CHP'den Bakan Pakdemirli'ye orman yangınları tepkisi

CHP'den Bakan Pakdemirli'ye orman yangınları tepkisi

Milletvekili Fethi Gürer, ülkemizde meydana gele orman yangınları ile bu yangınlara müdahalede görev alan personel ve araç sayılarının açıklanması istemiyle Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

Yaşanan orman yangınları ile bu yangınlara müdahalede görev alan personel ve araç sayılarının açıklanması istemiyle Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Ülkemizde yaşanan orman yangınlarıyla binlerce ağaç ne yazık ki yok olmuştur. 2020 yılında yangın çıkan bölge sayısı kaçtır?

Ülke genelinde yanan alanlar toplamı kaç hektardır? 2020 yıllarında çıkan yangınlara müdahale amaçlı kullanılan uçak ve helikopter sayısı ne kadardır?

Ülkemizde THK’ya ait olan, 9 adet Bombardier CL-215 model yangın söndürme uçağının olmasına rağmen, Rusya’dan yangın söndürme uçağı alınmasının nedeni nedir?

THK’ya gereken destek sağlanarak mevcut uçakların yangın için kullanılması hususunda çalışmalar yapılmakta mıdır?

Yetişmiş personel varlığı, hangarları, teknik donanımına rağmen THK’yı güçlendirmek yerine yeni uçak alınmasını nedir? Rusya’dan alınan BE-200 serisi amfibik uçak sayımız kaçtır?

Rus uçaklarının, FAA (Amerikan Federal Havacılık İdaresi) veya EASA'dan (Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı) tip sertifikası olmamasına rağmen, bu uçakların alınmasının nedeni nedir?

THK’ne ait olan, 9 adet Bombardier CL-215 model yangın söndürme uçağının kullanılmamasının nedeni nedir?

Bakanlığınızın, BE-200 serisi amfibik uçaklarını Milli Savunma Bakanlığına vermesi nedeni ile yeni yangın söndürme uçağı kiralayacağı doğru mudur?

Orman yangınlarında müdahale için hazır tutulan uçak ve helikopter sayısı kaçtır?”

fotograf-1.jpeg

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Bekir Pakdemirli, “Ülkemizde 2020 yılında 3.399 adet orman yangını meydana gelmiştir. 2020 yılında çıkan yangınlarda 20.971 hektar orman alanı zarar görmüştür. 2020 yılında 6 idari helikopter, 2 amfıbik uçak ve 27 yangın söndürme helikopteri orman yangınlarıyla mücadelede görev yapmıştır” açıklamasında bulundu.

Hava aracı kiralama işlemlerinin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'na göre yapıldığını anlatan Bakan Pakdemirli, 2020 yılında uçak kiralaması işi ile ilgili THK Gökçen Havacılık İktisadi İşletmesi'nin içerisinde bulunduğu iş ortaklığı ile sözleşme imzalanmış ve hizmet alınmıştır.

Bakanlığımız tarafından alınmış herhangi bir uçak bulunmamaktadır. Orman yangınlarıyla mücadelede kullanılan uçaklardan kiralama yöntemiyle hizmet alınmaktadır” dedi.

CL-215 tipi uçakların, eski teknoloji, piston motorlu verimi düşük uçaklar olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, “ Piston motorlu uçakların kullanmış olduğu yakıttan dolayı (piston motorlu uçakların kullanmış olduğu avgas yakıtı havaalanında bulunmamaktadır.) sıklıkla ikmal sorunları ile karşılaşılmaktadır. Bu uçaklar yangınlarda etkili ve verimli olarak çalıştırılamadığından dolayı yangınlara müdahalede zafiyet oluşturmaktadır. Bu sebeplerle son yıllarda yangınlara daha etkili şekilde müdahale edilebilen Turboprop veya Turbofan motorlu uçaklar kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kiralanan amfıbik uçakların Milli Savunma Bakanlığı'na verilmesinin söz konusu olmadığına değinen Bakan Pakdemirli, “Bakanlığımız tarafından, ihtiyaç duyulması halinde yeni helikopter ve uçak kiralama işlemleri yapılacaktır. Şu aşamada yeni kiralama yapılması planlanmamıştır.

30.07.2021 tarihi itibariyle, 6 idari helikopter, 39 yangın söndürme helikopteri ve 3 amfıbik uçak ile yangınlara havadan müdahale edilmektedir” açıklamasında bulundu.

Fethi Gürer, "Her orman yangını binlerce yetişmiş ağacı yok ederken doğa ve doğal dengeyi bozmaktadır. Orman yangınları birden çok nedenden çıkmaktadır. En aza indirmek kamunun sorumluluğudur. Bakanlık liyakat ve deneyimi önceleyen kadrolarla dünde yaşanmış eksiklikleri de doğru değerlendirip geleceğe en iyi sonuç verecek düzenlemeleri saptayıp hazırlıklı olmalıdır. Yangın başladığında söndürmek genişlemesine göre daha kolay olacağı için erken mücadele önlem takip denetim müdahale sistemleri tüm baştan yeniden ele alıp planlamalıdır. Orman yangınlarının yaşanmaması için çalışmalarda işin uzmanı herkesin görüş ve önerisi de dikkate alınmalıdır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.