, lojistik avantajı, İstanbul-İzmir, Tekirdağ-Çanakkale Otoyol projeleri ve yatırım için uygun arsa imkânları açısından Türkiye’nin en gözde yeri haline geliyor. İçinde üretim tesisleri olan bir liman, yatırımcıları rekabette öne çıkaracaktır. Kuzey Ege Çandarlı Limanı’nı endüstriyel bölge kapsamında üretim, gemi bakım-onarım, yakıt ikmal, gemi tedarik gibi çok farklı işlevlerle donatarak ülkemizin Doğu Akdeniz’deki endüstri ve liman üssü haline getirebiliriz” dedi.
 

KÜRESEL FIRSAT 
 

Kuzey Ege Çandarlı Limanı ile ilgili ilk çalışmanın 1993 yılında başladığını hatırlatan Öztürk, ilk etapta yıllık 4 milyon TEU kapasiteye sahip bir konteyner aktarma limanı olarak planlanan projede, 1500 metre uzunluğundaki ve 294 milyon TL’ye mal olan dalgakıran inşaatının 2014’te tamamlandığını söyledi.  Nihai kapasitesi 12 milyon TEU olarak planlanan limanın üstyapısı için 2013’te yapılan ihaleye teklif gelmediğini dile getiren Öztürk, Oda’nın ve denizcilik sektörünün görüş ve önerileri doğrultusunda Bakanlığın Kuzey Ege Çandarlı Limanı Projesi’ne yeni bir ufuk kattığını vurguladı.

 

Öztürk, “Kuzey Ege Çandarlı Limanı projesinin Türkiye’nin 2030-2040 yıllarının projesi olduğunu her fırsatta vurguladık. Limanı bugünün değil Türkiye’nin geleceğinin limanı olarak gördük. Bugün Çinli denizcilik şirketleri Tek Kuşak Tek Yol Projesi için Mısır’da lojistik bölge, Ruslar Kızıldeniz’de askeri üs, Suudi Arabistan Kızıldeniz bağlantılı NEOM adlı mega şehir kurmaya hazırlanıyor. Kıbrıs merkezli doğalgaz ve petrol aramaları hızlanıyor. Doğu Akdeniz yeni enerji hatları ve lojistik projelerle şekillenirken, Çandarlı Limanı lojistik ve enerji kuşağında Türkiye’nin elindeki en büyük fırsatlardan biri olabilir” diye konuştu.
 

PİRE’YE ALTERNATİF
 

Çandarlı Endüstri Bölgesi’nin Türkiye’nin yerli otomobil üretimi için doğru adres olabileceğine dikkat çeken Öztürk, şunları söyledi: “Çandarlı Limanı Asya-Batı Avrupa ile Akdeniz-Karadeniz hattında aktarma yükleri için önemli bir uğrak noktası olmalıdır. Bölgede kurulacak endüstri bölge Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine giden yolda stratejik önemdedir. Çanakkale ve İstanbul Boğazı’ndan önceki son durak olan Çandarlı, Türkiye’nin enerji üretim ve depolama merkezi Aliağa’daki yatırımları dikkate alarak, yakıt ikmal üssü haline gelebilir. Böylece 300 milyar dolarlık dünya yakıt ikmal pazarından aldığımız 1.3 milyar dolarlık payı artırabiliriz. Çanakkale’den İskenderun’a kadar kıyılarımızda gemi bakım ve onarım tesisi bulunmuyor.

 

Liman projesine gemi bakım ve onarım işlevinin eklenmesi bölgedeki ihtiyaç açısından faydalı olacaktır. Çinli konteyner hatlarının hisselerini satın aldığı Yunanistan’ın Pire Limanı Yeni İpekyolu projesinde öne çıkıyor. Türkiye, Yeni İpekyolu’nun dışında kalma riskini, çok işlevli yapısıyla bölgede öne çıkacak Kuzey Ege Çandarlı Limanı ile bertaraf edebilir. Çandarlı Projesi, Aliağa’daki limanlarla ve İzmir Alsancak Limanı ile koordineli şekilde ele alınmalıdır. Bu şekilde bölge limanlarımızın gücünü hep beraber harekete geçirebiliriz. Anadolu’nun sanayi merkezlerini demiryolu ve karayolu ağı ile Çandarlı’ya bağlayacak lojistik köy projesi de Kuzey Ege’deki endüstri bölgesi projesine güç katacaktır”.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.