CHP'li Yedekci: "Hava kirliliği kazalardan daha çok can alıyor"

CHP'li Yedekci: "Hava kirliliği kazalardan daha çok can alıyor"

CHP’li YEDEKCİ’nin Başbakan Binali YILDIRIM’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde yeni kömürlü termik santrallerin kurulmasının düşünülmesine da değindi.

CHP İstanbul Milletvekili Yrd. Doç. Dr. Gülay YEDEKCİ, Dünya Sağlık Örgütü Tarafından yapılan grafikte Avrupa genelinde büyük şehirler arasında bir sıralama yapıldığında İstanbul’un havasının en kötü metropol konumunda yer alıyor olmasını meclis gündemine taşıdı. CHP’li YEDEKCİ’nin Başbakan Binali YILDIRIM’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde yeni kömürlü termik santrallerin kurulmasının düşünülmesine da değindi. Hava kirliliğinin trafik kazalarından 11 kat daha çok can aldığını vurgulayan Yedekci, “ İktidarın görevi halkın sağlığını korumaktır. Yeni kömürlü termik santrallerin açılması kabul edilemez. Hava kirliliğinde Avrupa’nın havası en kötü 10 şehrinden 8’inin ülkemizde olması düşünülmesi gereken bir konudur. Bir an önce hava kirliliğine karşı ciddi önlemler alınmalıdır, halk sağlığından önce gelen hiçbir konu olamaz” dedi.

AVRUPA’DA HAVASI EN KİRLİ 10 ŞEHİRDEN 8’İ ÜLKEMİZDE

    CHP’li Yedekci, soru önergesinin gerekçesinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan grafik verilerinde Avrupa’daki şehirlerin hava kirliliği baz alındığında havası en kirli ilk 10 şehirden 8’inin ülkemizde bulunduğunu, bu şehirlerimizin sırası ile Batman, Hakka, Gaziantep, Siirt, Afyon, Karaman, Iğdır ve Isparta olduğunu belirtti.

HAVA KİRLİLİĞİ TRAFİK KAZALARINDAN DAHA ÇOK ÖLÜME NEDEN OLUYOR

    Soru önergesinde Türk Tabipleri Birliği, Türk Toraks Derneği ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nin yaptığı açıklamaya da yer veren Yedekci, Türkiye’de 33 bin 300 kişinin hava kirliliğine bağlı nedenlerle hayatını kaybettiği açıklayarak, hava kirliliği nedeniyle hayatını kaybedenlerin, trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybedenlerden 11 kat fazla olduğuna dikkat çekmişti.

YENİ KÖMÜRLÜ TERMİK SANTRALLER ÖLÜMLERİ YÜZDE 150 ARTTIRABİLİR

    Gelecek dönemde Türkiye’de 20 olan kömürlü termik santral sayısının 80’e çıkartılması planlandığının iddia edilmesine değinen Yedekci, uzmanlar tarafından yapılan açıklamada, yeni santrallerin hayata geçmesiyle bölgedeki hava kirliliğinde yıllık ortama düzeylerin yüzde 50 ile yüzde 150 oranında artacağı ve çok daha fazla sağlık sorununa yol açacağının vurgulandığını söyledi.

CHP’li Yedekci’nin Başbakan Binali YILDIRIM’a yönelttiği sorular:

  1. Vatandaşlarımızı önemli ölçüde etkileyerek, yaşamlarını kaybetmelerine sebep olacak hastalıkları doğuran hava kirliliğine karşı alınan önlemler nelerdir? Bu önlemlerin arttırılması düşünülmekte midir? Düşünülmekte ise ne gibi bir yol izlenmesi planlanmaktadır?

  2. Kömürlü Termik Santrallerin sayısının 4 katına çıkartılarak hava kirliliğinin yüzde 50 ile yüzde 150 oranında artmasına neden olunacaktır. Bu vatandaşlarımızın nefes alma haklarının gasp edilmesi anlamı mı taşımaktadır? Kömürlü Termik Santrallerin açılmasını halk sağlığını düşününerek iptal etmeyi düşünüyor musunuz?

  3. Kömürlü Termik Santrallerin açılması halinde vatandaşlarımızın sağlığına verilecek zararın karşılanabilme ihtimalinin olduğunu düşünüyor musunuz?  

  4. Hava kirliliğinin önlenmesinde, fosil yakıtların yerine enerji kaynağı olarak güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve jeotermal enerji kaynaklarının kullanılması büyük önem taşımaktadır. Bu enerjilerin ülkemizde daha aktif olarak kullanılması yönünde çalışmalar yapıyor musunuz?

  5. Yaklaşık 15 milyon nüfusuyla metropol kentimiz İstanbul’un hava kirliliğinden arındırılması, vatandaşlarımızın partikül solumasının önüne geçilmesi ve temiz hava sahasının yaratılması için yaptığınız bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmalar hangi yöntemler izleyerek yapılacaktır?

  6. Sanayi tesislerinin kurulduğu bölgelerde yeşil alanların arttırılması gerekmektedir. Sanayi atıklarının yeterince filtre edilmeden havaya verilmesinin önlenmesi büyük bir önem taşımaktadır. Sanayi tesislerinde bu konularla ilgili denetlemeleri hangi sıklıklarla yapıyorsunuz? Sanayi tesislerine temiz hava sahasına katkıda bulunmaları için teşvikte bulunuyor musunuz?

  7. Ülkemizde orman yangınları ile kaybedilen yeşil alanların yeniden ağaçlandırılması için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Son 5 yılda yangın sebebiyle kaybedilen yeşil alan miktarı nedir? Bu kayıpların yerine yapılan ağaçlandırma çalışmaları nelerdir?

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.