DEÜ Tıp Fakültesi’nde Üreme Sağlığı/MISP Eğitimi gerçekleştirildi
DEÜ Tıp Fakültesi’nde Afetlerde ve Acil Durumlarda Üreme Sağlığı/MISP Eğitimi gerçekleştirildi
Üreme sağlığı hizmetleri, anne ve bebek ölümlerinin azaltılması, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların önlenmesi için gerekli hizmetlerin planlanmasını içermektedir. Bu hizmetlerin tüm topluma eşit şekilde ulaştırılması, "afetlerde ve acil durumlarda" da en kısa zamanda verilmeye başlanması yaşamsal öneme sahiptir. Afetlerde ve acil durumlarda her zaman eğitimli ve deneyimli personele gereksinim duyulmaktadır. Bu nedenle, mezuniyet öncesi eğitimin yanı sıra, mezuniyet sonrasında da yapılacak eğitimlerle bu konunun desteklenmesi önemlidir.
Bu anlayışla, afetlerde ve acil durumlarda üreme sağlığı hizmetlerinin sunulmasına yönelik uluslararası bir standart olan, “Afetlerde ve Acil Durumlarda Üreme Sağlığı/Minimum Başlangıç Hizmet Sunum Paketi(MISP) Eğitimi”, Dokuz Eylül Ün. Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD., Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu(UNFPA) Türkiye Ofisi ve Halk Sağlığı Uzmanları Derneği(HASUDER) işbirliğiyle 18-20 Eylül 2018 tarihlerinde Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı ev sahipliğinde düzenlendi.
Eğitimin açılış konuşmaları, Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Can Sevinç, HASUDER Başkanı Prof.Dr.Türkan Günay, UNFPA Türkiye temsilcileri Uz.Dr.Behire Özek ve Dr.Gökhan Yıldırımkaya, İzmir İl Sağlık Müdür Yard. Dr.Neşe Zeren Nohutçu ile DEÜTF Halk Sağlığı AD. Başkanı Prof.Dr.Bülent Kılıç tarafından gerçekleştirildi.
Açılışta, afetlerin olmaması için uğraş verildiği günümüzde, artık kasırga gibi büyük felaketlerden Türkiye için bile söz edilir duruma gelindiği bir ortamda, böylesine değerli bir eğitime öncülük etmekten gurur duyduğunu belirten DEÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Can Sevinç tüm olanaklarıyla bu eğitimlere katkı koymaya devam edeceklerini söyledi.
Eğitime, Dokuz Eylül, Ege ve Katip Çelebi Üniversiteleri’nin Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalları’ndan 25 araştırma görevlisi, Hemşirelik Fakültesi’nden 3, Ebelik Yüksekokulu’ndan 2 öğretim elemanından oluşan, 30 katılımcı katıldı. Yedi eğitimci tarafından üç gün boyunca sunumlar ve grup çalışmalarıyla sürdürülen eğitimle, katılımcılar afetlerde ve acil durumlarda üreme sağlığı hizmetlerinin koordinasyonu sağlayacak sağlık personeli olarak yetiştirildiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.