CHP'nin Demokratik Direnme Hakkı Ne Anlama Geliyor
CHP, eylem planını açıklıyor
Olağanüstü Parti Meclisi toplantısının ardından “demokratik direnme hakkı” vurgusunu içeren bildiri yayımlayan CHP’de bundan sonra atılacak adım tartışılıyor. Milliyet'ten Meriç Tafolar'ın haberine göre Edinilen bilgiye göre, Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, İstanbul milletvekilleri Sencer Ayata ve Eren Erdem’in oluşturduğu komisyonca son şekli verilen bildiride vurgulanan “demokratik direnme hakkı”nın neyi kapsadığı ve nasıl uygulanacağına yönelik boşlukların da birkaç gün içinde doldurulması planlanıyor.
CHP kurmayları önceki günkü toplantı ve dünkü bildiriyi “söylem planı” olarak niteliyor ve 11 Kasım Cuma günü yapılacak olağan PM toplantısında bu söylemin “eylem planı”yla şekillendirileceğine dikkati çekiyor.
“Direnme hakkı”nın neleri içerdiğine yönelik parti tabanı, vatandaşlar ve sivil toplum kuruluşlarına gönderilmek üzere bilgilendirici broşürler hazırlanabileceğine işaret edilirken, özellikle AKP’ye oy verdiği bilinen kanaat önderleri, sivil toplum kuruluşlarıyla temas edilebileceği ifade ediliyor.
ÇEKİLMEYE İTİRAZ
Önceki günkü toplantıda, yaşananların parlamenter demokrasi üzerinde ağır bir yük bıraktığına işaret eden bir PM üyesinin, başkanlık sistemini içerecek Anayasa çalışmalarından çekilmeye yönelik görüşünün Kılıçdaroğlu tarafından kabul görmediği, ana muhalefet olarak tüm anayasal hakların kullanılacağı mesajının verildiği belirtiliyor.
Özellikle bu yaşananlar nedeniyle başkanlık sistemini içerecek anayasa değişikliği görüşmelerindeki tavrın çok daha önemli olduğuna buna yönelik strateji belirlenmesi gerektiğine dikkati çeken üyelerin bu görüşlerine de Kılıçdaroğlu’nun, “Başkanlığa zaten karşıyız. Daha ortada bir metin yok, masada böyle bir konu yok” dediği belirtildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.