CHP'li Oran, genelden yerele soruları yanıtladı

CHP'li Oran, genelden yerele soruları yanıtladı

CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran, Radyo Ege Postası'nda "Birol Soylu ile 10. Köy" adlı programa canlı yayın konuğu oldu. Oran, canlı yayın programında, genelden yerele birçok önemli soruyu yanıtladı.

Canlı yayın programına başlarken, Çeşme'nin güler yüzlü, aydın yüzlü, Cumhuriyet'in değerlerini özümsemiş insanlarına 'Merhaba' demek istediğini ifade eden CHP İlçe Başkanı Oran, "Ayrıca şu anda Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Yanık Tedavi Servisi'nde, yaşama savaşı veren Gülistan ablamızın oğluna acil şifalar dilemek istiyorum. Çeşme'de zincir marketlerin önünde, mevsimine göre dağ çileği, ada çayı, ıhlamur ve otlar satan Gülistan ablamızın 16 yaşındaki oğlu Ferdi, ekonomi mücadelesi için, ot toplarken, elektriğe çarpılarak tedavi altına alındı. Şifa bularak, kısa zamanda aramıza katılmasını diliyorum. Ayrıca Çeşmemiz'e çok emekleri olan eski İlçe Turizm Müdürümüz Osman Kabasakal da Ege Üniversitesi'nde tedavi görüyor. Ona da acil şifalar diliyorum" dedi.

"Milli birliğe ihtiyaç varken, ülkenin yarısı 'hain' ilan ediliyor"

Türkiye'nin Güneydoğu'da ve Suriye'de teröre karşı büyük bir mücadele verdiğini vurgulayan Ekrem Oran, "Bu bir beka mücadelesi. Biz elbetteki, bu büyük mücadelede  Mehmetçiğimizin yanındayız. Görüyoruz ki, müttefik olarak bildiğimiz ABD, resmen teröristlere silah yardımı yapıyor. Türkiye, Atatürk'ün dehasıyla bir destan yazıp, emperyalizmi yenmiş ve geçit vermemiş bir ülkedir. Coğrafi konumuyla, enerji kaynakları ile çok stratejik bir noktada yer alıyoruz. Bu nedenle de tarih boyunca hedef olarak alındık. Bütün dikkatler her zaman Türkiye'nin üzerinde. Bir taraftan Suriye'deki mücadele, öbür tarafta Ege Denizi'nde onlarca tahrikle karşı karşıyayız. Milli birliğe, kenetlenmeye acilen ihtiyacımız var. Mehmetçik, ülkenin bekası için canını ortaya koyup, mücadele ederken, sırf size oy vermiyor diye, ülkenin yarısını 'hain' ilan ediyorsunuz. Böyle bir yapıyla karşı karşıyayız. Milli birlik bu şekilde korunmaz. 15 yıldır, sistematik bir şekilde, çatşmacı siyaset güdülüyor. Etnik, dini, siyasi alanda toplumu karpuz gibi ikiye böldüler. Farklı düşünenleri 'düşman' ilan ettiler. Türkiye'nin bekası böyle korunmaz. Biz, bu basiretsiz, beceriksiz ve bereketsiz iktidardan ülkemizi kurtarmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu bir vatan borcudur" şeklinde konuştu.

"FETÖ borsası varsa savcılar neden harekete geçmiyor?"

