CHP'li Gürer: Buğday türleri desteklenmeli
CHP'li Gürer’in siyez buğdayının üretim alanı ve rekolte miktarıyla ilgili soru önergesini cevaplayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ülkemizde geçen yıl 40 bin dekar alanda 8 bin ton siyez buğdayı üretimi yapıldığını açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, buğday türlerinin atası olarak kabul edilen siyez buğdayının üretim alanı ve rekolte miktarına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından cevaplanması istemiyle yazılı bir soru önergesi sundu.
CHP'li Gürer önergesinde 1930’lu yıllarda ülkemizde geniş alanda yetiştirilen fakat bugünlerde belli bölgelerde yetiştirildiği belirtilen siyez buğdayından üretilen ekmek ve bisküvinin de ünlü olduğunun altını çizdi.
Ömer Fethi Gürer, “Siyez buğdayı halen ne kadar alanda ekilmektedir?
2020 yılında ne kadar rekolte elde edilmiştir?
Yüksek besin değeri, farklı iklim koşullarına uyumu, doğal genetik yapısı, hastalık ve zararlılara direnci ile siyez buğdayının daha geniş alanlarda yetiştirilmesi düşünülmekte midir?” sorularını yöneltti.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli doğrultusunda belirlenen havzalarda üretilen ürünlere (18 ürün) fark ödemesi desteği verildiğini belirterek, uygulamada çeşit ayırımı yapılmaksızın buğdayın türlerine destek verildiğini ifade etti.
En Çok Kastamonu’da Üretiliyor
Ülkemizde siyez buğdayının ağırlıklı olarak Kastamonu İlinde üretildiğini söyleyen Bakan Pakdemirli, Bolu, Sinop, Samsun, Erzincan, Tekirdağ, Kars’ta ve diğer İllerde üreticiler tarafından lokal alanlarda siyez buğdayı yetiştiriciliği yapıldığını açıkladı.
Ülkemize Özgü Türler Koruma Altında
Ülkemizde siyez buğday üretiminin; 2018 yılında 36.982 da alanda, 2019 yılında ise 38.000 dekar alanda gerçekleştiğini kaydeden Bakan Pakdemirli, “2020 yılında ise 40.000 da alanda siyez buğdayı ekimi yapılmış olup, rekolte 8.000 ton seviyesinde gerçekleşmiştir. Sıkı kavuz yapısı itibarı ile hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı, kurak ya da besin maddelerince fakir şartlarda rekabet gücü yüksek olması nedeniyle üreticilerimiz tarafından son zamanlarda tercih edilmektedir. Ülkemize özgü tür ve çeşitlerin korunması, gelecek nesillere ulaştırılması, bilinirliğinin artırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla çalışmalar ve projeler yürütülmektedir” ifadelerini kullandı.
Siyez Buğday Tartışılıyor
Trakya Tohumcular Derneği tarafından siyez buğdayı ile ilgili tepkili ve sert bir açıklama yapılmıştı. CHP Milletvekili Gürer, “Ülke coğrafyasının endemik bitkileri gibi tarımsal alanda tüm tohumların korunması ve geliştirilmesinin önemine vurgu yaptı. Bu topraklarda yetişen, bilinen ve tüm tüketilen ürünlerin tohumları değer bulmalıdır” ifadelerine yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.