Coronovirus salgını FAO Gıda Fiyat Endeksini düşürdü!

Coronovirus salgını FAO Gıda Fiyat Endeksini düşürdü!

Dünya gıda fiyatları, kısmen coronovirus salgınının küresel talebi yavaşlatacağına dair korkulardan dolayı bitkisel yağların ihracat fiyatlarındaki keskin düşüş nedeniyle dört ay içinde ilk kez Şubat ayında düştü.

Yaygın olarak işlem gören gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, Şubat ayında ortalama bir önceki aya göre yüzde 1.0 düşerek hala bir önceki yıla göre yüzde 8.1 artışla 180.5 puanda seyir etti.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi, Ocak ayına göre yüzde 10.3 düştü. Malezya'da beklenenden daha yüksek üretim, Hindistan'ın ithalat talebindeki geçici bir düşüş ve coronovirus salgının yayılması konusundaki endişeler nedeniyle uluslararası palm yağı fiyatları daha da düştü.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi Şubat ayında yüzde 0.9 düştü. Buğday fiyatları iyi tedarik edilen piyasaları yansıtarak daha düşük seyrederken, hayvancılık yemi sektöründen gelen talep, zayıflayan küresel ekonominin beklentilerine göre azalırken, mısır fiyatları geriledi. Buna karşılık, Uzakdoğu ve Doğu Afrikalı alıcıların güçlü talebi nedeniyle uluslararası pirinç fiyatları yükseldi.

FAO Et Fiyatı Endeksi, Çin'in limanlardaki yük taşıma gecikmelerinden etkilenen ithalattaki azalmanın etkisiyle Ocak ayına göre yüzde 2.0 düştü. Yeni Zelanda'da kuraklıktan etkilenen mezbahalar, küçükbaş hayvan eti fiyat teklifleri üzerinde daha fazla baskı uygularken, kümes hayvanı eti fiyatları Asya'nın düşük ithalatından etkilenmiştir.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Avustralya'da kısmen süt üretiminin azalmasına bağlantılı olarak, peynir için fiyat tekliflerinin artmasıyla yüzde 4.6 arttı. Buna karşılık, süt tozları, lojistik darboğazlar, dünyanın en büyük süt tozu ithalatçısı Çin'in alımlarını yavaşlattı.

FAO Şeker Fiyat Endeksi, güçlü bir küresel ithalat talebi ile birlikte, Hindistan ve Tayland'da daha düşük üretim beklentileri nedeniyle yüzde 4.5 arttı.

Dünya tahıl üretim tahminleri yukarı yönde artışta

FAO ayrıca, Batı Afrika ve Ukrayna'daki yüksek mısır üretimi nedeniyle 2019 dünya tahıl üretimi tahminlerini 2 719 milyon tona yükselten yeni bir Tahıl Arz ve Talep Özeti yayınladı.

Bu Özet, dünya çapında 2020 buğday üretimi için- 2019'un rekor seviyesine çok yakın- 763 milyon tonluk bir ön tahmin sunuyor ve 2020'deki kaba tahıl üretiminin Arjantin, Brezilya ve Güney Afrika'da muhtemelen güçlü olacağını gösteriyor.

2019/20 dönemimde dünya tahıl kullanımının, daha yüksek gıda, yem ve endüstriyel kullanımların etkisiyle 2 721 milyon tonluk rekor bir seviyeye ulaşacağı tahmin ediliyor.

FAO, dünya tahıl stoklarını 2020 yılı sonu için yaklaşık 866 milyon tona yükseltti ve bu da küresel tahıl stok kullanım oranının yüzde 30.9 gibi rahat bir seviyede kalmasına neden oldu.

FAO ayrıca, tahıl dünya ticaretinin 2019/20 döneminde yüzde 2.3 artarak 420 milyon tona yükseleceğini tahmin ediyor. Bu, rekor seviyedeki en yüksek ikinci seviye olup, buğday sevkiyatları beklenen artışın yarısından fazlasını oluşturuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.