CHP'li Gürer, köylülerin sorunlarını dinledi!
CHP'li Gürer, Ulukışla ve Bor ilçesine bağlı köyleri ziyaret ederek, yurttaşların sorun ve taleplerini dinledi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ilçe, belde ve köy gezilerini aralıksız sürdürüyor. Gürer’in son durağı Ulukışla ilçesine bağlı köyler odu. Porsuk, Tekneçukur, Çanakçı, Kozluca ve Koçak köyleri ile Bor ilçesine bağlı Kaynarca köyünü ziyaret eden Gürer’i, vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
KÖYLÜLERİN TAŞINMA SORUNU DEVAM EDİYOR
Çanakçı, Kozluca, Koçak ve Tabaklı köylerinin 20 yıldan fazla bir zamandır devam eden ‘taşınma’ sorununun halen çözüm bulamadığını belirtiler köylüler, bu dört köyün bulunduğu bölgede kuraklığın hat safhaya ulaştığını, kozlucave Porsuk köy yollarının aylardır yapılmadığını, cep telefonun bile bazı köylerde halen çekmediğini ifade ettiler.
ULUKIŞLA-POZANTI YOLU ÖLÜM YOLU OLDU
Bölgeyi de içine alan E-90 Karayolunun Ulukışla ile Adana’nın Pozantı ilçesi arasındaki yaklaşık 40 kilometrelik bölümün artık yükünü kaldıramaz olduğuna ve sık sık ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarının meydana geldiğine dikkat çeken köylüler, “Genellikle ağır tonajlı araçların tercih ettiği ve ölüm yolu olarak bilinen bu bölgede hemen hergün bir veya birkaç trafik kazası meydana geliyor ve ne yazık ki ölümlü kazalar çoğunlukta. Defalara kez müracaat etmemize rağmen bir sonuç alamadık. Yolun genişletilmesi için çalışma başlatılacağı açıklandı ama yıllardır böyle bir çalışma yapılmadı” dediler.
SULAMA SUYU SORUNU
Çanakçı, Tekneçukur, Darboğaz, Güney, Maden, Horoz, İmrahor ve Porsuk köylerinde sulama suyu için gölet sorununun yaşandığını ifade eden köylüler “Kuraklık bölgede hububatın yanısıra, bahçelerde sorun yaşatıyor” dedi.
GİRDİ MALİYETLERİ BELİMİZİ BÜKTÜ
Bor ilçesine bağlı Kaynarca köyünde ise üreticiler artan gübre fiyatlarından yakındı. Girdi maliyetlerindeki artışa bir çözüm bulunamaması halinde tarımı bırakma noktasına geleceklerini ifade eden köylüler, “Ürettiğimiz ürün değer bulmazken, girdi maliyetleri her yıl katlanarak artıyor” diyerek sorunlarını dile getirdiler.
KÖYLÜ SÜTÜ, YUMURTAYI MARKETTEN SATIN ALIYOR
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ziyaretlerinin ardından yaptığı açıklamada, Niğde ve ilçelerinin tüm köylerini her yıl bir veya birkaç kez mutlaka ziyaret ettiğini anımsatarak, “Köylerde bu kez durum çok daha vahim bir hal almış. Kuraklığın yaşandığı bölgelerde su sıkıntısı artmış. Özellikle sulama suyu göleti olmayan köylerde tarım tamamen sorunlu durumda. Gençler, büyükşehirlere göç etmiş, köyde kalmak zorunda olan orta yaşın üzerindekiler de bir zamanlar kendileri üretip sattıkları ürünleri, şimdi ilçe merkezine gidip parasıyla satın almak zorunda kalıyorlar. Domatesi, salatalığı, sütü, yumurtayı bile ilçe merkezlerindeki marketlerde alıyorlar. Bu durum köylerde tarımın tamamen sorunlu olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.