Konuşmasında, hukukun üstünlüğü ilkesine de dikkat çeken Oran, "Hukukun üstünlüğü endeksinde, 2017 yılında, Türkiye 113 ülke arasında 101. sırada yer alıyor. Türkiye maalesef, Uganda, Kamboçya, Zimbabve ile aynı sırada. Sarayda hakim ve savcı atamaları yapıldı. Bunu dile getirdiğimizde de kızıyorlar. Kendi milletvekillerinden bir tanesi; 'FETÖ borsası olmuş' dedi. Peki, savcılarımız niçin harekete geçmiyorlar? Eğer FETÖ borsası varsa, parayı veren serbest kalıyorsa, ki bu kendi milletvekillerinin iddiası, o zaman savcıların harekete geçmesi gerekir. Türkiye'de hukuka güven, yüzde 15'e  düşmüş. Böyle bir ülke düşünebiliyor musunuz? Demokratik ülkelerde, hukuk her şeyin üstündedir. O nedenle 'Herkes için adalet' diyoruz. Bizim Genel Başkanımız; 'Hak, hukuk, adalet' diyerek yüzlerce kilometre yürüdü. Biz de kendisine eşlik ettik" diyerek hukukun üstünlüğü ilkesine işaret etti. 

"Yasakçı anlayışlarını arttırarak devam ettiriyorlar"

İnternette RTÜK denetimi kararı alınması ve Doğan Medya grubunun devri konusunda da görüşlerini açıklayan CHP İlçe Başkanı Oran, "Bir taraftan çok büyük bir medya grubunun el değiştirmesi, diğer taraftan da Meclis'te, internete RTÜK denetimi kararının alınması. Yasakçı anlayışlarını arttırarak, katlayarak devam ettiriyorlar. Sadece kendi görüşleri yayınlanabilsin, muhalif hiçbir görüşe yer verilmesin anlayışı içindeler. Sözcü gazetesi gibi bir gazeteye FETÖ çamuru bulaşır mı? Demokrasiye inanmayanlar, Türkiye'nin geleceğine yön veremez" diye ifade etti. 

"Parti içi çekişmelerin zamanı değil"

CHP'deki kongre süreci ve parti içerisindeki çekişmeler üzerine sorulan soruyu yanıtlayan Ekrem Oran, "Kongre süreçlerinde hatalar, müdahaleler oldu. 'Ortak akıl, ortak irade'' denerek, başka şeyler ortaya kondu. Ama diyorum ki; biz CHP'liler, Cumhuriyetçiler, demokratlar, düne dair ne varsa unutalım, yeni şeyler söyleyelim ve önümüze bakalım. Türkiye'nin önünde çok büyük tehlikeler var. Seçim Güvenliği sorunu var. Yeni Seçim Yasası'nı, yangından mal kaçırır gibi çıkardılar. Artık parti içi çekişmelerin zamanı değil. Artık karşımızdaki basiretsiz, beceriksiz ve bereketsiz iktidarı, Türkiye'nin başından bir an evvel uzaklaştırma zamanı. Partimizin yeni MYK'sı bana umut veriyor. MYK'daki değerli dostlarımıza başarılar diliyorum. Karanlığa karşı aydınlık mücadelesi veriyorlar. Onlar önde, bizler arkalarındayız" diye konuştu.

"AKP'de biat, CHP'de demokrasi kültürü var"

Çeşme'de AKP'deki yönetim değişimine de değinen CHP İlçe Başkanı Oran, "AKP İlçe Başkanı Ankara'dan atandı. Seçimle gelmiş İlçe Başkanı kardeşimize de teşekkür ettiler. Duyuyorum ki, Yönetim Kurulu'nu oluşturmakta zorlanıyorlar. Bilindiği gibi onlarda biat kültürü var. CHP'de ise demokrasi var. Her şey rağmen, CHP'de demokrasi süreci gayet güzel yürüyor" şeklinde konuştu. 

"Partimin tabanından geliyorum"

Bir soru üzerine kendisinin örgütün içinden geldiğini vurgulayan Oran, "Ben 2014 seçimlerinde, Belediye Başkanı Aday Adayı'ydım. Partim, Muhittin Dalgıç'ı aday gösterdikten sonra, onuncu dakikada kendisini arayıp, 'Partimin neferi olarak sizi desteklemeye hazırım' dedim. Daha sonra tabanın isteği ile İlçe Kongresi'nde aday olarak İlçe Başkanı oldum. Ben partimin tabanından geliyorum. Ben, adını da taşıdığım, CHP'li ve milletvekilliği yapmış bir dedenin torunuyum. Bizim için CHP, bir ata mirasıdır ve şereftir, onurdur. CHP yönetimine geldiğim 2014 Mayıs'ından beri, 

