CHP'li Gürer: Gübre fiyatları uçtu
CHP'li Gürer, geçen yıl 2 bin 100 ile 2 bin 400 lira arasındaki fiyatlarla satılan gübre çeşitlerinin, bu yıl 4 bin 500 ve 6 bin 800 TL arasındaki fiyatlara yükseldiğini, bu durumda üreticinin artık “dama” dediğini açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticiyi ektiğine pişman eden girdi maliyetlerindeki artışın neden olduğu olumsuzluğa dikkat çektiği açıklamasında en önemli kalemin gübre fiyatları olduğunu söyledi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl ve bu yıl arasındaki satış fiyatlarını kıyasladı. Gürer, “Geçen yıl 2 bin 100 lira olan ÜRE gübresinin ton fiyatı, bu yıl 2,5 katına çıkarak 5 bin 100 liraya yükselmişti. Dün ise 6 bin TL’yi geçti. Geçen yıl 2 bin 720 lira olan DAP gübresi bu yıl 6 bin 800 lira oldu. Geçen yıl 2 bin 400 liradan satılan “20.20” olarak tabir edilen gübre, bu yıl 4 bin 500 liradan satılıyor. %26 Azotlu Gübre geçen yıl 1.000 TL/Ton iken dün itibari ile 3 bin 600 TL’ye çıktı. Gübreye gelen fiyat artışlarını TÜİK takip edemiyor ama artışın %100’ün üzerinde olduğunu bir bayide gidip görse, ne kadar yanlış veri açıkladığını görür” dedi.
Tohum da katladı
2020 yılında Buğday Tohumunun ton fiyatı 3.000 TL iken bu yıl 5.000 TL’ye çıktı diyen Gürer, “Geçen yıl şekerpancarı tohumunun 250 ile 320 lira arasında değiştiğini, bu yıl ise 450 ile 650 lira arasında bir tutara çıktığına dikkat çekti. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şekerpancarı tohumu fiyatındaki artış da yüzde 150’inin üzerine çıktı. Bu durumda üretici nasıl ekim yapsın?” sorusunu yöneltti.
"İktidarı uyara uyara dilimizde tüy bitti"
Gübre fiyatlarının 2,5 katına, tohum fiyatlarının da 1.5 katına çıktığının altını çizen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yıllardır söyleye söyleye dilimizde tüy bitti. Tarımda girdi maliyetlerinin düşürülmesi için plan yapın proje geliştirin diye iktidarı sürekli uyardık. Ancak bizim sözlerimizi kulak ardı eden AKP, şimdi tarımda gelinin noktayı da görmek istemiyor. Özel şirketler ve ithalatçı firmalar dilediği gibi fiyat oluşturuyor. Gübre hammaddesi ithalata dayalı, döviz kuru artıkça fiyat artıyor, düşse de geri gelmiyor” dedi.
Tarlar boş kalma tehlikesiyle karşı karşıya
Milletvekili Gürer, “Siyasal iktidarın, bu vurdumduymaz tavrı, ülkemizde tarımın geleceği açısından çok sakıncalı. İktidar, bir an önce girdi maliyetlerinin düşürülmesine yönelik çalışma başlatıp, yerli üreticiyi destekleyecek düzenlemeleri hayata geçirmelidir. Aksi halde tarlalar boş kalır. Gübreye bu kadar fiyat bindirilmesi anlaşılır değil, iktidar gübredeki yüksek fiyatlar için inceleme başlatmıştı ama fiyatlar incelemelerin başladığı gündeki fiyatları da aştı” diyerek uyarıda bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.