Çocuklarda geniz eti problemine dikkat!
Ekol Balçova Tıp Merkezi hekimlerinden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Haşim Aydın, çocukluk çağında burundan nefes alamamanın birçok soruna yol açabildiğini söyleyerek geniz etine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Çocuklardaki burun tıkanıklığının en önemli nedenlerinden birinin adenoid hipertrofisi denilen geniz eti büyümesi olduğunu belirten Opr. Dr. Haşim Aydın, “Adenoid doku geniz dediğimiz burunun arka, yumuşak damağın üst arka bölümünde bulunan lenf dokusudur. Adenoid doku üst solunum yolunda bulunan diğer lenf dokuları gibi, enfeksiyon durumlarında bağışıklık hücreleri üreterek, enfeksiyonla savaşta görev alır. Bu sırada da genellikle büyüme gösterir. Bu büyüme bazen enfeksiyon sonrası gerilemez ve burun solunumunu bozar. Aynı zamanda östaki tüplerinin genze açılma bölgelerini de tıkayarak orta kulak problemlerine neden olabilir” dedi.
İleri Boyut: Apne
Geniz etinin büyümesine yol açan nedenleri açıklayan Opr. Dr. Haşim Aydın, “Genetik yatkınlık, sık üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik reaksiyonlar geniz etinin büyümesine yol açan nedenlerdir. Burun solunumu bozulan çocuk ağız açık uyumaya ve horlamaya başlar, uykuda ağızdan salya gelebilir, özellikle gövdenin üst yarısı, boyun ve başta terlemeler olabilir. Tıkanıklık çok ileri boyutta ise gece apne dediğimiz nefes durmaları bu bulgulara eşlik eder. Yine inatçı öksürükler, geçmeyen burun akıntıları, sık orta kulak enfeksiyonları büyümüş bir geniz etinin işaretleri olabilir” diye konuştu.
Birçok Soruna Yol Açabiliyor
Tıkanıklıkların uyku kalitesini olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Opr. Dr. Haşim Aydın, “Kalitesiz uyku uyuyan çocuklarda iştahsızlık, çabuk yorulma, huysuzluk, öğrenme zorlukları görülebilir. Çocukluk döneminde burnun tıkalı olması üst çene gelişimini bozabilir damağın kubbe şeklinde çukurlaşmasına yol açıp birçok ortodontik probleme neden olabilir. Yine bu çocuklar sürekli ağızdan nefes almak zorunda kaldıkları için, zaman içinde adenoid yüz dediğimiz tipik bir yüz görünümü oluşabilmektedir” ifadelerini kullandı.
Tıkanıklıklar Sürekli İse, Cerrahi Tedavi Gerekir
Tedavi seçenekleri hakkında bilgilendirmede bulunan Ekol Balçova Tıp Merkezi’nden Opr. Dr. Haşim Aydın, “Bu şikayetleri olan çocukların mutlaka bir KBB muayenesinden geçmeleri gerekmektedir. Geniz eti burundan endoskopik muayene veya geniz bölgesi filmi çekilerek değerlendirilir. Tıkanıklıklar sürekli ise ve tıkanıklığı yapacak başka bir sebep yok ise geniz eti ameliyatla alınmalıdır. Bu ameliyat için özel bir yaş yoktur. Çocuğun fizik yapısının elverdiği en erken dönemde yapılmalıdır. Erken yaşta yapılan ameliyatlar, geniz etinin oluşturacağı sıkıntıları önler ve yaşam kalitesini arttırır. Geniz etinin alınmasının bağışıklık sistemi üzerine olumsuz bir etkisi şimdiye kadar saptanmamıştır” sözleriyle açıklamasını tamamladı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.