CHP’li Gürer: “Çiftçi hasat yapmadan elektrik borcu ödemesin”

CHP’li Gürer: “Çiftçi hasat yapmadan elektrik borcu ödemesin”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarımsal sulamadan kaynaklanan enerji borçları nedeniyle büyük sıkıntı içinde olan Niğdeli çiftçilerin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı.

Meclis Genel Kurulu’nda söz alan Gürer, üretici hasat yapmadan enerji borçlarının ödenmesini isteyen elektrik dağıtım şirketinin çiftçiler üzerinde oluşturduğu baskıya dikkat çekti. 

ÇİFTÇİ HASAT YAPMADAN TAHSİLAT YAPILMASIN

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’de elektrik dağıtım şirketinin, çiftçiler hasat yapmadan enerji borçlarını tahsil etmeye yönelik uygulamasının, üreticileri büyük bir sıkıntının içine ittiğini anlattı. Özel dağıtım firmasının tahsilat için bir kriter koyduğunu, borcunu hasat döneminden önce ödemeyen çiftçinin tarlada ürünün kurumasını göze alarak müdahale ettiğini kaydeden Gürer, bu yönde gerçekten ciddi mağduriyet yaşadığını kaydetti. 

ÇİFTÇİ ÖDEME GÜÇLÜ İÇİNDE

CHP Milletvekili Gürer, “TEDAŞ'tan gelen yani Şu anda geçmişten gelen borçlarla ilgili yapılandırma yapılsa dahi çiftçi, ödeme güçlüğü içinde olduğu için o anaparayı da ödeyemiyor çünkü şubatta da çıktı bununla ilgili bir süreç. O anlamda, bunların tasfiyesine yönelik bir uygulama gerekiyor çünkü çoğu hacizli, evindeki eşya hacizli, traktörü hacizli. Çiftçinin ürettiği ürün değer bulmadığı takdirde sulama suyu enerjiyle çıkan bölgelerde büyük bir mağduriyet var” diye konuştu. 

KALKINMA BAKANLIĞINA GÖREV DÜŞÜYOR

Kalkınma Bakanlığının bu bölgelerde sulama suyunu enerjiyle değil de başka yöntemlerle elde etmesini sağlayacak projelere destek vermesi gerektiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sulama suyunun çoğunun denize akıp gittiğini yapılan göletlerin de yeterli olmadığını vurguladı. 

HASAT SONRASI ÖDEME YAPILSIN

CHP Niğde Milletvekili Gürer, yeraltından enerjiyle su çıkarmanın maliyeti artırdığı gibi ödeme güçlüğü yarattığına da vurgu yaparak” Çiftçi, daha ürününü hasat etmeden enerjisi  bedeli ödemesi isteniyor bir süre sonra ise enerji kesiliyor bu durumda çiftçi çiftçilik yapamaz duruma getiriyor. Bu iki durumun müdahaleyle düzeltilmesi gerekiyor. Yani hasat dönemi sonunda ödemiyorsa enerji alan çiftçi, enerji bedeli tahakkuk ettirilmeli. Böyle bir düzenlemeye de ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.