CIA Eski Direktörü Petraeus: PYD, PKK'nın Kuzeni
Münih Güvenlik Konferansı’nda Türkiye konulu bir oturumda konuşan eski CIA direktörü David Petraeus, PYD için “ABD’nin terör örgütü olarak kabul ettiği PKK’nın kuzeni” dedi.
Münih Güvenlik Konferansı’nda bu yıl Türkiye’de yaşanan gelişmeler de masada.
Konferans öncesi hazırlanan raporda 2017’nin önemli aktörlerinden biri olarak ayrı bir bölüm ayrılan Türkiye için, konferansın ilk günü bir toplantı da düzenlendi.
“Türkiye’nin bölgedeki rolü” konulu toplantıda Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ve eski CIA Direktörü David Petraeus da konuşmacıydı. Petraeus'un adı, Flynn’in istifasından sonra adı Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı adayları arasında geçiyor.
OBAMA YÖNETİMİNDEN KAYNAKLANAN BOŞLUĞU RUSYA ÇOK İYİ DOLDURDU
Türkiye’nin son dönemde özellikle Suriye konusunda Rusya ile yaptığı işbirliği konusunun da tartışıldığı oturumda Işık, ABD’den beklenen adımların gelmemesi üzerine Rusya’nın bölgede önem kazandığını söyledi:
“Batı’nın zamanında atması gereken adımları atmamasından ötürü Rusya ağırlığını artırdı. 2012, 2013’te Suriye’de Türkiye ve ABD’nin ortaklaşa benimsediği kırmızı çizgiler aşıldı. Ancak Obama yönetimi müdahale etmedi. Buradan kaynaklanan boşluğu Rusya çok iyi doldurdu. Rusya bu sayede herkesin dikkate alması gereken bir aktör konumuna geldi.”
Obama döneminde YPG ile yapılması planlanan Rakka operasyonu için son dönemde Washington ve Ankara’nın görüşme trafiği arttı. Bakan Işık, bununla ilgili de “Biz formülümüzü ortaya koyduk, DEAŞ’ı süpürme operasyonunu, Suriyelilerle, DEAŞ’ın evinden yurdundan ettiği Rakkalılarla yapalım, bu konuda Türkiye’nin tecrübesi var” diye konuştu. PYD’ye verilen destek konusunda Batı ülkelerini eleştirdi.
PARTEUS: PYD, PKK'NIN KUZENİ
Flynn’in istifasından sonra adı Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı adayları arasında geçen eski CIA Direktörü David Petraeus, Işık’ın eleştirisine yanıt verdi.
Bir yandan PYD’nin ABD’nin terör örgütü olarak kabul ettiği PKK’nın kuzeni olduğunu söylerken, bir yandan da IŞİD’e karşı çok iyi mücadele ettiklerini ifade etti.
Rakka operasyonu konusunda ABD ile Türkiye’nin işbirliğine gidebileceğini de sözlerine ekledi.
NATO SÖZÜNDE DURMADI
Işık, 15-16 Şubat’ta Brüksel’de yapılan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında, birliğin güneyinin korunması için yeni kararlar alındığını söyledi. Ancak daha önce karara varılan güneydoğu sınırı için verilen sözlerin tutulmamasını eleştirdi:
“Biz bu noktada adil külfet paylaşımını kesinlikle bir kenara itemeyiz. Biz de Türkiye olarak üzerimize düşeni yapma gayreti içerisindeyiz. NATO doğuda gösterdiği o önemli işbirliğini güneydoğuda, güneyde de göstermek durumunda. Son Brüksel toplantısında güneye yönelik önemli bir adım atılması kararını aldık. Ancak Türkiye’yi de kapsayan güneydoğuda taahhütlerin yerine getirilmemiş olması bizim için üzücü bir durum.”
AL JAZEERA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.