CHP'li vekilden 'yeni sistem'e tepki: "Göçe neden olacak"
TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, TEOG yerine gelen yeni sisteme ilişkin yaptığı değerlendirmede önemli olumsuzluklara dikkat çekti.
TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, TEOG yerine gelen yeni sisteme ilişkin yaptığı değerlendirmede önemli olumsuzluklara dikkat çekti.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bugün canlı yayında açıkladığı sistemi şöyle özetlemişti:
"Sistemde veli ve öğrenciler adresine en yakın okuluna yerleştirilecek. Başvuruda öğrencinin karşısına 5 okul çıkacak, tercih yapacak. Öğrencinin ve velinin tercihi esas olacak. Yeni sistemle veliler, çocuklarını ortaokula kaydettirdiği anda hangi liseye gideceğini bilecek. Sınav, iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak. Sınavı, Haziran ayının ilk hafta sonunda yapacağız. Sınav, temel dersleri içerecek. 60 soru olacak ve 90 dakikalık bir süre verilecek."
CHP'li İrgil’in konuyla ilgili değerlendirmesi şöyle:
“1999 yılı öncesine dönülen bu sistemin bir eğitim göçüne neden olacağı ortada. Neticede sınava girecek öğrencilerin sadece yüzde 10’u kadarı ‘nitelikli’ sıfatına sahip okullara girecek. Geri kalan yüzde 90’ı da adrese dayalı kayıt sistemi ile yerleştirilecek. Dolayısıyla evinin çevresinde yeterli Anadolu Lisesi olmayan öğrenciler, İmam Hatiplere zorunlu olacak. İmam Hatiplere gitmek istemeyenler sosyo-kültürel yapısı yüksek olan okullara yakın yerlere taşınacak.
Biraz matematik yaparsak; sınava girecek 8. sınıf düzeyindeki öğrenci sayısı 1 milyon 200 bin. Fen Lisesi sayısı 302, Sosyal Bilimler Lisesi sayısı 93, Proje okulları ise 350 civarında ve bunların içinde 150’si Anadolu İmam Hatipler. Bakan toplamda 600 okula sınavla öğrenci alınacağını söylüyor. Ya bazı okullar proje okul kapsamında çıkacak ya da sayıyı artırmak durumunda kalacaklar. Öyle bile olsa toplamda 100 bin öğrenci ancak sınavla okullara yerleşebilecek. Kısacası bu sınav öğrenciler için çok daha zor ve çetin bir sınav olacak. Sınava girmeyen ya da kazanamayan 1 milyon 100 bin öğrenci ise adrese kayıta tabii olacak.
Sınavı kazanan öğrenci 5 tercihte bulunacak. Sınavı kazanamayan öğrencinin ise 3 alternatifi olacak. Bu sistem sınavı kazanamayan öğrenciye ya parasız imam hatip ya dershaneden bozma apartman dairesi temel lise ya da özel okul zorunluluğu getiriyor. Neticede parası olmayan, evini taşıyamayan dar gelirli ailelerin çocukları tek bir okula mecbur bırakılmış olacak. Bu sınavla son birkaç yıldır sayısı artırılmış İmam Hatip Liselerinin boş kalan kontenjanlarının doldurulması çabasını öngörebiliriz.
Ayrıca şunu da belirtmek gerek; MEB bu sınav sistemiyle girilecek okulların nitelikli olduğunu söylerken kendi ağzıyla geri kalanların niteliksiz olduğunu da itiraf etmiş bulunuyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.