Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günleri İzmir’e Nefes Oldu!
Ege Çağdaş Eğitim Vakfı 10-11 Şubat tarihlerinde 4.İzmir Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günlerini düzenledi. Etkinlikte çok sayıda edebiyat atölyesinin yanı sıra yazarlarla söyleşiler, kitap fuarı, öykü yazma yarışması ve eğitim konseri yer aldı.
Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günleri İzmir’e Nefes Oldu!
Ege Çağdaş Eğitim Vakfı 10-11 Şubat tarihlerinde 4.İzmir Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günlerini düzenledi. Etkinlikte çok sayıda edebiyat atölyesinin yanı sıra yazarlarla söyleşiler, kitap fuarı, öykü yazma yarışması ve eğitim konseri yer aldı.
Bugüne kadar başarılı ve maddi olanakları kısıtlı binlerce öğrenciye burs ve eğitim desteği sağlayan Ege Çağdaş Eğitim Vakfı, 23 yıldır İzmir ve Ege Bölgesi’nde eğitimde fırsat eşitliği sağlamaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriyor. İzmir ve Salihli’deki eğitim merkezleri ile çocuk ve gençlere kültür, sanat, bilim atölyelerine katılma fırsatı veren EÇEV, marka olmuş eğitim projeleriyle de öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişimlerine destek veriyor. EÇEV’in marka olmuş eğitim projeleri arasında yer alan İzmir Çocuk ve Edebiyat Günleri (ÇOGED) bu yıl dördüncü kez Özel İzmir Sev İlkokulu ve Konak Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi ev sahipliğinde 10-11 Şubat tarihlerinde gerçekleşti.
Dopdolu bir program edebiyatseverlerle buluştu!
Her yıl farklı bir temayla düzenlenen 4. İzmir Çocuk ve Gençlik Edebiyat Günleri, bu yıl kapılarını “Anla(t)mak” temasıyla edebiyatseverlere açtı. Etkinliğe Konak ve Balçova Belediyelerinin yanı sıra Özel İzmir SEV İlköğretim Kurumları ve Veysi’s Döner destek verdi.
İzmir Çocuk ve Gençlik Edebiyat Günleri, 3 yıl önce çocuk ve gençlerde edebiyat hevesi uyandırmak ve onlara doğru okuma alışkanlıkları kazandırmak konusunda eğitimcilere rehberlik yapmak amacıyla yola çıktı. İlk yılında tek salonda bir tam gün süren bir edebiyat buluşması olarak gerçekleştirilen etkinlik, yıllar içinde zenginleşen içeriği ve katılımcıların artan ilgisiyle büyüyerek, bu yıl ilk kez iki gün süreyle düzenlendi.
4. İzmir Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Günleri kapsamında bu yıl çok sayıda etkileşimli edebiyat atölyesinin yanı sıra yazarlarla söyleşiler, kitap fuarı, öykü yazma yarışması ve eğitim konseri yer, eğitimciler, çocuklar, gençler ve ailelerle buluştu.
Etkinliğin ilk günkü adresi Özel İzmir SEV İlkokuluydu. Eğitimcilerin katılımına açık olan birinci günde, “Anla(t)mak” ana teması altında çok sayıda interaktif ve yaratıcı atölye çalışması yer aldı. Alanda değerli çalışmalarıyla tanınan yazar, eğitimci ve uzmanların gerçekleştirdikleri atölyeler arasında yaratıcı okuma, eleştirel okuma, film okumanın yanı sıra, öykü, şiir, masal, drama, müzikli anlatım, görsel anlatım, pandomim, doğru soru sorma, bilim ve edebiyat başlıkları altında 24 eş-zamanlı oturum yer aldı. 300’ü aşkın eğitimci ve edebiyatseverin katıldığı atölyeler, katılımcılardan tam not aldı.
Çocuk ve gençlik edebiyatının öncü isimleri İzmir’den geçti
4. İzmir Çocuk ve Gençlik Edebiyat Günleri açılış ve kapanış oturumlarında değerli edebiyatçıları ağırladı. Mizahi yorumu ve akıcı diliyle çocuklara okumayı sevdiren, kitapları dünya dillerine çevrilen gazeteci ve yazar Yalvaç, etkinliğin her iki gününde de İzmirlilerle buluştu. Gündelik yaşamda kullandığımız dil ve çocuk edebiyatı konusundaki birikimlerini eğitimcilerle paylaşan Ural, aileler, çocuklar ve gençlerle de eğlenceli ve renkli bir sohbet gerçekleştirdi. Etkinliğin bir diğer konuk konuşmacısı da Nazmi Ağıl oldu. Değerli edebiyatçı, çocuk ve gençlik edebiyatında şiir üzerine renkli paylaşımlarının yanı sıra, etkinlik kapsamında şiir atölyeleri de gerçekleştirdi. Etkinliğin Düzenleme Kurulunda yer alan yazarlar Hacer Kılcıoğlu ve Yunus Bekir Yurdakul da etkinliğe söyleşileriyle renk kattılar.
Kitap Fuarı ve Eğitim Konseri Edebiyat Günlerine Renk Kattı
Seçkin yayın evlerinin stantlarıyla katıldıkları edebiyat günlerinde, katılımcılar çocuk ve gençlik alanındaki nitelikli yayınları yakından inceleme ve okuma olanağı buldular. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde gerçekleşen ikinci gün etkinliklerinde masal ve pandomim atölyelerine çocuklu ailelerin ilgisi de büyüktü. Etkinlik kapsamında Olten Sanat da bir eğitim konseri gerçekleştirdi. Genç sanatçılar dinleyicilere klasik müziğin seçme eserlerinden örnekler sunarken, minik misafirlerin enstrümanlarıyla ilgili meraklı sorularını da yanıtladılar.
Gençler Öykü Yazma Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu
Yazmayı seven, öyküye ilgi duyan ortaokul ve liseli gençlerin öykü türüyle daha yakın bağlar kurmalarını sağlamak amacıyla ÇOGED kapsamında bu yıl ilk kez “Anlaşmak” ana teması altında bir de Gençler Öykü Yazma Yarışması düzenlendi. Ortaokul ve lise kategorilerinde 150’ye yakın başvurunun gerçekleştiği Yarışmada, her iki kategoride Seçici Kurul tarafından başarı ödülüne layık görülen üçer öykünün sahiplerine tablet hediye edildi. Başarı ve özendirme ödülü alan toplam 20 öğrenci, seçme eserlerden oluşan öykü kitabı setlerine de sahip oldular.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.