CHP'li Basmacı, emeklilerin durumunu sordu

CHP'li Basmacı, emeklilerin durumunu sordu

CHP Denizli Milletvekili ve Cumhuriyet Halk Partisi Grup Yönetim Kurulu üyesi Melike Basmacı Emeklilerin durumunu Başbakan Binali Yıldırıma sordu.

Melike Basmacı emekli maaşları belirlenirken ülkenin durumuna, açlık yoksulluk sınırına bakılmaksınız zam yapıldığını belirtti.

Basmacı “Emeklilerimiz mağdur. Eylül 1999 öncesi emekli olanlar ile sonrasında emekli olanlar arasında uçurumlar mevcut. Daha önce de bu konuyu dile getirmiştik emekliler geçinemiyor. Birçok emeklimiz aldığı emekli maaşları ile açlık sınırının altında kaldı. Yıllarca emek vermiş çalışmış didinmiş emeklilerimizin hak ettiği değer bu olmamalı.

EMEKLİ MAAŞLARI BİRAN ÖNCE YÜKSELTİLMELİDİR

 CHP li Basmacı “Sürekli olarak ekonomimizin büyüdüğünden bahsediliyor madem öyle neden emeklilerimiz bu paydan yararlanamıyor? Neden emeklilerimize açlık sınırı altında emekli maaşı veriliyor? Emeklinin durumu neden iyileştirilmiyor? Hak ettikleri yaşam neden ellerinden alınıyor? Sürekli gelir düzeyi ve alım gücü düşen, istekleri önemsenmeyen emeklilerimiz çalışmaya mahkûm bırakılıyor” dedi.  

EMEKLİLER İÇİN SAĞLIKDA KATKI PAYI KALDIRILMALIDIR.

Melike Basmacı “Emeklilerden muayene ücreti ve ilaç alırken alınan yüzde 20'lere varan ilaç farklarının kaldırılması gerekmektedir. Hastaneye ilaca en fazla onlar ihtiyaç duymaktadır. Ayrıca dini bayramlarda da emeklilerimize ikramiye gibi iyileştirilmeler yapılması onları bir nebze olsun rahatlatacaktır. Her alanda emeklilerimiz mağdur, perişan edilmektedir. Bu konuyla ilgili AKP hükümeti artık emeklilerin lehine düzenlemeleri yapmalıdır” dedi.

Melike Basmacı’ nın verdiği soru önergesi;

1)    Ülkemizde en düşük ve en yüksek emekli maaşı önergenin yanıtlandığı tarih itibariyle kaç liradır? En düşük emekli maaşı alanların sayısı ve en yüksek emekli maaşı alanların sayısı kaçtır?

2)    TÜİK verilerine göre açlık sınırı ile asgari ücretin altında maaş alan kaç emekli vatandaşımız vardır?

3)    Emekli maaşları düzenlemeleri sürecinde milli gelir, gelir dağılımı, yoksulluk ve açlık sınırlarını esas alan bir çalışma neden yapmamaktadır? Çok zor şartlarda hayatlarını idame ettiren emekli vatandaşlarımızın maaşlarının milli gelirden pay alacak şekilde yeni bir artış sistemi oluşturulması için bir çalışmanız olacak mıdır?

4)    Emeklilerimizin çalıştıkları dönemde aldıkları maaş ile aldıkları emeklilik maaşı arasındaki kayıpların giderilmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?

5)    Açlık sınırı esas alındığında, dünya üzerinde emeklilerine bu sınırın altında maaş ödemesi yapan ülkelerin sıralaması nasıldır? Türkiye'nin bu ülkeler arasındaki yeri neresidir? OECD ülkelerinde ortalama emekli aylığı ne kadardır? OECD ülkeleri arasında, emeklilerimizin aldığı maaş ve sosyal haklar açısından ülkemizin yeri nedir?

6)    Kullandığı banka kredilerini ödeyemediği için, bankaların aylığının tamamına el koyduğu emeklilerimizin sayısına ilişkin bakanlığınızın tuttuğu bir istatistik var mıdır? Var ise son üç yılda bu durumda olan emekli sayısı kaçtır?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.