DEÜ Hastanesi’nde Gebe Okulu
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde, Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı “Anne Dostu Hastane” uygulamasına hazırlık kapsamında, normal doğumu teşvik etmeye yönelik eğitim programlarını içeren “Gebe Okulu” açıldı.
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde, Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı “Anne Dostu Hastane” uygulamasına hazırlık kapsamında, normal doğumu teşvik etmeye yönelik eğitim programlarını içeren “Gebe Okulu” açıldı. Yirmi yıldır bu alanda önemli bilimsel çalışmalara imza atmış olan DEÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı ile DEÜ Hemşirelik Fakültesi’nin birlikte hayata geçirdikleri uygulama ile anne adayları 4 haftalık “Doğuma Hazırlık Kursu’na katılıyor. Hamilelik sürecinin 24. Haftasından itibaren başlayan kurslarda; haftada 2’şer saatlik eğitimle anne ile bebeğin konforunun ön plana çıktığı egzersizler, nefes alıp verme teknikleri ve psikolojik destek gibi normal doğuma faydalı olacak çalışmalar gerçekleştiriliyor. Dünya standartlarındaki doğuma hazırlık kurslarına anne adaylarının yanı sıra eşleri de katılabiliyor. Heyecanlı süreci en doğru şekilde yönetmeye yönelik kanıta dayalı pratik bilgiler veriliyor, Gebe Okulu’na katılan anne adaylarının kendi ifadeleri ile bebeklerini “gülerek” karşılamalarına yönelik keyifli bir program uygulanıyor.
Sağlık hizmetlerini Türkiye’de en kapsamlı bilgi birikimi ve deneyimle gerçekleştiren öncü üniversiteler arasında yer aldıklarını belirten Başhekim Prof. Dr. Erkan Derebek, “Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi ve Hemşirelik Fakültesi olarak güvenli ve kaliteli hizmet anlayışımızla pek çok kuruluşa rol modeliz. Amacımız sağlıklı nesiller yetiştirilmesine katkı sağlamak” dedi.
DEÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erbil Doğan da, “Tüm dünyada ve ülkemizde artan sezaryen oranları alarm verici düzeyde. Biz kadın doğum hekimleri olarak anne adayları ve bebekler için en güvenli ve rahat yoldan doğumu gerçekleştirmeliyiz. Türkiye’de son 15 yılda anne ve bebek ölüm hızlarında çok anlamlı azalmalar oldu. Buna karşılık sezaryen oranlarında kabul edilemez artışlar var. Biz ülke olarak anne ve bebek ölüm hızlarındaki bu azalmaları da koruyarak artık sezaryen oranlarımızı daha makul düzeylere çekmeliyiz. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi olarak da uzun yıllardır elde ettiğimiz birikimi ve deneyimi kullanarak bu yönde adımlar atmak istiyoruz. Bu kapsamda” Gebe Okulu” uygulamamızı başlattık. Sağlık Bakanlığı’nın “Anne Dostu Hastane” projesine katılmak için de hastane ve bölüm olarak hazırlıklarımızı yürütüyoruz” diye konuştu.
2009 yılında “Doğuma Hazırlık”, 2015’te de “Doğal Doğum” isimli iki kitabı yayınlanan, 20 yıldır sayısız anne adayı ile doğal doğuma yönelik eğitim çalışmaları yapan Hemşirelik Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hülya Okumuş da şu bilgileri verdi:
“Sezaryen doğumların artışı ülkemizde anne, bebek ve toplum sağlığını etkileyen önemli bir problemdir. Giderek artan sezaryen oranlarını iyileştirmek için Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Anne Dostu Hastane’ uygulaması başlatılmıştır. Hedefimiz, bu unvanı alacak ilk üniversite hastanesi olmak ve toplumumuza hizmet sunmak. Güvenli ve kaliteli gebelik izlemi, doğum hizmetinde kanıta dayalı uygulamaları kullanma ve gebe okulu gibi uygulamalar sağlık profesyonellerinin yürüttüğü önemli girişimlerdir. Kanıta dayalı uygulamaların sonuçlarını başarılı ve ümit verici buluyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, bu eğitimlerde uluslararası sertifikaları bulunan öğretim üyeleri ile önemli bir kimliğe sahip ve bu eğitim programlarını 1998 yılında ilk başlatan, halen de sürdürmekte olan bir fakültedir. Kursiyerimiz olan anne baba adaylarına, program sonunda birer sertifika ile katılımları için teşekkür ediyor, ileride çocuklarına, onlara verdikleri değeri gösteren bir belge sunuyoruz.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.