CHP'li Polat'tan Bakan Kurum'a hava kirliliği sorusu
İzmir’de hava kalitesini etkileyen unsurların neler olduğunu soran Polat, “İzmir’de ve ülkemiz genelinde iyi hava kalitesini sağlamak için alınan önlemler nelerdir?” diye sordu.
TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, hava kirliliğini Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, hava kirliliğinin dünyada her yıl 1.4 milyon kalp krizine, 2.4 milyon kalp hastalığına ve 1.8 milyon solunum yolu hastalıklarına neden olduğunu ifade eden Polat, Türkiye’deki 81 ilin 80’inin kirli hava soluduğunu vurguladı. İzmir’de hava kalitesini etkileyen unsurların neler olduğunu soran Polat, “İzmir ilinin merkezinde ve ilçelerinde 2018 yılının başından bu yana hastanelere, sağlık ocaklarına, semt polikliniklerine solunum yolları rahatsızlıkları nedeniyle başvuran vatandaş sayısı kaçtır? İzmir’de ve ülkemiz genelinde iyi hava kalitesini sağlamak için alınan önlemler nelerdir?” diye sordu.
80 İL KİRLİ HAVA SOLUYOR
Polat, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 10 kişiden 9’unun hava kirliliğine bağlı olarak hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Hava kirliliğinin tüm dünyada her yıl 1.4 milyon kalp krizine, 2.4 milyon kalp hastalığına, 1.8 milyon solunum yolu hastalıklarına ve akciğer kanserine neden olduğunu vurgulayan Polat, şöyle devam etti:
“Temiz Hava Hakkı Platformu’nun hazırladığı çalışmaya göre, 2015 yılında Türkiye’deki 81 ilin 80’i kirli hava solumaktadır. 2016 yılında yapılan başka bir çalışmaya göre ise Türkiye’de kömürlü termik santrallerin yarattığı hava kirliliği her yıl 2 bin 876 erken ölüme neden olmaktadır. Seçim bölgem İzmir’in hava kirliliği durumunu ortaya koyan raporlara göre ise şehrimizde hava kirliliği mevsimsel özellik göstermektedir. İzmir’de kış aylarında, sonbaharın geç dönemlerinde ve ilkbaharın erken dönemlerinde yüksek kirlilik tespit edilmiştir.
İzmir’de sanayi, taşocakları ve araba sayısındaki artışa paralel olarak hava kirliliğinin de yoğunlaştığına dair şüphe bulunmamaktadır.”
“İZMİR’DE HAVA KALİTESİNİ NELER ETKİLİYOR?”
İzmir’de hava kirliliğine ilişkin yapılan ölçüm sonuçlarının neler olduğunun açıklanmasını isteyen Polat, “İzmir’de hava kirliliği oranlarına göre merkez ve ilçeler nasıl sıralanmaktadır? İzmir’in hava kalitesini etkileyen unsurlar nelerdir? Özellikle talep edilmesine rağmen İzmir’in Menemen ilçesinde hava kalitesi ölçümü neden yapılmamaktadır?” sorularını yöneltti.
“HAVA KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN HANGİ ÖNLEMLER ALINIYOR?”
Polat, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) üzerinden İzmir’deki yoksul vatandaşlara dağıtılan kömürlerin kalitesinin ne olduğunun açıklanmasını isteyerek, önergesinde şu sorulara yer verdi:
“-Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları (SYDV) üzerinden İzmir’deki yoksul vatandaşlara dağıtılan kömürlerin hava kirliliği üzerinde etkisi var mıdır? Bu konuda yapılan çalışmalar var mıdır, var ise sonuçları nelerdir?
-Düşük kalorili ve yüksek kükürtdioksit içeren kömürlerin dağıtımının yasaklanması ve kullanımının engellenmesi konusunda hangi tedbirler alınmıştır? Bu tedbirlerin yeterli olduğu düşünülmekte midir?
-İzmir ilinin merkezinde ve ilçelerinde 2018 yılının başından bu yana hastanelere, sağlık ocaklarına, semt polikliniklerine solunum yolları rahatsızlıkları nedeniyle başvuran vatandaş sayısı kaçtır? Bu yurttaşların yaş grupları nedir? Solunum rahatsızlıklarında hava kirliliğinin etkili olduğu düşünülmekte midir?
-İzmir’de ve ülkemiz genelinde iyi hava kalitesini sağlamak için alınan önlemler nelerdir?
-İzmir ve çevre illerdeki hava kirliliğinin tarımsal üretime etkisi nelerdir? Bu konuda yapılan çalışma var mıdır?”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.