ÇEKOOP'TAN ÇOK ÖNEMLi ANTiBiYOTiK UYARISI

ÇEKOOP'TAN ÇOK ÖNEMLi ANTiBiYOTiK UYARISI

"Böyle giderse ciddi enfeksiyonları tedavi edecek antibiyotik bulunamaz hale gelecek”

 

Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Eda Çağında,  “Çöpe ve kanalizasyona  atılan antibiyotikler ve kontrolsüz antibiyotik kullanımı, bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına sebep oluyor. Böyle giderse ciddi enfeksiyonları tedavi edecek antibiyotik bulunamaz hale gelecek” dedi.

ÇEKOOP’un Türkiye’de ilk olarak, tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçların çöpe atılmasına karşı bir mücadele başlattığını belirten Çağında, “Atık ilaçların imha edilmesi gerekiyor. İlaçların doğaya verdiği zararları biliyoruz. Bu konuda bilinçli ve sorumlu bir meslek grubu eczacılar olarak atık ilaçların çevreye zarar vermeden imha edilmesi için uzun yıllardır  mücadele ediyoruz. Halkımızı bu konuda bilinçlendirmek için çalışıyoruz. Hala hiç açılmadan atılan bir çok ilaç var.  Halktan topladığımız ilaçların yaklaşık % 45 i hiç açılmadan atılan ilaçlar. Topladığımız ilaçların ne ilacı olduğu ,miadının geçip geçmediği , açılıp açılmadığı ile ilgili elimizde  veriler mevcut” dedi.  

Atık ilaçların doğaya karışmasıyla tüm canlıların bundan olumsuz etkilendiğini vurgulayan Çağında, “Toprağa ve suya karışan ilaçlar hayvanlarda hormon ve cinsiyet değişikliğine bile yol açabiliyor. Antibiyotiklerin çevreye karışması ile antibiyotiğe karşı bir direnç oluşuyor. Böyle giderse ciddi enfeksiyonlarda kullanılacak antibiyotik bulamayacağız. ÇEKOOP olarak ilaçların doğaya karışmadan herhangi bir canlıya zarar vermeden imha edilmesini sağlamak için çalışıyoruz. Vatandaşlar bulundukları yere en yakın eczanelere atık ilaç konusunda danışabilirler. Ya da ilaçları ÇEKOOP üyesi eczanelere bırakabilirler. Atık toplamak isteyen eczaneler de bize ulaşabilirler” dedi.  

Çağında şöyle devam etti: “Atık ilaçlar eczanede kapalı kutularda biriktikten sonra bizim lisanslı toplama tesisimizde biriktiriliyor. Buradan da araçlarla atık ilaç imha tesisine gönderiliyor. Birçok eczacı odası, hastaneler, dağıtım kanalları, depolar ve ilaç sanayisinde bulunan çeşitli kurumlar  atıklarını bizim aracılığımızla imha ettiriyorlar”  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.