İKTİDARA ÇAĞRI
ülkenin geleceğinin tarımda olduğunu yineleyen Ömer Fethi Gürer, köylüyü destekleyip kırsalın sorunlarını çözmekten başka çıkar yolun kalmadığını ifade ederek, “Buradan siyasi iktidara sesleniyorum; köylülerimiz hala, yol ve sulama suyu sorunlarını telefonda dert yanıyorsa 20 yıllık iktidarınızı sorgulayın. Kırsal, dert ve sorun yumağı içinde. Gölet için verilen sözler de tutulmamış. İklim değişikliği her akan suyun değer bulmasını zorunlu kılıyor. Üretici girdi, besici ise yem fiyatlarına yapılan zamlardan dert yanıyor. Bakanlar köylünün, çiftçinin derdini dinlediklerinde yaptıkları yanlış ve yetersizlikleri göreceklerdir. Kırsalın ve köyün sorunları biliyoruz ve sürekli gündeme getiriyoruz. Biz sorunları çözeriz, yeter ki seçim olsun. Bu iktidar, halkın oyu ile gitsin. Tahribatı kısa sürede gideririz. Köy hizmetlerini ve Toprak su gibi müdürlükleri bitirip, kırsalda çoğu köyü adeta yok eden AKP iktidarı, hiç olmazsa gölet ve köy yollarında şikâyete neden olmayacak bir çalışma yapsın “çağrısında bulundu.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in köy ziyaretlerinde, Ulukışla ilçe Başkanı Hüseyin Toker, Niğde Belediye Meclis Üyesi Erdal Aydoğan ve Ulukışla Belediye Meclis Üyesi Zafer Güven de yer aldı. Gürer ziyaretlerine devam ediyor
Gürer: “Kuraklık mağdurlarına yeni kredi imkanı sunulacak mı?”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklıktan etkilenen çiftçilerin yaşadığı mağduriyeti, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Borçları erteleneceği açıklanmasına rağmen, banka ve tarım kredi kooperatiflerinde kendilerine zorluk çıkarıldığı iddia edilen üreticilerin sorunlarını da gündeme getiren Gürer, kuraklık desteğiyle ilgili yapılan ödemelerin sayısı ve miktarının açıklanmasını istedi. Gürer, “Ülkenin yarısı kuraklıktan etkilendi. Buğday ve arpada ciddi rekolte kaybı oluştu. Kuraklık Ekim ayında yağacak yağmurlarla aşılmazsa gelecek yılda sıkıntı kapıda, başta GAP olmak üzere sulama projeleri hızlandırılmalıdır. Yeraltı suyu ile tarım ayakta duruyor. Bu da maliyete yansıyor. Kuru tarım için yağmursuz verim çok sınırlı oluyor. Modern sulama yöntemleri ile daha çok tarım alanı suyla buluşmasını sağlamalıyız” diye konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu yıl 41 ilde önemli ölçüde verin kaybına neden olan kuraklık sorununa dikkat çekmek amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. Gürer, kuraklık oluştuğu bölgelerde hasar tespiti çalışmalarına başlandığı ve çiftçilerin kamu bankalarına ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının erteleneceği yönünde resmi açıklamaların yapıldığını anımsattı.
CHP Milletvekili Gürer, kuraklıkla ilgili çalışmalar kapsamında hazırladığı şu soruların, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanmasını istedi:
“1 - Kuraklığın oluştuğu bölgelerde hasar tespit çalışmalarına göre çiftçilerin kamu bankaları ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının erteleneceği açıklanmıştı. Bu uygulamadan yararlanan ve yararlanacak olan çiftçi sayısı kaçtır? Zarar gören ürün toplam ne kadardır?
2.Cumhurbaşkanı Kararnamesine göre kuraklıktan etkilenen 41 ilde Borçları bir yıl ertelenen çiftçi sayısı ve ödemesi 5 yıla yayılan çiftçi sayısı kaçtır? Bahsi geçen konuda başvuru yapan çiftçi sayısı kaçtır?
3.Tüm üreticilerin kredi faizlerinin silinerek borçlarının ertelenmesi ve üretime devam edebilmeleri için yeni kredi imkânı sunulması düşünülmekte midir?
4.Ekim ayında yeniden hububat ekecek çiftçiye; tohum, gübre, tarla kirası gibi üretim masrafları için yeni destekler verilmesi düşünülmekte midir?”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.