arkadaşlarımla, yarın seçim varmış gibi çalışmaya başladık. Biz, bütün seçimlerde, sandıkların hepsine hakimiz. Her sandıkta birinci çıktık. 1946'da çok partili hayata geçtiğimizden itibaren, CHP'nin Çeşme'de aldığı en yüksek oy oranını, 1 Kasım seçimlerinde aldık. Referandumda, bütün demokrat güçlerle, demokrasiye inanmış bütün örgütlerle, hemşehrilerimizle omuz omuza çalıştık ve yüzde 76,15 gibi bir rakamı yakaladık ki, bu da bütün referandumlarda aldığımız en yüksek oy oldu. Biz, sandıklara da, örgüte de, sokağa da hakimiz. Çeşmeli, onlara geçit vermiyor. Bizim arzumuz, Türkiye'nin her yerinin Çeşme gibi olması" diye konuştu. 

"Çeşme'yi yağmalamaya çalışıyorlar"

Çeşme'nin, sadece İzmir'in değil Türkiye'nin gözbebeği bir turizm beldesi olduğunu vurgulayan Ekrem Oran, "Çeşme, Türkiye'nin en batı noktasında, yazın nüfusu bir milyonu aşan bir turizm cenneti. Kış nüfusu 41 bin civarında. Kadro da kış nüfusuna göre veriliyor. Çeşme'de 30 bin civarında yatak kapasitesi var. Ama yazlık ev sayısı da giderek artmakta. 'Çeşme betonlaşıyor' diye şikayetler var. Çeşme'nin seçilmiş Belediye Meclisi var. İmar Planı yapma yetkisine sahip. Fakat kanunlarla öyle bir oynadılar ki, 8 ayrı resmi kurum, Belediye'ye hiçbir şey sormadan, "Ben şu imar planını yaptım, bunu uygulamak durumundasın' diyor. Çeşme'yi yağmalamaya çalışıyorlar. Çeşme'nin plajlarının ihaleleri, Ankara'da yapılıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Biz Çeşme'yi, turizmin parlayan yıldızı yapmaya çalışırken, turizm temelli kalkınmayı Çeşme'de hedeflerken, bir tarafta Ankara'nın müdahalesiyle imar planları geliyor, öbür taraftan Çeşme'nin yaşam alanlarına RES'ler saplanıyor. Parti olarak alternatif enerji kaynaklarına hiçbir şekilde karşı değiliz, fakat bunların yerlerine karşıyız. Germiyan'ı Slow Food Köyü yapmaya çalışırken, Germiyan'ı taş ocakları ve RES'lerle kuşattılar. Ildır'da orkinos çiftlikleri ile deniz kirletilmekte. Arkeolojik SİT nedeniyle Ildırlılar en ufak bir tadilat yapamazken, denizde büyük orkinos çiftlikleri yapılabiliyor. Ildır'ın en büyük sorunlarından birisi de ecrimisil. Ildır'daki birçok ev, Milli Emlak'ın üzerinde. Ildırlılar, ecrimisil ödeyerek evlerinde oturabiliyorlar. Arkeolojik SİT nedeniyle tadilat bile yapamadıkları evlerinde ecrimisil fiyatları, 2014 seçimlerinde en fazla oy aldığımız Ildır'da 10 ile çarpıldı. Yani Ildır halkı cezalandırıldı. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi, şimdi de Ovacık'ta, 'Jeotermalden enerji üreteceğiz' diyerek, tarım arazilerinin olduğu bölgede bir proje geliştiriyorlar. Ovacık, Çeşme'nin tarım deposu. Jeotermal enerjiye izin verilirse, Ovacık'ta tarım kalmayacak. Çeşmeliler, rant odaklı her türlü yaklaşıma karşıdır. Çeşme halkı, bu kuşatmaya izin vermeyecek. Biz bu rantçılara, hortumculara, vahşi kapitalizme karşıyız. Serbest ekonomiye karşı değiliz ama vahşi kapitalizmin, Çeşme'nin güzelliklerini, doğasını yağmalamasına karşıyız" diyerek çevre sorunlarına dikkat çekti. 

