CHP'den BOTAŞ çıkışı

CHP'den BOTAŞ çıkışı

CHP Milletvekili Gürer, önergesinde BOTAŞ’ın şirketleri ile alt şirketlerinin Sayıştay tarafından denetlenmemesinin nedenlerini de sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, BOTAŞ’ın merkezi yurt dışında olmak üzere, sermayesinin yüzde 100’üne sahip olduğu BOTAŞ International Limited (BIL),( merkezi Jersey Kanal Adalarında), BOTAŞ Uluslararası Limited Şirketi “BOTAŞ International Limited” (BIL) iki bağlı ortaklığı ile yurt içi merkezli iki iştirakinin bulunduğuna dikkat çekti.

TPIC (Turkish Petroleum International Company Ltd. Co.) ise 88/13180 sayılı BKK kararına dayanarak, 7.11.1988 tarihinde TPAO’ya (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı) bağlı bir şirket olarak Jersey Channel Adaları merkezli olarak kurulduğunu hatırlatan Gürer, “Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketinin(BOTAŞ) yurt dışında (Jersey adası, Birleşik Krallık) yüzde 100 sermayesine sahip olduğu, Turkish Petroleum International Company Limited (TPIC), Botaş International Ltd. (BIL),adında iki adet iştiraki ve bu iştiraklerden TPIC’e ait yüzde 100 sermayelerine sahip olduğu, BOTAS Overseas Group ICC, BOTAS TradingIC, BOTAS Pipeline Services IC, Turkish Energy Company(TEC) adında 4 adet alt iştiraki de bulunmaktadır” saptamasında bulundu.

KİT Komisyonunun, yurt dışı iştiraklerin bağımsız denetim raporları ve Kurum teftiş raporlarının Sayıştay’a sunulması ve raporların Sayıştay tarafından incelenerek denetim sonuçlarının Sayıştay denetim raporlarına dâhil edilmesi kararı olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Karar kapsamında BIL ve TPIC‘in bağımsız denetimi -alt şirketler dâhil edilmeden- yapılmış ve rapor Sayıştay’a ibraz edilirken BOTAŞ tarafından BIL ve TPIC’te gerçekleştirilen iç denetim raporu da Sayıştay’a ibraz edilmiş ancak KİT Komisyonu kararına istinaden yurt dışı iştiraklerin yıllık bağımsız denetimi ile kurumun kendisi tarafından denetimlerin yaptırılarak raporların Yılı raporlama döneminden önce Sayıştay’a ibraz edilmesi sağlanmadığı anlaşılmaktadır” ifadelerini kullandı.

fotograf.jpeg

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde şu sorularına yanıt istedi:

“Şirketlerde yönetim kurullarında görev yapanlar kimlerdir ve aylık yapılan ödeme ne kadardır?

Şirketlerde çalışan kişi sayısı kaçtır? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve bulunduğu ülke vatandaşı olarak çalışan sayısı kaçtır?

2018 yılından itibaren bahsi geçen şirketlerin kar ve zarar durumu nedir?

Şirketlerin denetimlerinin Sayıştay tarafından yapılamamasının nedeni nedir?”

Gürer: “Çağın gerisinde kalan BOTAŞ’ın hesap planı ve bilgi sistemleri ne zaman yenilenecek?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde BOTAŞ’ta kullanılmakta olan hesap planı ve mevcut hesap planına uygun geliştirilen BOTAŞ Bilgi Sistemlerini (ERP) çok eski olduğuna dikkat çekti.

Gürer, geliştirildiği tarihlerde BOTAŞ'ın faaliyetleri ile şimdiki faaliyetleri arasında meydana gelen gelişmeleri kapsamaktan uzak sistemin yetersizliğinin, Sayıştay raporlarına da yansıdığına işaret etti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.