Depremzedeler için vergi kolaylığı getirilmeli
İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası (İzmir YMMO) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, depremzedelere yapılan kira desteği dahil ayni ve nakdi yardımların vergi matrahından indirilmesine imkan verilmesi gerektiğini kaydetti.
İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası (İzmir YMMO) depremzedeler için vergi kolaylığı getirilmesini istedi. İzmir YMMO Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Zengin, depremzedelerin barınma sorununu gidermek, daha fazla depremzedeye dokunabilmek amacıyla, konutunu bedelsiz şekilde depremzedeye kiralayan veya tahsis edenlere gelir vergisi istisnası sağlanması gerektiğini söyledi. Zengin ayrıca Depremzedelere yapılan kira desteği dahil ayni ve nakdi yardımların vergi matrahından indirilmesine imkan verilmesi gerektiğini kaydetti.
“TBMM GÜNDEMİNE ALINACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ”
Gerek depremzedelere kiralanan konutlardan gelir vergisi alınmaması ve gerekse depremzedelere yapılan bağış ve yardımların vergi matrahından indirilmesinde devletin vazgeçeceği vergi tutarının sağlanan desteğin ortalama olarak beşte biri kadar olacağını belirten Zengin, “Vergi ile ilgili düzenleme yapma yetkisi TBMM’ye ait. Önümüzdeki hafta meclis çalışmalarına başlayacak. Meclisimizin bu konuyu ivedi olarak gündemine alacağına ve tüm partilerin destek vereceğine inanıyoruz” dedi.
DAHA FAZLA DEPREMZEDE BARINACAK
Konutlardan elde edilen kiraların gelir vergisine tabi olduğunu, Anne, baba, evlat ve kardeş gibi yakın kan bağı olanlar hariç, başkalarının kullanımına tahsis edilen konutlardan kira alınmazsa bile, emsal kira bedeli üzerinden gelir vergisi hesaplanması gerektiğini vurgulayan Zengin, şöyle konuştu: “Ülkemiz büyük bir deprem felaketi yaşadı. Felaketin şoku hala atlatılmış değil. Depremin sosyal, siyasal, ekonomik ve psikolojik etkileri yıllarca sürecek. Şu aşamada ivedi olan ihtiyaç barınma sorunu. Yeni konutların yapımı zaman alacak. Halkımız bu depremle birlikte tek vücut oldu. Yetkili ve görevli kamu kurumlarından ayrı olarak Belediyelerimiz başta olmak üzere Odalarımız, Derneklerimiz ve benzeri tüm mesleki ve sivil toplum kuruluşlarımız depremin yaralarını sarmak amacıyla çok büyük çaba ve organizasyonlar gerçekleştirdi. Bu organizasyonlara örnek vermek gerekirse İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen “Bir Yuva Bir Kira Yardım Kampanyası”. Kampanyayla yaklaşık 30 bin ailenin bir yıllık kiraları karşılanıyor. Bireysel olarak depremzedelere evini açan, konut kiralayan çok sayıda yurttaşımızın olduğu da biliniyor. Tam bu noktada, depremzedelerimizin barınma sorununu gidermek, daha fazla depremzedeye dokunabilmek amacıyla, konutunu bedelli veya bedelsiz şekilde depremzedeye kiralayan veya tahsis edenlere gelir vergisi istisnası sağlanması önem arz ediyor. Bu şekilde, konutunu depremzedeye kiralayan yurttaşlarımızın üzerindeki vergi yükü kalkacağından, hem kira tutarları nispeten azalacak, hem de bedelsiz tahsis edenler için kira geliri elde edilmediği halde gelir vergisi ödeme yükümlülüğü ortadan kalkacaktır. Dolayısıyla daha fazla depremzedenin barınma sorunu çözülmüş olacaktır.
“DEPREM YARDIMLARI VERGİ MATRAHINDAN İNDİRİLMELİDİR”
Ayrıca depremzedelere yapılan kira desteği dahil ayni ve nakdi yardımların da vergi matrahından indirilmesine imkan verilmesi gerektiğine dikkat çeken Zengin, “Bu şekilde başta şirketlerimiz olmak üzere tüm vergi mükelleflerimizin deprem yaralarını sarma yönündeki katkıları artırılmış olacaktır. Gerek depremzedelere kiralanan konutlardan gelir vergisi alınmaması ve gerekse depremzedelere yapılan bağış ve yardımların vergi matrahından indirilmesinde devletin vazgeçeceği vergi tutarı, sağlanan desteğin ortalama olarak beşte biri kadardır. Vergi ile ilgili düzenleme yapma yetkisi TBMM’ye ait. Önümüzdeki hafta meclis çalışmalarına başlayacak. Meclisimizin bu konuyu ivedi olarak gündemine alacağına ve tüm partilerin destek vereceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.