"Umarım Alaçatı Havalimanı bir yere ortalanmıyordur"

Alaçatı Havalimanı hakkındaki bir soru üzerine, Alaçatı Havalimanı projesinin Anavatan Partisi dönemine dayanan çok eski bir proje olduğunu hatırlatarak, "Biz havalimanına karşı değiliz. Ama ihale ilanı Şubat ayında yayınlandı ve Nisan ayının 20'sinde ihaleye çıkılacak. Bütün büyük inşaat şirketleri, 'Bizim havalimanı ihalesine hazırlanmamız en az 6 ay sürer' diyorlar. Milletvekilimiz Yalçın Pekşen, beni arayp bilgi aldı ve 'Bu ihale bir yere ortalanıyor' diye iddia etti. Umarım ki öyle değildir. Umarım ki, tüyü bitmemiş yetimin hakkı, birilerine paslanmıyordur. Şeker fabrikalarını satarak, halkın sağlığı ile oynamak istiyorlar. Kaçak sarayın giderlerini kıssalar, şeker fabrikaları kurtulur. Ne yazık ki 95 yılda yapılanlar birer birer elimizden alınarak satılıyor" diye konuştu.

"Alaçatı Ot Festivali ile yerel değerlerle kalkınmanın önemini gösteriyoruz"

İktidarın Türkiye'de yabancı turist bırakmadığını, Çeşme'de de yerli turizmin olduğunu belirten CHP İlçe Başkanı Oran, "Herkesle kavgalıyız. Yabancı turist Türkiye'ye gelmekten korkuyor. Çeşme'de, 1980'li yılların ortasından itibaren başlayan bir festival geleneği var. 5-8 Nisan tarihleri arasında, Alaçatımız'da, belediyemizin düzenlediği 9. Alaçatı Ot Festivali var. Festivale yüz binleri bekliyoruz. Ot Festivali'ne, büyüyerek gelişen bir ilgi var. Otların rüzgarlı öyküsü herkesin ilgisini çekiyor. Alaçatı Ot Festivali, öyle bir ilgi odağı oldu ki, bırakın sadece Çeşme'ye katkı sağlamayı, yarımadaya, İzmir'e, hatta Kuşadası'na bile katkı sağlıyor. Biz, yerel değerlerimizle, kavga etmeden, kalkınmanın önemli bir örneğini, Alaçatı Ot Festivali ile herkese gösteriyoruz. Festival için Türkiye'nin dört bir yanından turlar düzenleniyor" diyerek Alaçatı Ot Festivali'nin önemine dikkat çekti. 

"Partim ne görev verirse layıkıyla yaparım"

Canlı yayın programında, siyasi hedeflerinin sorulması üzerine Ekrem Oran şöyle yanıt verdi; "Ben, CHP'li bir dedenin torunuyum. CHP ve Cumhuriyet sevgisi ile büyümüş birisiyim. Ben, CHP'nin bir neferiyim. Bana partim ne görev verirse, o görevi layıkıyla yaparım.  Ben şu anda CHP İlçe Başkanıyım. CHP İlçe Örgütü'nün başarısı için her türlü faaliyeti yaparım. Benim için amaç, benim için hedef; CHP'nin iktidarıdır. CHP'nin Çeşme'de yıllardır dalgalanan bayrağını, oradan indirmemek hedeflerimden birisidir. Koltuklar, kişiler önemli değildir. CHP, kişilerin değil, Kemalist ideolojinin partisidir. Cumhuriyet'in kurucu partisinin iktidar olması bizim için esastır" diyerek sözlerini tamamladı. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.