Deprem uzmanı Yoshinori Morivaki: İzmir depreminde yıkılan binaların çoğunun imar affından yararlandı
"İmar aflarını anlayamıyorum" diyen Japon deprem uzmanı Yoshinori Morivaki, önemli açıklamalarda bulundu.
Türkiye'de yaşayan Japon deprem uzmanı Yoshinori Morivaki, depremlerde binanın yıkılmasına engel olmasıyla bilinen sismik izolatörlerin maliyetinin, toplam maliyetin yalnızca yüzde 2,5 olduğunu ifade etti.
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık iki depremin ardından binlerce insan hayatını kaybetmiş, on binlerce kişi yaralanmıştı. Depremde çok sayıda ev yıkılmış, insanlar evsiz kalmıştı.
Sismik izolatörler, deprem anında sarsıntının üst katlara daha az şiddette iletilmesinin önüne geçerek binanın yıkılmasına engel oluyor.
"HATAY FAYI KIRILMADI"
Ekonomi'den Hüseyin Gökçe'ye konuşan Japon deprem uzmanı Yoshinori Morivaki Hatay Fayı’nın henüz kırılmadığını, Hatay ve devamında Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’a kadar uzanan bir hat olduğunu belirterek "Zamanı söyleyemeyiz ama bu hatta bir deprem öngörüyorum” dedi.
Japon uzman, aynı şekilde Bingöl Fayı’nın da kırılmadığını, Marmara bölgesi için yine zaman belirtemeyeceğini ama yüzde 70 ihtimalle 7-7.5 şiddetinde bir deprem öngörüldüğünü aktardı.
"TÜM BİNALARDA ZORUNLU OLMALI"
Temelinde özel kauçukların kullanıldığı sismik izolatörlerin bulunduğu binaların, depremin şiddeti ne kadar olursa olsun sıkıntı yaşamadığını vurgulayan Morivaki, şu anda hastaneler için zorunlu olan uygulamanın öncelikle okullar olmak üzere tüm binalarda zorunlu olması gerektiğini kaydetti.
Bunun sistemin kurulduğu binalarda kolon ve kirişler için daha az malzeme kullanılacağına işaret eden Yoshinori Morivaki, bina inşa maliyeti içindeki payının sadece yüzde 2.5 olduğunu ifade etti.
"AFFI ANLAYAMIYORUM"
Türkiye’de sürekli gündeme gelen imar affının çok kötü bir şey olduğunu söyleyen Morivaki, şöyle devam etti; “Japonya da imar affı, imar barışı diye bir şey yok. Af dediğiniz Japonya’da sadece hapishanelerde olur. O da mahkûm kendisini düzelttiyse yapılır. Binada bir şey düzeltmeden, kaçak bina için para ödeyip imar, ruhsat alabiliyorsunuz. Özellikle İzmir depreminde yıkılan binaların çoğunun imar affından yararlandığını görüyoruz.”
Depremlerde insanların bu yüzden ölmesine rağmen af yapılmasını anlayamadığını söyleyen Morivaki, “Adeta insanların hayatı para ile değiştiriliyor. Ben bir insan olarak imar affına karşı çıkıyorum. Paraya ihtiyaç olduğu için çıkarıldığı söyleniyor. Ama öbür yandan insan hayatı çalınıyor” dedi.
Yapı denetim sisteminde de sıkıntı olduğunu ifade eden Yoshinori Morivaki, bazen sadece imza atıldığını ve denetim yapılmadığını, içinde konulan, demir ve betona bakılmadığını belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.