Dekanlar İKÇÜ’de Buluştu
Sağlık Bilimleri Dekanlar Konseyi (SABDEK) Toplantısının on birincisi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) ev sahipliğinde başladı.
İKÇÜ Turizm Fakültesi ile Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı öğretim üyelerinden oluşan ‘Cevher-i Musiki’ grubunun müzik dinletisiyle başlayan toplantıyı; İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, SABDEK Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sultan Taşçı, İKÇÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Turan Gökçe, Prof.Dr. Adnan Kaya, İzmir Tınaztepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Füsun Düzcan, İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, çok sayıda Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, SABDEK üyeleri ile 72 üniversiteden gelen akademisyenler takip etti.
“Sağlık eğitiminin geleceğine nefes ol”
“İzmir’e ve İKÇÜ’ye hoş geldiniz.” diyerek açılış konuşmasına başlayan İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Özer Kaya, Türkiye’nin pek çok üniversitesinden gelen bilim insanlarını İKÇÜ’ de ağırlamaktan duyduğu mutluluğu paylaştı ve iki gün sürecek olan konsey toplantısı hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Kaya, “Sağlık eğitiminin geleceğine nefes olacak siz değerli hocalarımız için ardıç fidanlarımızı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Geleceğe Nefes Ol’ fidan dikme kampanyasına bağışlıyoruz.” diyerek bu anlamlı kampanyaya destek olmaya devam edeceklerini belirtti.
“21. Yüzyılda nasıl bir sağlık bilimleri mezunu istiyoruz?”
Sağlık Bilimleri Dekanlar Konseyi(SABDEK)Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sultan Taşçı, 134 rakamına ulaşan sağlık bilimleri fakültelerinin giderek artan gücüne dikkat çekti. İKÇÜ’deki konsey toplantısına 72 üniversiteden sağlık bilimleri fakültesi temsilcisinin iştirak ettiğini belirten Prof. Dr. Sultan Taşçı, çekirdek eğitim programlarıyla (ÇEP) iyileştirmeye yönelik yapılan çalışmalara imza attıklarına işaret etti. Prof. Dr. Taşçı, “21. Yüzyılda nasıl bir sağlık bilimleri mezunu istiyoruz? Fakülteler olarak bu mezunları kendi fakültelerimizde yetiştirmek adına neler yapacağız konusuna ışık tutmak istiyoruz. 27 fakülteden 134 fakülteye ulaştık. Mezun sayıları da arttı. Ama mezun nitelikleri ile de çok ciddi farklılaşmalar var. O nedenle Eczacılıkta olduğu gibi mesleki yeterlilik sınav örneğini konsey toplantımızdaki bir konferansımızda ele alacağız. Konseyimizden bir ürün çıkması, bu ürünün de toplumumuza, ülkemize, dünyaya katkı sunmasını diliyoruz. Konsey toplantısında emeği geçen tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
“İnsani ilişkiler ve iletişim önemli.”
Rektör Prof. Dr. Saffet Köse ise İKÇÜ ev sahipliğinde yapılan SABDEK Toplantısının sağlık bilimleri alanına katkı sunması temennisini paylaştı. Bu gibi toplantılarının istişareye vesilesi olması adına oldukça önemli olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Köse, “Kişinin mesleki yükümlülüklerini yerine getirmesi görevidir. Ancak işin severek yerine getirilmesi ve geleceğe bakarak politikaların belirlenmesi ise değerdir. İşini sevgiyle yapmak, hem işin etkililiği hem de geleceğe ilişkin kaygıların ortadan kalkması açısından en önemli niteliktir. Sevginin yani muhabbetin olduğu yerde iş keyiflidir, haksızlığa ve adaletsizliğe de yer yoktur. Sağlık gibi hayati bir alanda kurumsal iklimin olumlu oluşu, hasta ve yakınlarının etkin hizmet alışlarını olumlu etkileyen başlıca faktördür. Sizler, yetiştirdiğiniz bireyleri sevgi, ilgi ve iletişime açık mezun ettiğinizde bu olumlu atmosfere katkıda bulunmuş oluyorsunuz. Sağlıkta ilk unsurun insan olduğu düşünüldüğünde insani ilişkileri gelişmiş bireylere olan ihtiyaç daha iyi anlaşılabilecektir. Öğrencilerimizi insani nitelikler yanında mesleki olarak donanımlı, birikimli, çağın gereklerine uygun yetiştirmek için ortaya koyduğunuz bu çabalardan biri de şüphesiz dekanlar konseyidir. Bu toplantıların sağlık ve eğitim politikalarının belirlenmesinde ne denli etkin olduğunu biliyoruz. Ben toplantının hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinize geldiğiniz için teşekkür ediyorum” dedi.
“Sağlık Uygulamaları ve Eğitiminde Yapay Zekâ” başlığıyla başlayan toplantıda, Sağlık Bilimlerinde Mesleki Yeterlilik Sınavı, 21. Yüzyılda Nasıl bir Sağlık Bilimleri Mezunu İstiyoruz? ÇEP’lerin Müfredata Entegrasyonu FTR Örneği, SABAK Tematik Başlıklar Çalışmaları” konuları ile “SABDEK Genel Kurulu” gündem maddeleri ele alındı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.