CHP'li Yiğit, Tüpraş patlamasını meclise taşıdı
Ali Yiğit, İş kazalarındaki artış ve Tüpraş’taki patlamayla ilgili hazırladığı önergeyi TBMM Başkanlığına sundu.
CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit Tüpraş’ta meydana gelen, 4 işçinin yaşamını yitirip 2 işçinin ağır yaralandığı patlamayı ve iş kazalarında yaşanan artışları hem TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak hem de yazılı önerge hazırlayarak Meclis gündemine taşıdı. Ali Yiğit, Genel Kurul’da yaptığı konuşmada yaşamını yitirenlere rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı dilerken olayın aydınlatılması ve gereken önlemlerin alınması konusunda hükümeti sorumluluk almaya davet etti.
Yiğit, konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergesinde ise şu ifadelere ve sorulara yer verdi.
Ülkemiz iş kazaları konusunda ne yazık ki acı bir rekora gitmektedir. Türkiye tarihinin en büyük iş kazası olan Soma maden kazasının yaşandığı 2014 yılında bin 886 işçi yaşamını yitirirken 2016 yılında böyle bir kitlesel facia olmamasına rağmen yaşamını yitirenlerin sayısı 1970 olmuştur. İş kazaları da en az terör kadar can almakta ama ne yazık ki bu konuda alınan önlemler yetersiz kalmaktadır.Bunun son örneği İzmir’de yaşanmıştır. 11.10.2017 tarihinde İzmir’de Tüpraş Rafinerisinde bakım yapılırken meydana gelen patlama sonucunda 4 işçi maalesef yaşamını yitirmiş, 2 işçi de ağır yaralanmıştır. Aliağa kaymakamının yaptığı açıklamaya göre bu bir iş kazasıdır. Bu bağlamda;
1. Ülkemizde meydana gelen iş kazalarının her geçen yıl artmasının önüne neden geçilememektedir? Bu konuda kapsamlı bir araştırma yapılmış mıdır?
2. İş kazalarının önüne geçilememesinin ya da azaltılamamasının sebebi mevzuat mıdır yoksa bu konudaki denetimlerin yetersiz, yaptırımların caydırıcı olmaması mıdır?
3. İş kazalarının her yıl artmasının ve daha çok can kaybına yol açmasının ülkemizdeki esnek çalışma yaşamı ve taşeron sistemiyle bir ilgisi var mıdır?
4. Tüpraş Rafinerisi’nde meydana gelen patlamayla ilgili bir inceleme başlatılmış mıdır? İlk belirlemelere göre patlamadan işyeri yönetimi mi yoksa işçiler mi sorumludur?
5. Tüpraş’taki patlama sonucu yaşamını yitiren işçiler özlük hakları açısından hangi statüdedir? Yaşamını yitiren işçilerin ailelerinin mağduriyetine yönelik bir çalışma yapılacak mıdır?
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.