Dikkat! Teknoloji boyun sağlığımızın düşmanı
Teknolojik iletişim araçlarının yoğun ve uzun süre kullanılması en çok boyun sağlığımızı vuruyor.
Cep telefonu, tablet, bilgisayar, yatarak televizyon izlemek, klimalı ortamlarda uzun süre kalmak boyun ağrılarının tekrarlanarak ciddi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Özellikle küçük yaşlarda uzun süre kullanılan tablet ve telefon kullanımı omurga gelişimini de olumsuz etkiliyor. İlerleyen dönemde kamburluk da denilen kifoz, omurga eğriliği olarak bilinen skolyoz, fıtık, kireçlenme, hareket kısıtlılığı, omurgada bozulma, kol ve omuz kaslarında hasar gibi ciddi boyutlara gidebilen boyun sorunlarına engel olmak basit önemlerle mümkün.
Çocuklarda Tablet Alışkanlığı Omurgayı Bozuyor
Fisioterapia Egzersiz Eğitim Danışmanı Dr.Fizyoterapist Hülya Coşkun Şener, boyun ağrılarının pek çok sebepten kaynaklanmakla birlikte en çok postür dediğimiz duruş bozukluğundan olduğunu, özellikle telefon ve tableti başımızı eğerek kullanmanın zararlarını anlattı. Boyun ağrılarının pek çoğunun egzersiz ve fizyoterapi uygulamalarıyla kısa sürede tedavi edildiğini vurgulayan Şener, “Çocuklarımızı sürekli uyarmak yerine, örnek olmak için önce kendi telefonlarımızı elimizden bırakalım. Onlarla birlikte yürüyüş, yüzme gibi egzersizler yapalım, özellikle duruşumuza dikkat edelim” dedi.
İşte boyun sağlığımızı koruyacak basit önlemler
- Masa başında çalışıyorsanız yarım saatte bir kalkıp hareket edin ve pozisyonunuzu değiştirin.
- Boyun ağrınızı ciddiye alın, tekrarlayan ağrılar olduğunda kas gevşetici gibi geçiştirici çözümler yerine fizik tedavi uzmanları ve fizyoterapistlere başvurun.
- Asla yatarak televizyon izlemeyin.
- Tablet ve telefona uzun süre bakmayın, pozisyon değişikliği yapın, kullanmanız gerekiyorsa ara vererek kullanın.
- Uzun süre telefonla konuşuyorsanız kulaklık kullanın, özellikle boynunuza telefonu yaslayarak aynı anda başka bir iş yapmayın.
- Terliyken aniden serin bir ortama girecekseniz veya araç içinde pencereler açık seyahat ediyorsanız ya da cereyanda kaldıysanız boynunuzu koruyacak geniş ve pamuklu bir fular takın.
- Boynunuzu yavaşça öne arkaya, sağa ve sola hareket ettirerek bazı basit egzersizleri gün içinde birkaç tekrar edin.
- Duruşunuza yani postürünüze dikkat edin. Doğru duruş; karın bölgeniz içeride, göğsünüz önde, sırtınız dik, çenemizin geride, enseniz yukarı çekiliyor gibi durduğunuz şekildedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.