Damızlık olmayan düve kurbanda kesilebilecek
Kurbanlıkta düve kesimi yasağının yanlış yorumlandığını söyleyen Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz, "Damızlık olmayan düveler kesilebilir" dedi.
Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın “Dişi hayvan kesimi yasak” açıklamasının vatandaşlar tarafından yanlış yorumlandığını söyledi. Yılmaz, “Damızlık dişi hayvan kesimi yasaklandı. Veteriner hekimlerden alınan 'Damızlık olamaz' raporu ile dişi hayvan kesimi yapılabilir” dedi.
GL Platform tarafından düzenlenen Uşak 3. Ege Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı'nın bölge üreticisinin büyük bir eksikliğini giderdiğini söyleyen Ahmet Yılmaz, “Bu fuarda üretici hem yenilikleri hem de doğru bildiği yanlışların ne olduğunu gördü” dedi. Doğru bilinen yanlışlardan bir tanesinin de bakanlık genelgesi olan bayramda dişi havyan (Düve) kesimi yasağı olduğunu belirten Yılmaz, “Bu yasak yalnızca damızlık dişileri kapsıyor. Damızlık olmayan dişi hayvanların kesimleri yasaklanmadı. Bu konuda veteriner hekimlerce düzenlenecek raporla birlikte dişi hayvan kesimi yapılabiliyor” dedi.
HAYVAN SAYISI ARTIRILMALI
Bakanlık genelgesini sektör olarak hayvan sayısının artırılması açısından olumlu bulduklarını ifade eden Yılmaz, “Damızlık dişi kesilmesi et açığını daha da büyütüyordu. Bu nedenle yasaklama yerinde bir karar. Çünkü damızlık bir dişinin kesilmesi, onun soyunu tüketmek anlamına geliyor. Bir dişi hayvan ana rahmine düştükten 3 yıl sonra yavru verecek seviyeye geliyor. Türkiye'de kırmız et açığı var. Kırmızı et açığını da et üretimi yapılabilecek yavrular elde ederek aşabiliriz. Bu nedenle damızlık bir hayvanı kesmek doğru değil" diye konuştu.
"SÜS HAYVANCILIĞI YAPMIYORUZ”
Birlik olarak hayvan ırklarının ıslahı ve verimi yüksek hayvanların yetiştirilmesi için çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Yılmaz “Bizim yetiştiricimiz hobi hayvancılığı yapmıyor. En az masrafla en yüksek verimi elde etmeleri için çalışıyoruz. Üreticinin kazanması gerekiyor. Bunun da iki ayağı var. Biri çevre şartlarının iyileştirilmesi, ikincisi genetik yapı. Genetiğini düzeltmek birinci işimiz. Hem ülke ekonomisine katkı sağlaması hem de üreticinin kazanması bizim hedefimizdir. Şu anda Türkiye'de süt açığı yok. Ülkemizde kırmızı et açığı var. Simental, Montofon gibi kombine, hem et hem süt üretebilen ırkların çoğaltılması gerekiyor. Islah kayıt tutarak oluyor. Bir boğanın teste girip iyi bir boğa olduğunun belirlenmesi 5 yıl alıyor. Uzun soluklu bir iş. Dolayısıyla mevcut hayvanlarımızdan doğan yavruların daha verimli olmasını istiyoruz. Doğru dişi hayvanı doğru boğa spermasıyla tohumlayarak onun verimini arttırmak istiyoruz" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.