Dijital Hizmet Vergisi geliyor!
Türkiye’de hizmet veren büyük teknoloji şirketlerini ilgilendiren Dijital Hizmet Vergisi’nin, TBMM’de kabul edilmesinin ardından Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), hangi hizmetletin bu kapsamda değerlendireceğini açıkladı.
Dijital Hizmet Vergisi kapsamında dijital oyunlar var
“Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapan Kanun” ile yüzde 7.5’luk Dijital Hizmet Vergisi, 1 Mart’tan itibaren yürürlüğe girecek. Böylece, dijital hizmet sağlayıcıları sunduğu her hizmet vergi kapsamında değerlendirilecek.
GİB yayınladığı taslakta verginin uygulanmasıyla ilgili detaylara yer verdi. Buna göre, arama motorlarından bant reklamlarına, dijital ortamdaki tüm reklamlardan açılır pencere reklamlarına ve yazılım vasıtasıyla otomatik olarak çevrimiçi içi reklamlarına kadar tüm hizmetler bu vergi kapsamında değerlendirilecek. Ayrıca, gazete ya da dergilerin internet sitelerinde yayınlanan reklamlardan elde edilen hasılat da bu kapsama dahil edilecek.
Karasal, uydu ya da kablo ortamlarından yayın yapan kanalların eş zamanlı dijital ortamdaki yayınlarındaki reklamlar da bu verginin konusuna girecek. Reklam anketlerinin yanında dijital ortamda satışı bulunan bilgisayar, cep telefonu, akıllı bileklik, dizi, film, video, resim, makale, dergi, gazete gibi görüntü, ses ve metin dosyası içeriklerinin, tüm dijital oyunların ve çevrimiçi oyunlardaki yapılan oyun içi satın almaların satışından elde edilen hasılat da düzenleme kapsamında olacak.
Kullanıcının aradığı ürünleri özelliklerine, fiyata, markaya ya da modele göre karşılaştıran hizmetler de verginin konusuna dahil edilecek. Bankacılık hizmetlerindeki işlemler istisna kapsamında değerlendirilecek. Dijital hizmet sağlayıcıları tarafından ödenen katma değer vergisi ise hasılata dahil edilmeyecek. Yetkili kuruluşlar tarafından düzenlenen tüm şans oyunları, çekilişe katılım sağlayan biletler ya da dijital ortamda satılan kuponlar ise dijital içerik olarak sayılmayacak. Verginin bağlayıcı olması, sağlayıcının gelir ya da kurumlar vergisi açısından mükellef olup olmamasına bakmayacak.
Dijital Hizmet Vergisi nasıl ödenecek?
Dijital hizmet sağlayıcılarının düzenleme kapsamında mükellefiyet tesis etmesi gerekiyor. Bu, elektronik ortamdan gerçekleştirilecek. Dijital hizmet sağlayıcı ilk kez vereceği dijital hizmet vergisi beyannamesinden önce buradaki formu dolduracak. Form onaylandıktan sonra ‘dijital hizmet vergisi mükellefiyeti’ de oluşmuş olacak. Vergilendirme takvim yılının birer aylık dönemleri olarak belirlendi. Beyannameler de takip eden ayın son gününün akşamına kadar verilecek. Beyannameler de aynı adresten gönderilecek. Ödemeler ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden yapılacak. Düzenlemeyle gelen yükümlülüklerin yerine getirilmemesi durumunda Hazine ve Maliye Bakanlığı, hizmet sağlayıcının sunduğu hizmetlere erişimi engelleyebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.