Diş Hekimleri, İzmir'de bir araya geldi
İzmir Diş Hekimleri Odası, Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ve diğer üniversitelerin diş hekimliği fakültelerinin de desteğiyle hazırlanan ve 4 gün sürecek olan kongrenin ilk günü yoğun katılımla gerçekleşti.
İzmir Diş hekimleri Odası’nın, düzenlediği 27'nci Uluslararası Bilimsel Kongre ve Sergisi'nde diş hekimleri, akademisyenler ve sektör çalışanları bir araya geldi, bilgi paylaşımı ve mesleki dayanışmanın önemi vurgulandı. Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen kongrenin açılış oturumuna İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, Türk Diş hekimleri Birliği Başkanı Ahmet Tarık İşmen ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Diş Hekimliği Fak. Dekanı Prof. Dr. İrfan Karadede ve İzmir Diş hekimleri Odası Başkanı Yaman Yamangil, Belediye ve İl Sağlık Müdürlüğü Yöneticileri, Diş hekimleri, Akademisyenler ve sağlık sektörü temsilcilerinden oluşan toplam 750 kişi katıldı.
Açılış konuşmasını yapan İzmir Diş hekimleri Odası Başkanı Yaman Yamangil, Pandeminin olumsuz etkileri nedeniyle bir süredir gerçekleştiremedikleri kongre ile yeniden yüz yüze gelebilmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
Yamangil, Uluslararası nitelik taşıyan bu organizasyonda 3 salonda 30'un üzerinde konferans ve seminer gerçekleştirileceğini ayrıca 64 firmanın da 4 bin metrekarelik fuar alanındaki stantlarında son ürünleri ve teknolojileri sergileyeceklerini dile getirerek, tüm katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür etti.
Sağlık Platformu Oluşturduk
Tüm sağlık çalışanlarının ve ekimlerin olarak topluma adanmış kutsal bir mesleğin temsilcileri olduğunu dile getiren İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı da şunları söyledi:
“Gerek Dünyada gerekse de ülkemizde pandeminin getirdiği bu zor günlerde sağlık çalışanlarının sorumlulukları daha da arttı. Bu süreçte gördük ki mesleğimiz giderek itibarsızlaştırılmakta ve emeğimiz değersizleştirilmekte. Pandemide özveriyle hizmet veren sağlık emekçileri tükenme noktasına geldi. Dişe hekimi arkadaşlarımızın yaşadıkları sorunları da biliyoruz. Maalesef Pandeminin bütün yükü sağlık çalışanlarına. sorumluluğu da vatandaşlara yüklendi. Bütün bu süreçte dayanışmayı ön plana çıkarmak için hekimler, eczacılar, diş hekimleri, hemşireler hep birlikte bir kerede daha bir araya geldik. Bizler bu meslek gruplarını kapsayan Sağlık Platformu oluşturduk. Bu platformda tüm sağlık çalışanlarının haklarını, sağlıklarını ve güvenliklerini korumak için önemli adımlar attık.
Cumhuriyeti kuran kadrolar, Cumhuriyetin ilanından sonra sağlık alanında önemli atılımlar da yaptılar. Sosyal devletin en önemli aşamaları da bu çerçevede gerçekleşti. Bu büyük mücadeleyi ve Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Cumhuriyetimizin kurucularını saygıyla anıyorum; yaşamlarını kaybeden tüm sağlık çalışanlarını da saygı ve minnetle anıyorum”
Değişime Ayak Uydurmamız Gerek
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Diş Hekimliği Fakülte Dekanı Prof. Dr. İrfan Karadede pandeminin getirdiği değişimlere ayak uydurmanın önemi vurgu yaptı.
Karadede, “Türk Diş Hekimleri Fakülteleri dekanlar konseyi adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Pandemi içerisinde hayatın olağan sürecinin içine dönmeye çalışıyoruz. Şu anda birçok şeyin değiştiğini gözden kaçmıyor. Birçok alanda eş zamanlı olarak yaşanan bu hızlı ve sert değişim bizleri mesleki anlamda yeni yaklaşımlar inşa etme zorunluluğuyla karşı karşıya bırakıyor. Bu değişimlere hazırlıksız yakalanmak ve iyi yönetememek kırılmalara yol açabiliyor. Bugün sorunların çözümü için adım atmazsak gelecek senelerde sıkıntılar da artmaya devam edecek.
Önlemlerimizi hızla almalıyız. Önlem almada gecikmenin maliyetini gelecek kuşaklar ödemek zorunda kalacaklar. Bu yanlış artık devam ettirilebilir bir yaklaşım değildir. Şu anda meslek modelini geliştirmemiz ve kalıplarımızı da bu anlamda değiştirmemiz gerekiyor. Sorunlar hepimizin sorunları daha gazla ötelemeyeceğiz. Geleceği hep birlikte oluşturmak için adımları hep birlikte atmalıyız. Bu kongre mesleki sorunlarımızın çözüldüğü daha güzel bir geleceği inşa etmemiz için önemli bir adım olacaktır. Herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Fakülte Sayısında Aşırı Artış Var
Türk Diş hekimleri Birliği Başkanı Ahmet Tarık İşmen, Türkiye'de gereğinden fazla açılan diş hekimliği fakültelerinin meslek adına olumsuz bir gelişme olduğunu ve bu durumun sürdürülebilir olmadığını ifade etti.
Başkan İşmen, şöyle devam etti: “Ülkemiz gelişmiş ülkelere göre tüm yaş gruplarında yaygın olan diş ve diş eti hastalıklarının diş hekimi sayısının artırılması ile çözümü mümkün olmayan bir yoldadır. Koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine öncelik veren insan gücü planlamasını ihtiyaç talep ve nüfus kriterlerine göre belirleyen ulusal sağlık politikaları oluşturulmadan diş ve diş eti hastalıklarının çağdaş ülkeler seviyelerine getirilmesi mümkün değildir. Son 10 yıldır diş hekimliği alanında insan gücü planlaması ilkelerine bağdaşmayacak şekilde birbiri ardına diş hekimliği fakülteleri azılmış öğrenci kontenjanları kaygı verici gelişmeler yaşanmıştır. 2002 yılında 19 olan diş hekimliği fakültesi sayısı bugün 103'e yükselmiş durumda. Bunların 88'inde eğitim veriliyor.
Gelecek yıllarda da açılmış olan fakültelerin eğitime başlaması ve yeni fakültelerin de açılması da kaçınılmaz görünmektedir. 2022 yılından itibaren yeni fakülte açılmadan eğitime başlamamış fakültelerin eğitime başlaması ile 2028 yılında tahminen 101 bin 94 kişilik bir kalabalığa ulaşacağız. Bu sayı Türkiye için kabul edilebilir ve yönetilebilir bir sayı değildir. Bu kongrenin daha aydınlık bir gelecek için önemli olduğunu belirterek emeği geçen herkese teşekkür ediyorum”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.