Dede'nin kokoreç ziyafeti!

Dede'nin kokoreç ziyafeti!

Medya Ege Gündemi; Dede'nin kokoreç ziyafeti!

Kokoreç, Anadolu ve Balkanlar'da, koyunun ince bağırsağından, mumbardan ve uykuluktan yapılan, şişe sarılarak kor ateşte kızartılan bir çeşit kebaptır.

Kâşgarlı Mahmud’un eseri Dîvânu Lugâti’t-Türk’te bulunan yörgemeç, benzer bir yemektir.

Hatırlayanlar bilir, bir dönem tekerlekli arabaların üstünde, gündüzleri zabıtalardan köşe bucak kaçarak, geceleri ise özgürce yapılırdı Kokoreç!

Artık gündüz de gecesi kadar özgürce yapılıyor, satılıyor ve afiyetle de yeniliyor.

Kokoreç demişken yolunuz Menderes tarafına düşerse, Menderes’e girmeden o meşhur her yolu birbirine bağlayan Menderes’e ilk giriş kavşağında küçük bir mola verin.

25 yıldır o kavşakta mola verenlerin küçük ve büyük lezzetler tatmasını sağlayan Dede Kokoreç’e mutlaka oturun.

Ancak ne kadar yiyeceğinizi önceden kestirin, çeyrek mi, yarım mı, üç parça mı, tam ekmek mi?

Bunu önceden düşünmenizin çok ama çok faydası var, zira o kokoreç lezzetini tattıktan sonra daha daha yemek dürtünüz sizi tuş eder.

Dede Kokoreç’in hikayesi, 25 yıl öncesi dayanıyor ama ilginçtir kokoreçe dayanmıyor!

25 yıl önce oraları bugünkü işlek, üç gidiş, üç gelişi olan, meydanı olan, üst geçidi olan, yolun sağı solu lüks evlerle ve mağazalarla dolu olan bir yer değildi.

İki şeritli bir yol, yolun kenarında topraktan yan yol vardı.

İşte o yan yolda Demir Çetinkayalı, emeklilik hayatın ilk iş girişimini yapıp, eşiyle birlikte gözleme yapmaya başlar.

Kokoreç hikayesinin başlangıcı gözleme yani.

Derken, birileri ona gözleme değil kokoreç yapıp satmasını önerir ve o da Anadolu’nun has yemeği olan kokoreç kebabı işine girmeye karar verir.

Tekerlekli arabadan başlayan süreçte ise herkes onu ‘’Dede” olarak bilir, yaptığı kokoreçin yönlendirmesini de “Dede’nin Kokoreçi” diye yapar.

Küçük araba, küçük tabela derken ‘Dede Kokoreç’ bugünkü kokoreç üzerine koca bir restoran olur.

Lezzetini koruyarak, temizliğini koruyarak, samimiyetini ve hizmetini koruyarak.

Kokoreç kebabı kuzudan yapılır.

Kuzunun dışında yapılanları, içine karıştırılanları, ucuz etin yahnisi gibi olanları var tabi.

O yüzden ‘Dede Kokoreç’te mutlaka kokoreç yiyin.

Tadını, kokusunu ve ağzınızda bıraktığı rahatlık izlenimini anlayın.

İddia ediyoruz; sonrasında kimse size ‘ucuz yollu kokoreç’ yediremez!

Demir Çetinkayalı ‘Dede’

Lezzetinle, samimiyetinle iyi ki varsın, hep var ol!

445175401-7848114085269775-7991588852395067520-n-1.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum