Çocukların ekran kullanım süresine dikkat
Uzman Klinik Psikolog Gökçe Vogt, günde yalnızca 5 dakikalık üzücü haber izlemenin, okul öncesi çağındaki çocuklarda ikincil travmatik stres belirtilerine yol açabileceğinin araştırmalarla kanıtlandığını açıkladı.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Gökçe Vogt, çocukların teknoloji kullanımına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
21. yüzyıldaki çocukların teknoloji ile tanışıklığının geçmiş nesillerden çok daha fazla olması nedeniyle, teknoloji kullanımının çocukların bilişsel, sosyoemosyonel ve fiziksel gelişimlerine etkilerinin merak edildiğini söyleyen Gökçe Vogt, “Bu konuda yapılan araştırmaların sonuçları çelişkilidir. Bu sebeple, ebeveynler çocukların teknoloji ile geçirdikleri süreyi nasıl yapılandıracakları ve bunun günlük yaşamlarını nasıl etkilemesi gerektiği konusunda kararsızlık yaşamaktadırlar” şeklinde konuştu.
Uzun süreli kullanım sorunlara yol açabiliyor
Araştırmalar sonucunda, uzun süre ekrana maruz kalan çocukların dikkat sorunları, hiperaktivite, davranış problemleri, uyku sorunları, obezite gibi sorunların ortaya çıktığını dile getiren Gökçe Vogt, “Erken çocukluk döneminde ise uzun süre ekrana maruz kalmanın dil gelişimini olumsuz yönde etkilediği ve konuşmayı geciktirdiği öne sürülmektedir. Uzun süre ekran ile vakit geçiren çocuklar, aile ve arkadaşlarıyla daha az vakit geçirmekte, daha az kitap okumakta ve yeterli fiziksel aktivitelerde bulunmamaktadır”ifadeleri ile anne babaları uyardı.
Çocuklar teknolojinin olanaklarından yararlanıyor
Vogt, teknolojinin sunduğu imkanlara değinerek kontrollü kullanımın önemini vurgularken şöyle konuştu; “Teknoloji çocukların bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmalarına ve ilgilerini çeken konuları kendi başlarına keşfetmelerine olanak sağlar. Ek olarak çocuklar teknoloji sayesinde sosyalleşebilmekte, aileleriyle, arkadaşlarıyla iletişim kurabilmektedirler. Yapılan araştırmalar, eğitim programları izlemenin çocukların okuma yazma, matematik, problem çözme becerilerinin yanında okul öncesi eğitimde de uyumlu sosyal davranış geliştirmelerini de desteklediğini göstermektedir. Bu açıdan bakıldığında bu hiçbir zaman siyah ya da beyaz bir durum değildir. Çocuk gelişimi açısından ne çocukların tamamen teknolojiden uzak kalmaları ne de tamimiyle sınırsızca teknoloji kullanmalarına izin verilmesi uygundur. Teknolojinin etkileri, kullanılan teknolojinin türü ve amacı gibi faktörlere bağlıdır. Çocukların teknolojiyi nasıl, neden ve hangi araçlarla kullandıklarını anlamak ve bu doğrultuda çocuğun ekran başında geçirdiği zamanı yönetmek gerekmektedir.”
2-5 yaş arasında 1 saat kullanım yeterli
Amerikan Pediatri Derneği’nin (AAP), 2 yaşın altındaki çocukların ekran başında zaman geçirmemeleri gerektiğine dair yönergeler yayınladığını hatırlatan Vogt, “2-5 yaş arasındaki çocukların eğitim dışı ekran sürelerinin 1 saat olması uygundur. Çocuklar büyüdükçe, herkese uyan tek bir yaklaşım işe yaramamaktadır. Çocuğun günlük ekran süresine ebeveynlerin karar vermesi gerekmektedir. Burada özellikle ebeveynlerin dikkat etmesi gereken şey çocukların ekranlarda maruz kaldıkları şeyin içeriğinin teknolojinin türünden veya harcanan zamandan çok daha önemli olduğudur. Çocuklar rahatsız edici görüntülere veya videolara maruz kaldıklarında, rahatsız edici uyaranları anlamakta ve bunlarla baş etmekte zorlanmaktadırlar.” uyarısında bulundu.
5 dakikalık üzücü haber, ikincil travma etkisi yapıyor
Taşkın, şiddet içeren içeriklerin olumsuz etkileri ile ilgili olarak da “Yapılan araştırmalar, aşırı şiddet ve terör olaylarına medya yolu ile maruz kalmanın çocukların zihinsel ve duygusal sağlıklarını olumsuz yönde etkilediklerini, korku, kaygı, saldırganlık, uyku sorunları ve davranışsal zorluklar yaşamalarına sebep olduğunu ortaya koymaktadır. Bir araştırma, günde yalnızca 5 dakikalık üzücü haber izlemenin, okul öncesi çağındaki çocuklarda bu tür ikincil travmatik stres belirtilerine yol açabileceğini öne sürmektedir. Bu sebeple ebeveynler öncelikli olarak çocuklarının izledikleri programları takip etmelidirler. Mümkün olduğunca çocukları ile birlikte izlemeliler ve içerik ile ilgili de konuşmalılar” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.