Diş fırçanızı kullanırken buna dikkat!
Ağız sağlığını koruma konusunda en temel araçlardan biri şüphesiz diş fırçalarıdır.
Yaklaşık 150 yıl önce gelişim yolculuğuna başlayan modern diş fırçası, ilk zamanlar oldukça ilkel malzemelerden yapılırken günümüzde birbirinden değişik pek çok çeşit içeriyor.
Farklı sertlikteki kıllarıyla manuel diş fırçaları, elektrikli diş fırçaları, dil temizleyicili diş fırçaları bu çeşitlerden yalnızca birkaçını oluşturuyor. Peki, diş fırçası kullanırken sıkça yapılan hatalar neler? Sağlıklı bir ağız için şart olan diş fırçası nasıl doğru şekilde seçilebilir, kullanılabilir ve saklanabilir? İşte cevapları!
En yaygın hatalar yanlış diş fırçası seçmek ve yanlış şekilde kullanmak
Marketlerden eczanelere birçok yerde her bütçeye, beklentiye hitap edebilecek sayısız diş fırçası seçeneği bulabilmek mümkün. Bu durum sizin için en doğru olan diş fırçasını kolayca keşfetmenizi sağlarken bilinçsizce yapılan bir tercih ağız sağlığınızı riske atmanıza da sebep olabiliyor. En sık yapılan hatalardan biri daha iyi temizleyeceği düşüncesiyle en sert kıllara sahip olan diş fırçalarını satın almak. Diş etleriniz ve dişleriniz hassas ise bu tarz bir seçim yarar sağlamak yerine ağız sağlığınızı olumsuz etkileyerek deformasyona ve kanamalara sebep olabilir. Bu nedenle her zaman dişlerinize ve diş etlerinize en uygun sertlikteki diş fırçalarını kullanmalısınız.
Diş fırçası kullanım hataları arasında en sık karşılaşılan diğer bir detay ise diş fırçasını dişlere ve ağza yanlış şekilde uygulamak. Sürekli aynı yerden dişleri fırçalamaya başlamak, her zaman aynı yerleri fırçalamak, diş aralarını ve diş arkalarını fırçalamamak diş fırçası kullanım hatalarından yalnızca birkaçını oluşturuyor. Dili fırçalamamak da ağızdaki zararlı bakteri oluşumunu artırabileceği için dikkat edilmesi gereken ayrıntılar arasında yer alıyor.
Diş fırçanızı ıslak biçimde ve nemli yerlerde bırakmayın
Doğru diş fırçası seçimi ve kullanımı kadar diş fırçasını saklama koşulları da ağız sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Örnek olarak diş fırçasını ıslak şekilde bırakmak bakteri oluşumuna sebebiyet verdiği için ağız kokusu, diş ve diş eti problemleri gibi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Aynı şekilde diş fırçasını nemli ortamlarda bırakmak da büyük risk taşıyor.
Diş fırçalarını iyice silkeleyip kuruladıktan sonra herhangi bir yere değmeyecek şekilde muhafaza etmek ağız sağlığı problemleriyle karşılaşmamak açısından yapılması gerekenler arasında bulunuyor. Bunun yanı sıra dişlerinizi günde 3 seferden fazla fırçalamamak ve diş fırçanızı 3 ayda bir değiştirmek de ağız sağlınız için büyük önem taşıyor. Tüm bu durumları dikkate alarak yaptığınız ağız bakımı ile daha sağlıklı diş ve diş etlerine kavuşabilirsiniz.
Kaynak: Milliyet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.