CHP, artan un fiyatlarına dikkat çekti!
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, maliyet artışı nedeniyle mağduriyet yaşayan fırıncı esnafının sorunlarını dinledi.
Un ve mayaya gelen aşırı zamlar nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade eden fırıncı esnafı İsmail Varol kasabada 3 liraya sattığı ekmekten kar edemediğini anlattı. Vatandaş ne yapsın 10 liraya beş ekmek alırken bugün 10 liraya 3 ekmek alıp, boğazından kısıyor” diye konuştu.
2 YIL ÖNCE BİR KAMYON UN ALDIĞIMIZ PARAYLA ŞİMDİ 50 TORBA UN ALABİLİYORUZ
Un fiyatlarında artışın fırıncıyı mağdur ettiğini belirten fırıncı esnafı İsmail Varol, 2019-2020 yıllarında bir kamyon un aldıkları parayla bugün ancak 50 çuval un alabildiklerini ifade etti. Buğday taban fiyatı belirlenirken TMO’nun teşvik uygulamasının un fiyatlarında artışa neden olduğuna işaret eden fırıncı esnafı, “Un fiyatları çok arttı. Buğday taban fiyatındaki artış, un fiyatlarına büyük zam olarak yansıdı. 480 lira ila 520 lira arasında 50 kg un fiyatları değişiyor” dedi.
250 LİRALIK MAYA, EKMEK ZAMMINDAN SONRA 350 LİRAYA ÇIKTI
220 gramı 2 liradan satılan ekmeğin 200 gramının 3 buçuk liradan satılmaya başlandığı, ekmeğe zam geldiği gün mayaya da zam geldiğine işaret eden fırınca esnafı, “ Fabrikalar Daha zamlı ekmeği satamadan una zam yapıyor, hemen mayaya da zam geliyor.250 lira olan maya, ekmeğe zam gelinde 350 liraya çıktı” şeklinde serzenişte bulundu.
ELEKTRİK FATURALARI ÇOK YÜKSEK
Elektrik faturalarının da aşırı kabardığına vurgu yapan fırıncı esnafı, “En çoğu 200 lira ödediğim elektrik faturası son aylarda 500-600 lira arasında geliyor” diye konuştu.
PAHALIYA EKMEK SATMAK İSTEMİYORUZ AMA…
Maliyet artışlarının ekmek fiyatlarının da artmasına neden olduğunu söyleyen fırıncı esnafı, “10 liraya 3 ekmek alınıyor. İsterim ki 10 liraya 5 ekmek alınsın, vatandaş 2 liradan ekmek alsın. Ama un fiyatları da 200-250 lira olsun. Un fiyatları durmuyor, sürekli artıyor. Un fiyatlarına bir çare bulunsun ” önerisinde bulundu.
BU İŞTEN MEMNUN DEĞİLİZ
CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer’e dert yanan fırıncı esnafı, son yıllarda maliyet artışının neden olduğu olumsuzluklar nedeniyle fırıncılık mesleğinin yapılabilecek meslekler arasından çıktığını ima ederek, “Bu işten memnun değiliz” diye konuştu. Fırıncı esnafı, günümüz ekonomik koşullarında zenginlerin daha zengin, fakirlerin ise daha fakir olduğunu sözlerine ekledi.
FIRINCI DA VATANDAŞ DA MAĞDUR
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise un ve maya başta olmak üzere ekmek üretiminde kullanılan ürünlerdeki fiyat artışının, ister istemez ekmek fiyatına yansıdığını belirterek, “Maliyet yüzde 100 artarken, ekmek fiyatlarına yüzde 30-40 zam doğal olarak dar gelirli yurttaşlarımın boğazından kısmasına neden oldu. Ekonomik buhran, vatandaşı kemer sıkmadan boğaz kısma evresine getirdi. Sürekli artan girdiler hem fırıncı esnafını zor durumda bırakıyor hem de tüketicinin pahalıya ekmek almasına neden oluyor. Vatandaş sofrasında ekmeğini kısar duruma düşürüldü. Askıda ekmek uygulaması kentlerde yaygın ancak kırsalda bu uygulama kentlere kıyasla yok denecek kadar az. Her geçen gün ekmeğinden kısan sayısı artıyor” dedi.
BUĞDAY ÜRETİCİLERİ DESTEKLENMELİ
Fırıncı esnafının “Ekmek ucuz olsun ama un da pahalıya satılmasın” şeklindeki önerisine de işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Unun pahalıya satılmaması için buğday üretiminin artması, üretim maliyetini de aşağı çekilmesi gerekiyor. Bunun içinde üreticinin desteklenmesi şart. Buğdayda kendi kendimize yeter ve girdi maliyetlerini düşürürsek ekmeğe ulaşım kolaylaşır. Aksi takdirde fiyat artışları sürer ve her zam sofrada eksilen lokma olarak yoksulluğu yaygınlaştırır” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.